EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 25 - Révfülöpi vendégség

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Révfülöpi vendégség

Meghívott vendégként huszonkét nyugdíjas lelkész Révfülöpön töltött három napot június 1-je és 3-a között. A Magyarországi Evangélikus Egyház jóvoltából és az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ személyzetének kedves és szeretetteljes gondoskodása révén igazi bú- és öregségfeledtető három napban volt részünk. Kicsit egyhangú, megszokott környezetünkből kiszakadva örömöt jelentett számunkra a baráti, testvéri találkozás. Ismét szétnézhettünk kicsit a világban, kinyílt beszűkült életünk ajtaja. E három nap alatt múltunk megannyi emléke zsongott körül bennünket: volt professzoraink, a soproni diákévek, a közelmúlt gondjai, az elvégzett szolgálat reminiszcenciái…

Az elhangzott előadások segítségével állandóan szembesülni kényszerültünk a jelen megannyi gondjával és eredményével, még ha nem is mondtuk ki: „A mi időnkben…” Egyaránt találkoztunk régi gondjainkkal, küzdelmeinkkel és a munkát megáldó Urunk történelem feletti hatalmával, azzal, hogy egyházán „a pokol kapui sem vesznek diadalmat” (Mt 16,18; Károli-fordítás).

Nagy öröm volt hallani mindazokról a pozitívumokról és új lehetőségekről, melyeket a jelenlegi szabad légkörben az egyházi élet kínál: a csökkenő lelkészhiányról, épülő templomokról, egyházi épületekről. De amikor *ifj. Hafenscher Károly* egyházunk „átrajzolódott térképéről”, az új kihívásokról és a megoldandó feladatok sokaságáról beszélt, akaratlanul is megfogalmazódott bennünk: az egyház útja sohasem rózsákkal szegélyezett út, és manapság a lehetőségekkel helyesen élni talán még nehezebb, mint a korábbi korszakban az elnyomás, a megszorítások közepette szolgálni.

Gondolatébresztőként *dr. Hafenscher Károly, dr. Fabiny Tibor és Bolla Árpád* arról szólt, hogy a mi életkorunkban milyen kihasználható lehetőségeink vannak. Mint hangsúlyozták, most lenne valamicske időnk a saját lelkünkkel törődni. Ezenkívül pedig vár ránk a talán legnehezebb feladat: elfelejteni a régi sérelmeket, hiszen enélkül nincs keresztény élet, enélkül nem várhatjuk boldogan az utolsó szívdobbanást.

Az előadásokon kívül más programokban is részünk volt. Balatonrendesen újra láthattuk a magyar tenger széles panorámáját naplementekor, vörös, lila és kék színpompájában. És miután szemünk, szívünk betelt vele, kortyolgattuk a borokat, s az arcok kipirultak, egyre több nevetés törte meg a csendet… Szóval vidámak és boldogok voltunk. Borszakértők ugyan nem lettünk a kóstoló után sem, de tanulni érdemes volt…

Másnap délután a keszthelyi Festetics-kastélyt néztük meg, majd a Káli-medencébe vitt a busz. Megkapó látványt nyújtottak Salföldön a homokkő sziklatömbök, a medencét körbezáró hegyek pedig épp oly szelídek voltak, mint a kora nyáresti napsütés. A fekete „pacik” ugyan zötyögve húzták a gumikerekes szekeret, de nekünk még a zötyögés is örömünket szolgálta.

Végül ismét a múlttal való szembesülés következett. A török időkben elpusztult pálos templom volt utunk végcélja, és a romhalmazzá lett kolostor, amelynek már az alapjait is alig lehet felismerni. A magasba törő templomfalak, a gótikus ívek maradványai, a művészien formált kőfaragású ablakok csak emlékei annak, hogy itt egykor – a török hódítás után újra – naphosszat zsolozsmák hangzottak, és a gregorián halk, Krisztushoz vezérlő dallamai töltötték be a templomot. Ha ekkora csapás után is újra összegyűlt egy új templom körül Krisztus népe, nekünk, öregeknek semmi kétségünk nincs afelől, hogy a mi – megállni való próbák sokaságával terhes – négy évtizedünk után a jelenben élő, új kihívásokkal küszködő egyházunk hűséges szolgálatával ugyancsak megoldja a rá váró feladatokat. Azt is tudva, hogy az „aratás” az egyházát mindenek felett szerető Urunk kezében van.

Szívből köszönjük a vendéglátást.

Szitáné Bérczi Margit


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és diakónia
Élő víz
Lomtalanítás
Heti útravaló
A gyertya
Egyházunk egy-két hete
Nem győzték a törvény-előkészítést
Alulról építkeztek
Ötös keresztelő a Bakonyban
Isten áldásával…
Isten Lelke munkálkodik
Új evangélikus egyházközség született
„Kerékpáros” lelkészakadémia
Missziói nap Szolnokon
Révfülöpi vendégség
Keresztutak
Evangélikusok! Küldetésünk van!
Jézus-menet Brazíliában
Sikerről – másként
Finn vendégek Nyíregyházán
e-világ
A teremtés ünnepe – a környezetbarát egyházért
Keresztény szemmel
Apák napja
Elnökválasztás után
A hét témája
A reménység jelei
Szemben a depresszióval
Apropó, Kirchentag…
evél&levél
Kicsit zavarba jöttem, sőt talán el is szomorodtam…
Nem muszáj Auschwitzba menni!
Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram!
Megemlékezés Túrmezei Erzsébet sírjánál
Hajnali gondolatok (2005. május 28.)
A közelmúlt krónikája
Déli harangszó
Líceumi napok – öregdiákszemmel
Lucfalvi vendégségben
A nyári napforduló érdekességei
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach „csoda-tétele”
Ígéret
A Kultucca (református) akusztikája
A vasárnap igéje
Hallgassunk rá, hiszen adni akar!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Gyermekmegtérés
Szószóró
Várunk táborainkba!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 25 Révfülöpi vendégség

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster