EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 43 - Megújuló lelki kövek

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Megújuló lelki kövek

Az újjáépített rádi templom felszentelése

A rádi evangélikus templom rendkívül leromlott állapotáról 1995 óta készültek a szakértői felmérések. A teljes lebontástól a felújítás lehetőségéig több, egymásnak ellentmondó szakvélemény is született. Miközben szakemberek, statikusok, geológusok keresték a megoldást, a rádiak a sok bizonytalanság ellenére elhatározták, hogy belevágnak a templomfelújítás eleinte kilátástalannak tűnő feladatába. Elszántságukat és kitartásukat teljes siker koronázta: D. Szebik Imre püspök október 16-án hálaadó ünnepi istentisztelet keretében szentelhette fel az újjáépített rádi templomot. A szentelés szolgálatában Detre János esperes és ifj. Detre János, a gyülekezet lelkésze segédkezett.

A rádi leánygyülekezet templomfelújításának esete példaadó és precedensértékű egyházunkban. Amikor az egyházközség vezetői – a váci anyagyülekezettel együtt – elkezdték keresni a tatarozás költségeihez szükséges anyagi forrásokat, még maguk sem gondolták, hogy nem azon a megszokott módon jutnak majd hozzá a kívánt összegekhez, ahogyan általában az anyagi támogatásra szoruló gyülekezeteink.

Az egyházközség kárpótlási igényt nyújtott be az egykori iskolájára és tanítói lakására. 2003-ban tizenkilencmillió forinthoz jutottak, amelynek nagy jelentősége volt az indulásnál. Ahogy az lenni szokott, egyházunk gazdasági bizottságához nyújtották be kérelmüket, amelyben segítséget kértek a templom felújításához. 2004 márciusában azt a választ kapták, hogy kérvényüket anyagi forrás hiányában nem tudják támogatni, de amennyiben a EU SAPARD vidékfejlesztési pályázatán elindulnak, és támogatást nyernek, a szükséges önrészt – a beruházás huszonöt százalékát – az országos egyház pénztára biztosítja.

A gyülekezet vállalta a pályázat összeállításának költségeit. A budapesti Hydea Kft.-t bízták meg, melynek segítségével a több száz oldalas pályázati anyag rekordidő alatt készült el: 2004. április 8-án benyújtották a teljes dokumentációt. Augusztus végén kapták a jó hírt, hogy pályázatukkal bruttó hatvannégymillió forintot nyertek, és ezzel történelmet írtak: a rádi az első evangélikus gyülekezet, amely európai uniós pályázati támogatással jutott hozzá a renováláshoz szükséges anyagi forráshoz. Az egyházi költségvetés éves tervezése szempontjából ennek óriási jelentősége van, mert minél több egyházközséget bátorít fel a rádi leánygyülekezet sikere, annál több pénzt csoportosíthat át az egyre nehezebb helyzetben lévő országos egyház az egyéb fontos területek támogatására.

  1. október 26-tól 2005. szeptember 30-ig négy szakaszban zajlottak az újjáépítő munkálatok. Az utolsó fázisban már a gyülekezet tagjai is bekacsolódtak anyagi áldozattal és kétkezi önkéntes munkával egyaránt. A rádiak közel négymillió forintot tettek a pályázati pénz mellé.
  2. Szebik Imre 1Kir 9,1–3 alapján tartott igehirdetésében kiemelte, hogy Isten hajlékának fáradságos munkával történő felújítása nagy örömre ad okot, de ennél is fontosabb, hogy e helyeken az igazi megújulás, a szívek újjászületése is megtörténjen. Isten háza akkor teljesíti be feladatát, ha a templomfalak kövei között épül és megújul a lelki templom is, melyet a Krisztus-követő hívek élő kövei alkotnak.

A hálaadó istentisztelet ünnepi díszközgyűléssé alakult át, amelyen ifj. Detre János részletesen ismertette a felújítás történetét és legfontosabb adatait. A köszöntésre felkért vendégek között felszólalt az újjáépítés kivitelezését koordináló Baksa és Társa Kft. ügyvezetője, a korábban több egyházi referenciamunkát irányító Baksa Attila is, aki – amellett, hogy büszkén mutathatta a kifogástalanul végzett munka eredményét – hitéről is bizonyságot tett a gyülekezet előtt.

  1. Szebik Imre köszöntő szavaival arra kérte a rádiakat, akik tanúságot tettek rátermettségükről, Isten iránti hűségükről, egyházuk iránti szeretetükről, áldozatkészségükről és töretlen hitükről, hogy szeressék újjáépült templomukat, és éljék át újra és újra, amit Isten ígért Salamonnak, amikor a jeruzsálemi templomot szentelték fel: „Megszentelem ezt a templomot, (…) hogy ott legyen az én nevem mindörökké. Ott lesz a szemem és a szívem is mindenkor.” (1Kir 9,3)

Petri Gábor

Regionális hozzárendelés: Rádi Evangélikus Leányegyház


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Tartalomjegyzék
Élő víz
A számon kérő Isten
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Luther-rózsa-füzér”
Tamás-mise Budavárban
Az első lelkésziktatás Piliscsabán
Új közösségi ház – gyarapodó falu
Megújuló lelki kövek
Az elhurcoltak reménysége
„Az egyháznak csak Jézus a fundámentoma”
Keresztutak
Debreceni meghívók
Női konferencia
Szabadságban, de hogyan?
Nem csak tanácskoztak
Akik „átimádkoznak” a kínai nagy falon
Médiakonzultáció
Evangélikusok
A „genfi zsoltáros”
e-világ
Misszió a világhálón Rákoskeresztúrról
Keresztény szemmel
Negyvenkilenc év után
Hol lakik az Isten?
A hét témája
Dél-Korea példája
evél&levél
A diakóniai teológia közelmúltja és a jövő teológiája a magyar evangélikusságban
Válasz a Pátkai-levélre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szakrális határán
Együtthatók Békásmegyeren
Oltalmazó szárnyak védelmében
Geert Mak: Európában
Déli harangszó
A vasárnap igéje
Intő vagy cinkos?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Zsoltárhangra komponált bosszúvágy?
Szószóró
Keresztény alternatívák – alternatív kereszténység
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 43 Megújuló lelki kövek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster