EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 25 - Gyermekmegtérés

EvÉlet - Lelki segély

Hozzászólás a cikkhez

Gyermekmegtérés

„Kedves Lelkésznő! Mindenekelőtt szeretném megköszönni az újságnál végzett szolgálatát, mert személyesen nekem is nagyon sokat segített tanácsaival! Hívő, három gyermeket nevelő édesanya vagyok, és régóta foglalkoztat néhány kérdés. Szeretném tudni, hogy hány éves korától képes arra egy gyermek, hogy Jézus mellett döntsön. Egyáltalában létezik-e gyermekmegtérés? Akkor válik-e egy gyermek bűnössé, amikor megszegi a törvényt, vagy eleve bűnösként születik? Mi történik a gyermekkel, hogyha megtérés nélkül hal meg? Kérem, mielőbb válaszoljon!”

Drága Ilona! *„Veled van Istened, az Úr, ő erős, és megsegít. Boldogan örül neked, megújít szeretetével, ujjongva örül neked.”* (Zof 3,17) Nagyon szépen köszönöm lelkes, érzelmileg telített, bizonyságtételekben gazdag és szolgálatomban megerősítő testvéri levelét! Mint Krisztus-követő édesanya, aki mély felelősséget vállal és hordoz gyermekeiért, joggal tudakozódik kicsinyeinek üdvössége felől. Bárcsak minden édesanyának szívügye lenne, hogy az anyagi, lelki szükségleteken kívül gyermeke szellemi éhségét is megelégítse! Méghozzá az örök életre tápláló mennyei eledellel. *„Mert az Isten kenyere a mennyből száll le, és életet ad a világnak.”* (Jn 6,33)

Érdemes lenne statisztikai kimutatást készíteni arról, hogy hány megkeresztelt gyermek kap otthonában világos és tiszta igei tanítást szüleitől és keresztszüleitől, hogy hány evangélikus családban veszik komolyan az Úr oltára előtt elmondott esküjüket: „Vállaljuk, hogy az evangélikus egyház segítségével gondoskodunk e gyermek hívő keresztyénné növekedéséről!” Hogy hányan engedték be Jézus Krisztust mint az egyetlen Urat otthonaikba, hétköznapjaik minden területére, hogy Szentlelke által a család élethajójának kormányosa legyen. Mert gyermekeinknek világosságra, gyógyulásra, fölépülésre van szükségük: Krisztus igazságára és az új ember erkölcsére, hogy felépíthessenek majd egy egészséges társadalmat. De vajon mi, hívő szülők, nagyszülők és keresztszülők felvállaljuk-e az imádkozás, a tanítás, az elöl járás szolgálatát, vagy megvárjuk, hogy a bűn időzített bombája felrobbanjon bennük, s romjaik aztán betemessenek minket is?! Mert az fog a legjobban fájni nekünk, ha gyermekeink szívszaggató fájdalmával ér utol bennünket az ítélet.

Már az Ószövetségben (1Móz 5,3) olvashatjuk, hogy Ádám bűnéből eredően minden utóda hozzá hasonlóan bűnös természettel születik. Az Írás világossá teszi, hogy az emberiség története a bűneset óta nem más, mint az Isten elleni lázadás terjedésének története. Minden ember bűnös (Zsolt 51,7; Jób 14,4).

Az Újszövetségben Pál apostol ad erről tanítást: *„…mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének.”* (Róm 3,23) A rómaiakhoz intézett levél ötödik fejezetét is érdemes elolvasni, ahol az apostoli tanítás megmutatja számunkra, hogy bizony minden ember bűnnel fertőzötten érkezik erre a világra. A bűn Ádámtól terjedt át minden emberre, ezért nem a törvény áthágásával válunk bűnössé, hanem eleve bűnösként születünk meg. Szent és jó az isteni törvény, amely felismerteti velünk bűnös mivoltunkat (Róm 7,7–13), de megmenteni nem tud bennünket. Odaűz minket a Golgotához, ahol Istennek bűntelen egyszülöttje áldozta fel életét azért, hogy érette igaznak fogadjon el bennünket az Atya (Róm 7,24–25a).

Mindennek alapján elmondhatjuk, hogy az édesen szunnyadó, ma született csecsemő is bűnös, és megváltásra van szüksége. Természetesen attól a kortól képes a gyermek a megtérésre, amikor már tudatában van az Istennel szemben elkövetett személyes erkölcsi bűnének. *„Tejszínt és mézet fog az enni, amíg meg tudja vetni a rosszat, és a jót tudja választani.”* (Ézs 7,15)

Azt, hogy egy adott kisgyermek esetében mikor jön el az az idő, hogy erkölcsileg felelős személy lesz, csakis az Úr tudja pontosan. Elképzelhető – van rá konkrét példa –, hogy négyéves korban. Nem ritka, hogy nyolcévesen vagy konfirmandusként, esetleg a középiskolás évei idején tér meg egy gyermek. De az nyilvánvaló, hogy van gyermekmegtérés. Isten kegyelméből többnek is tanúja lehettem!

Természetesen tudatában kell lennünk annak is, hogy a Szentírás nem fedi fel előttünk maradéktalanul Isten titkait. Így nem ad az ige konkrét útmutatást nekünk arra nézve, hogy mi történik azzal a gyermekkel, aki meghal még az előtt, hogy elérte volna az erkölcsi felelősség korát. A bibliai alapelvek figyelembevételével én úgy gondolom, hogy az erkölcsileg még nem nagykorút, aki nem tud különbséget tenni a jó és a rossz között, Isten nem vonja ítéletre elhalálozása esetén, hanem érvényesek rá Krisztus megváltói művének áldásos következményei. *„Mert ahogyan az egy ember engedetlensége által sokan lettek bűnösökké, úgy az egynek engedelmessége által is sokan lettek igazakká.”* (Róm 5,19; vö. még Róm 8, 20–22)

Teljes hittel Krisztus kegyelmére kell tehát bíznunk erkölcsileg még éretlen csemetéinket. Az Úr Jézusról tudjuk, hogy földi életében tanítványai rosszallása ellenére is hívta, magához engedte, sőt ölbe vette és megáldotta a kisgyermekeket. Biztosak lehetünk abban, hogy az élő Krisztus ma is nagyon szereti a gyermekeket. Védi, áldja, és nem hagyja magukra őket. Ma is felfedezi bennük azt a feltétel nélküli bizodalmat, amely a gyermeki lélek sajátja.

A kérdés csak az, hogy mi szeretjük-e a gyermekeinket annyira – szűkebb és tágabb környezetünkben –, hogy odavisszük őket Jézushoz, vagy sem! Veszszük-e fáradságot arra, hogy szüntelenül imádkozzunk értük, hogy meghalljuk verbális és észrevegyük nonverbális közléseiket lelkük szükségeiről? Meghallgatjuk-e problémáikat, és tudunk-e együtt örülni és sírni velük? Mert nagyon vágynak erre. Ahogyan arra is, hogy ne csak „behajtsuk” őket mindennapi feladataik közé, sőt a templomba, a hittanórára is, hanem vezessük őket, járjunk előttük, adjunk a gyakorolt hitéletben személyes példát nekik.

Kedves levélíró édesanya, legyen áldott, hogy szívén viseli gyermekeinek üdvösségét is! Adjon az Úr erőt és reménységet ahhoz, hogy mindennap Megváltónk karjaira tegye gyermekeit! Benne, általa van örök életük.

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és diakónia
Élő víz
Lomtalanítás
Heti útravaló
A gyertya
Egyházunk egy-két hete
Nem győzték a törvény-előkészítést
Alulról építkeztek
Ötös keresztelő a Bakonyban
Isten áldásával…
Isten Lelke munkálkodik
Új evangélikus egyházközség született
„Kerékpáros” lelkészakadémia
Missziói nap Szolnokon
Révfülöpi vendégség
Keresztutak
Evangélikusok! Küldetésünk van!
Jézus-menet Brazíliában
Sikerről – másként
Finn vendégek Nyíregyházán
e-világ
A teremtés ünnepe – a környezetbarát egyházért
Keresztény szemmel
Apák napja
Elnökválasztás után
A hét témája
A reménység jelei
Szemben a depresszióval
Apropó, Kirchentag…
evél&levél
Kicsit zavarba jöttem, sőt talán el is szomorodtam…
Nem muszáj Auschwitzba menni!
Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram!
Megemlékezés Túrmezei Erzsébet sírjánál
Hajnali gondolatok (2005. május 28.)
A közelmúlt krónikája
Déli harangszó
Líceumi napok – öregdiákszemmel
Lucfalvi vendégségben
A nyári napforduló érdekességei
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach „csoda-tétele”
Ígéret
A Kultucca (református) akusztikája
A vasárnap igéje
Hallgassunk rá, hiszen adni akar!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Gyermekmegtérés
Szószóró
Várunk táborainkba!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 25 Gyermekmegtérés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster