EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 37 - Szükség van-e az egyház szociális (szeretet-)szolgálatára?

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Szükség van-e az egyház szociális (szeretet-)szolgálatára?

Napjainkban heves viták pergőtüzébe került az egyházi szociális (szeretet-) szolgálat. Számomra alig értelmezhető ez a különös helyzet.

Az egyház e sajátos – legtöbbször igen nehéz – munkát évszázadok óta végzi a betegek, a rászorultak, az idősek és a sérült gyermekek között. Aki járt ilyen otthonokban, és látott kiszolgáltatott, mozdulni alig tudó időseket vagy a tekintetükkel simogatni kész, de sem beszélni, sem járni nem tudó „gyermek-felnőtteket”, annak olyan emléke marad egy-egy látogatásról, amely egy életre szólóan eltántorítja attól a gondolattól, hogy sorsukkal kapcsolatban merkantilista módon az anyagiakról vitatkozzék.

Kettős félreértést közölnek újságok és televízióműsorok. A híradások azt sugallják, mintha rohamosan növekedne a „túldotált” egyházi intézmények száma, s ez a tény az egyébként is nehéz helyzetben levő költségvetést külön összegekkel terhelné meg.

Evangélikus egyházunkban mindöszsze egy intézmény, a szombathelyi bővült egy korábbi önkormányzati otthonnal. (A katolikus egyháznál nem volt növekedés; a református egyháznál két átvett otthon nyitotta meg kapuit.) Több, egyházivá válni akaró intézményről nem tudunk. Ha pedig ez a „veszély” fennállna, akkor az önkormányzati öregotthonoknak juttatott összeget kellene megvizsgálni abból a szempontból, hogy nem szorulnak-e többlettámogatásra, és nem az egyházi intézmények zsebét kellene nagynak találni. Ha tehát Göncz Kinga miniszter asszony fél a tendencia növekedésétől, akkor félretájékoztatás „áldozata”, amit őszintén sajnálunk.

A másik, legtöbbet hangoztatott és sokakat megtévesztő állítás az, hogy az egyházi intézmények nagyobb állami támogatást kapnak, mint az önkormányzatok által működtetett szociális otthonok.

Ez a vélekedés csak akkor volna igaz, ha az egyházi intézmények is kapnának bármiféle juttatást attól az önkormányzattól, amelynek a területén az adott otthon működik. Ez azonban nem így van; valójában az önkormányzatok helyett közvetlenül az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium adja a fenntartáshoz szükséges, létszámfüggő támogatást. Ez a mindenkori önkormányzati dotáció országos átlagának megfelelő összeg.

Hol van itt a többlettámogatás? Nagy ritkán előfordulhat, hogy egy-egy településen az önkormányzat az országos átlagnál kisebb összeggel támogatja saját intézményét, másutt a fordítottja lehet igaz.

Rosszízű, az egyházat nehéz helyzetbe hozó hangulatkeltés a téves információkra épülő számvetés. Intézményeink így is híveink támogatására, nagyobb horderejű renoválások esetén pedig egyéb – nem állami – források felkutatására kényszerülnek.

Azért is feltűnő és érthetetlen ez a fajta megközelítése e nehéz munkaterületnek, mert ezt az egyházi tevékenységet minden történelmi korszakban elismerték és nagyra értékelték az úgymond kívülállók is.

Még egy kérdéskört kell említenünk e szűkre szabott írás keretein belül. Ez pedig az idősek úgynevezett differenciált normatív, egy személyre jutó támogatása. Ez alapján egészségi állapotuktól függően kategorizálnák idős testvéreinket, akik egyik napról a másikra megbetegedhetnek, tehát állapotukban lényeges változás következhet be.

Nem kevésbé elfogadhatatlan az az elképzelés sem, amely szerint két évig egyetlen intézmény sem bővíthető egyetlen ággyal sem – ez az úgynevezett „kapacitásbefagyasztás”. Ez a tervezet egyházhoz tartozó híveink személyi szabadságának a korlátozását jelentené. Miután az egyház az állam válláról vesz le terhet szociális tevékenységével, társadalmi szempontból érdektelen, hogy hol gondozzák az illetőt. Az idős testvér számára viszont megnyugtató, ha olyan légkörben töltheti öregkora napjait, amilyen lelki-szellemi közegben egész életét leélte.

A történelmi egyházak képviselői eljuttatták a miniszter asszonyhoz állásfoglalásukat, csokorba gyűjtve szakmai és jogi érveiket. Őszintén reméljük, hogy a kormányhoz és az idős emberek sorsának rendezéséhez egyaránt méltatlan vita olyan törvény elfogadásához vezet, amely minden érdekelt fél megelégedésére szolgál, legfőképp pedig idős testvéreink még jobb ellátását biztosítja.

D. Szebik Imre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Bizakodjatok, jó az Úr!
Élő víz
Tanévnyitó
Az ikonok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A diakóniai teológia kritikája
Hetvenéves a hatvani templom
Betegágyak mellől zsákfaluba
Keresztutak
Más úton tértek haza
Egy hiteles ember
Egyházi érdekességek egy holland kisvárosban
Unitárius világtalálkozó
Nyugat-európai magyar protestánsok találkozója Finnországban és Észtországban
Evangélikusok
Amíg időnk van
Pro Deo et libertate
Negyven esztendeje hunyt el Albert Schweitzer
e-világ
Temetni jöttem az e-mailt, nem dicsérni
Keresztény szemmel
Szükség van-e az egyház szociális (szeretet-)szolgálatára?
Egy letűnt rendszer „teológiája”
Vagy igen, vagy nem
A hét témája
Kolozsvárott neveztessék el közterület Járosi Andorról!
Muzsikusok (is) építik a kolozsvári öregotthont
Csaba királyfi ege alatt
„Megtérés” Halmágyon
A közelmúlt krónikája
Becsengettek
Csapatzászló-adományozás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Zsidó fesztivál – immár nyolcadszor
Reneszánsz propaganda a Szépművészeti Múzeumban
Albrecht Dürer (1471–1528)
Biblia és futballcipő
Focimeccsek a templomban?
Kő kövön… marad!
A vasárnap igéje
„Odafent” és „idelent”: Krisztusra nézve
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Megszentelt vasárnap – áldott hétköznap
Szószóró
Kezdődnek az ifjúsági órák
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 37 Szükség van-e az egyház szociális (szeretet-)szolgálatára?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster