EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 25 - A teremtés ünnepe – a környezetbarát egyházért

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A teremtés ünnepe – a környezetbarát egyházért

Beszélgetés a Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend apátjával

A Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend másfél évtizede minden évben megtartja – a világ összes környezetvédőjével együtt – a június 5-i környezetvédelmi világnapot, amelynek keresztyén-keresztény tartalmát azzal fejezi ki, hogy a teremtés ünnepeként emlékezik meg róla. A konferenciával egybekötött rendezvény célja, hogy Isten igéjének és ismeretterjesztő előadásoknak a segítségével felhívja a figyelmet az embernek és különösen a Krisztus-követőknek a földi élet védelme iránti felelősségére. Az alkalmon ökumenikus istentisztelettel szolgálnak a résztvevők, amelyen együtt dicsérik a csodálatos világot teremtő Szentháromság Istent, és könyörögnek a környezetszennyezés miatt is szenvedő világért. Az idén június 3–4-én zajlott rendezvényen a rend apátját, egyben a konferencia elnökét, Széchey Bélát kérdeztem az ünnepről.

*– Az idei teremtésünnep és konferencia fő témáját igen modern stílusban fogalmazták meg:* Környezetbarát menedzsment az egyházban.* Mit jelent ez mai magyar egyházi életünkben? –* tettem föl elsőként a kérdést az apátnak.

– Ha egyházszervezeteink fizikai környezetvédelmi, „környezetgazdálkodói” tennivalóira tekintünk, többek között gondolhatunk az általuk birtokolt ingatlanokra és ingóságokra, amelyeknek az építése, használata jelentős hatást gyakorolhat a környezetre. Például megkérdezhetjük magunktól, hogy mennyire energiatakarékosan lehet üzemeltetni a régi és az újonnan épített egyházi épületeket; hogy az egyházi rendezvényeinken mennyi és milyen hulladék keletkezik; hogy az egyházi élethez szükséges közlekedést eléggé környezetbarát módon oldjuk-e meg, vagy hogy egyházi épületeink körül a téli síkosságmentesítéshez környezetbarát anyagot használunk-e.

*– Milyen meggondolásból indult el tizenöt évvel ezelőtt a Jézus Testvérei rendnek és a teremtés ünnepének rendezvénysorozata?*

– Lépésről lépésre haladva jutottunk el annak a felismeréséig, hogy a környezet építéséért, fejlesztéséért, védelméért végzett munka alapvető és ugyanakkor őseredeti keresztény tevékenység. Ez sarkallt bennünket arra, hogy nekikezdjünk a szervezésnek.

*– Az elmúlt másfél évtized teremtésünnepei nagyban hozzájárultak egy magyar „keresztény környezetvédelmi hitvallás” megfogalmazódásához. Hogyan lehet ennek a tartalmát röviden összefoglalni?*

– Az a lényege, hogy – amint a *Niceai hitvallásban* valljuk – Jézus Krisztus „által lett minden”, benne a világ fenntartójára ismerhetünk. Az ő követéséből adódik, hogy mindezért hálát adva részt veszünk a környezet megőrzésében, modern vagy egyszerű eljárásokkal műveljük és őrizzük „globális kertünket”. Ha a számtalan környezeti kárra tekintünk, amelyet az ember a kezében lévő eszközökkel eddig előidézett, láthatjuk, hogy az Úrtól kapott bölcsességre és erőre van szükségünk a tőle kapott küldetésünk betöltéséhez. Ha hibázunk, ha felelőtlenül gazdálkodunk a ránk bízott közvetlen vagy tágabb környezetünkkel, bűnbocsánatát kérjük. Bízhatunk abban, hogy könyörgésünkre ezeket kegyelméből meg is adja. Végül pedig azzal a reménységgel élhetünk, hogy Urunk újjáteremt mindent.

*– Miről esett szó az idei teremtésünnepen?*

– Bármilyen nehéz volt is, de feltettük a kérdést: mit tesz az egyház a saját környezetében – épületeiben, kertjeiben, temetőiben – a környezetvédelmi szabályok és előírások betartásáért? Wincze Csaba mérnök részletesen beszélt a templomok fűtéséről, az energiával való takarékoskodás lehetőségeiről.

*– Hogyan látja a rendezvény jövőjét?*

– Május elején Baselben rendezték meg az Európai Keresztyén Környezeti Hálózat (angol betűszóval ECEN) közgyűlését. Az ökoteológia, a közlekedés, a környezeti nevelés, a vízgazdálkodás, a klímaváltozás, a környezeti menedzsment kérdései mellett a teremtési ünnepkörről is volt szó a közgyűlésen. Ez utóbbi egy olyan liturgiai újítás, amely a teremtés ünnepéhez hasonlóan, de egy egész ünnepsorozattal irányítja a figyelmet a teremtő Szentháromság Istenre, az ő szépnek, jónak teremtett, de gondokat is hordozó világára és az ember „környezetgazdász” feladataira, amelyeket igazán Jézus Krisztus által tud bölcsen betölteni. Az ECEN azt javasolja, hogy ennek az ünnepkörnek a megtartására szeptember eleje és október eleje között kerüljön sor.

A világ jóakaratú „környészeivel” kialakult egység kifejezése és megőrzése céljából pedig változatlanul együtt kívánjuk megtartani a környezetvédelmi világnapot és a teremtés ünnepét. A rend időpontválasztása azt a keresztény hagyományt is követi, amellyel a karácsonyt, az igazi világosság ünnepét a világosság napjának helyére tették, mintegy megszentelve azt. Egy nem keresztény ünnepnaphoz kötődik a teremtés ünnepe, és azt keresztény tartalommal tölti meg.

Biczó Dénes


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és diakónia
Élő víz
Lomtalanítás
Heti útravaló
A gyertya
Egyházunk egy-két hete
Nem győzték a törvény-előkészítést
Alulról építkeztek
Ötös keresztelő a Bakonyban
Isten áldásával…
Isten Lelke munkálkodik
Új evangélikus egyházközség született
„Kerékpáros” lelkészakadémia
Missziói nap Szolnokon
Révfülöpi vendégség
Keresztutak
Evangélikusok! Küldetésünk van!
Jézus-menet Brazíliában
Sikerről – másként
Finn vendégek Nyíregyházán
e-világ
A teremtés ünnepe – a környezetbarát egyházért
Keresztény szemmel
Apák napja
Elnökválasztás után
A hét témája
A reménység jelei
Szemben a depresszióval
Apropó, Kirchentag…
evél&levél
Kicsit zavarba jöttem, sőt talán el is szomorodtam…
Nem muszáj Auschwitzba menni!
Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram!
Megemlékezés Túrmezei Erzsébet sírjánál
Hajnali gondolatok (2005. május 28.)
A közelmúlt krónikája
Déli harangszó
Líceumi napok – öregdiákszemmel
Lucfalvi vendégségben
A nyári napforduló érdekességei
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach „csoda-tétele”
Ígéret
A Kultucca (református) akusztikája
A vasárnap igéje
Hallgassunk rá, hiszen adni akar!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Gyermekmegtérés
Szószóró
Várunk táborainkba!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 25 A teremtés ünnepe – a környezetbarát egyházért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster