EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 25 - Evangélikusok! Küldetésünk van!

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Evangélikusok! Küldetésünk van!

Európai egyházvezetők konferenciája – Reykholt

A Lutheránus Világszövetség hoszszú útra hívta az európai evangélikus egyházak vezetőit: nem a megszokott helyszínek egyikén, hanem a távoli Izlandon, annak is egy pár házból álló településén, a térképen alig található Reykholtban rendezte meg az elmúlt hét folyamán azt a konzultációját, amelynek feladata részben az LVSZ legutóbbi nagygyűlésén fókuszba állított téma („Gyógyulást a világnak”) továbbgondolása, részben pedig az európai evangélikusság jövőképének a formálása volt. Huszonhárom országból mintegy száz püspök, illetőleg egyházi vezető ismerkedhetett meg eközben a szigetország evangélikusságával, és éreztethette a vendéglátókkal, hogy ők is alkotó tagjai a lutheranizmus nagy családjának.

A konferencia bevezető előadásában Ismael Noko főtitkár végigtekintett az LVSZ eddigi nagygyűlésein, rámutatva arra, hogy egy-egy téma, egy-egy személyi döntés vagy éppen találkozó miként jelentett gyógyító impulzust az adott helyen, az adott egyházi, politikai, geopolitikai közegben. Jó volt hallani egyházunk és az LVSZ kapcsolatának pozitív múltbeli kölcsönhatásáról, és remélni, hogy ezt a kapcsolatot a mai, megváltozott közegben ismét szorosabbra tudjuk fűzni.

A konzultáción újra meg újra előkerült az ökumenikus összefüggések kérdése. Elhangzott, hogy jobban kellene figyelnünk más egyházak vonzerejének titkára. Hogy mi is úgy jelenhessünk meg egymás és a világ előtt, mint akik létükkel, tevékenységükkel az evangélium eszközei, azaz Isten szeretetének a gyógyító közvetítői. Nem kérdés, hogy a világ gyógyításra szorul, és gyógyulásra vár. De vajon az európai egyházak képviselik-e a gyógyírt? Tudunk-e reményt sugározni az embereknek, a közösségeknek?

Minden ember szíve joga eldönteni, hogy mennyire akar közel kerülni az evangélium hordozójához, az egyházhoz, amelynek immár fogyasztói társadalmakban (a kínálatok világában) kell missziói lelkülettel előlépnie „portékájával”. Mindeközben egy pillanatra sem feledhetjük, hogy nem mi magunk vagyunk a missziót végzők, csupán minket ért az a felülről való kegyelem, hogy részt vehetünk Isten missziójában. Az egyháznak nem lehetősége, hanem „életformája” a misszió, hiszen Ura bízta meg ezzel.

A misszió ugyanakkor mindig partneri-testvéri szolgálatot jelent. Nem csupán az evangélium hirdetése a feladatunk, hanem – ezzel együtt – a szeretet konkrét gyakorlása a rászorulók, az elesettek, a testi-lelki terheket hordozók között. Megszólítani, segíteni, Urunkhoz vezetni a helyét nem találó, az élménytársadalomban Isten nélkül bolyongó embert. Mindenekelőtt tehát az egyháznak, illetőleg vezetőinek kell felébredniük – ráébredniük a missziói mandátum új kihívásaira! *(A konferencia kapcsán egyházunk elnök-püspöke erről a felelősségről és különösen is az egyházi vezetők szerepéről osztja meg gondolatait olvasóinkkal lapunk jövő heti számában. – A szerk.)*

Európában naponként hatezer fővel csökken a keresztények száma. Ebben a döbbenetes (ördögi) folyamatban kaptuk a mandátumokat, s végezhetjük küldetésünket Isten missziójában. Az egyház Ura számon kéri tőlünk, hogy sopánkodás helyett hívő reménységgel legyünk készek megújulni s megújultan továbbadni az evangéliumot, az Istenhez tartozás nagyszerű élményének életmentő jó hírét!

Az izlandi „csoda” – a mélyről feltörő gejzír. Láthattuk, amint a csendes, kicsiny tó mélységéből nagy robajjal feltör, és hirtelen akár hatvan méteres magasságig az ég felé lövell a forrásközeli meleg víz. Hittel és imádságos szívvel várjuk, hogy bennünket is a magasba emeljen Isten forró szeretete. Ahogyan az izlandi gejzírekkel, éppúgy Európa kihűlni látszó „keresztény állóvizével” (akár hazánk egyházaival is) megtörténhet ez a csoda. Reykholtban öt napon át ezért imádkoztak, gondolkodtak, terveztek az evangélikus egyházi vezetők.

HK


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és diakónia
Élő víz
Lomtalanítás
Heti útravaló
A gyertya
Egyházunk egy-két hete
Nem győzték a törvény-előkészítést
Alulról építkeztek
Ötös keresztelő a Bakonyban
Isten áldásával…
Isten Lelke munkálkodik
Új evangélikus egyházközség született
„Kerékpáros” lelkészakadémia
Missziói nap Szolnokon
Révfülöpi vendégség
Keresztutak
Evangélikusok! Küldetésünk van!
Jézus-menet Brazíliában
Sikerről – másként
Finn vendégek Nyíregyházán
e-világ
A teremtés ünnepe – a környezetbarát egyházért
Keresztény szemmel
Apák napja
Elnökválasztás után
A hét témája
A reménység jelei
Szemben a depresszióval
Apropó, Kirchentag…
evél&levél
Kicsit zavarba jöttem, sőt talán el is szomorodtam…
Nem muszáj Auschwitzba menni!
Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram!
Megemlékezés Túrmezei Erzsébet sírjánál
Hajnali gondolatok (2005. május 28.)
A közelmúlt krónikája
Déli harangszó
Líceumi napok – öregdiákszemmel
Lucfalvi vendégségben
A nyári napforduló érdekességei
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach „csoda-tétele”
Ígéret
A Kultucca (református) akusztikája
A vasárnap igéje
Hallgassunk rá, hiszen adni akar!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Gyermekmegtérés
Szószóró
Várunk táborainkba!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 25 Evangélikusok! Küldetésünk van!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster