EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 43 - Misszió a világhálón Rákoskeresztúrról

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Misszió a világhálón Rákoskeresztúrról

A Komárom városában élő „Jókainé uram” minden eszközt bevetett, hogy megakadályozza fia, Jókai Mór és Laborfalvi Róza házasságkötését. Az ifjú pár a boldogító igent Rákoscsabán mondta ki. A fiatalok jól mérték fel a helyzetet: a Pesttől húsz kilométerre fekvő falu félreeső hely volt, Jókainé nem értesült fia esküvőjéről. Az egykori Rákos menti falvak ma Budapest XVII. kerületét alkotják. Jóllehet a főváros központja ma vasúttal és BKV-busszal is elérhető, e településrészek helyzete nem sokat változott a nevezetes házasságkötés óta.

Rákoskeresztúr és környéke ma is félreeső, nehezen megközelíthető hely Budapestről nézve. Itt, a XVII. kerületben él Budapest lélekszámában legnagyobb, hitbéli és történeti hagyományaiban egyik leggazdagabb evangélikus közössége. Hitéletünk gyülekezetünkben, négy templomunk körül szerveződik. Az alapításának bicentenáriumát 2006-ban ünneplő Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség számára ma a legnagyobb gondot az elvilágiasodás, testvéreink kevés szabadideje és a gyülekezetrészek közötti nagy távolság jelenti.

Elöljáróink a múlt század kilencvenes éveiben felismerték a kommunikáció fontos szerepét. Az első olyan gyülekezetek között voltunk, amelyek számítógépes nyilvántartást vezettek be. A testvérgyülekezeteinkkel való kapcsolattartásban döntő szerepe volt és van az elektronikus kommunikációnak. Tíz éve jelentetjük meg a Kereső Szó című értesítőt, melyet minden Rákos menti evangélikus évente két alkalommal megkap. Értesítőnkkel együtt a Harmat és a Luther Kiadó reklámanyagait is terjesztjük. Gyülekezetünk ugyancsak az elsők között készített honlapot. Honlapunk egyes részei angol, német, finn, szlovák és orosz nyelven is elérhetőek. A finnországi raumai és noormarkkui gyülekezet is a rákoskeresztúri tapasztalatokat megismerve határozta el, hogy honlapot készít.

A Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség 2004-ben csatlakozott az e-Magyarország-programhoz. Teleházunkat a Bakancsos utcai gyülekezeti teremben nyitottuk meg. Fő célunk a tudásalapú társadalom építésének elősegítése, az informatika népszerűsítése gyülekezetünkben, a teleház közösségteremtő erejének felhasználása a gyülekezeten belüli misszióban, továbbá a nyitás a kerületben élők felé. A teleházat működtető munkacsoport néhány tagja már korábban is részt vett a gyülekezeti újság szerkesztésében, kiadványaink gondozásában. A teleház elindítása egyben azt is jelenti, hogy az egyfajta szellemi műhelyként funkcionálhat a jövőben a gyülekezet életében. Az adminisztrátori tisztséget informatikusok és segítőik – Burger Erzsébet, Debnár László, Herzog Ferenc, Mukk Csilla és György, Mályi Gábor, valamint e sorok írója – látják el.

A gyülekezet nagy örömmel fogadta a számítógépeket. Számítógépes tanfolyamokat indítottunk kezdő és haladó szinten. Számos gyülekezeti tag járt és jár tanfolyamainkra. A XVII. kerületben működő más gyülekezetek tagjai is igénylik e szolgálatunkat. 2005-ben jelent meg a Megláttad néped nyomorúságát című kiadványunk, mely a rákoskeresztúri német ajkú evangélikusok egykori betelepülésének, illetve 1945. évi deportálásának állít emléket. Történetük négy televíziós műhelyt inspirált forgatásra. Az internet segítségével sikerült 253 év után először kapcsolatot teremteni a közösségünket alapító stájer evangélikusok egykori gyülekezetével. Teleházi adminisztrátorunk, Debnár László digitalizálta rákosligeti irattárunkat; munkáját november 13-i templomszentelési ünnepünkön mutatjuk be.

Sok feladat vár még a teleházi munkacsapatra. Állandó feladataink – a működtetés, „PR-tevékenység” – mellett készülünk bicentenáriumunk megünneplésére. A Kereső Szóban publikáló gyülekezeti tagjaink – Eszlényi Ákos, Gyarmathy Dezső, Kósa László, Marschalkó Gyula, Mirák Katalin, Wiszkidenszky András, Tóth Péter, Zászkaliczky Pál –, valamint a teleház munkatársai jelentős munkát végeznek gyülekezetünk múltjának kutatásában, ismertetésében. 2006-ban tervezzük megjelentetni dr. Kósa Pálnak A Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség című, eddig csak az interneten publikált könyvét. Gyülekezetünk megalapításának 200. évfordulóján egy újabb honlapot szeretnénk indítani. Az évfordulóra kétszáz magyarországi és kétszáz külhoni keresztény közösség gondolatait, üdvözleteit jelentetnénk meg.

Interneten való jelenlétünk, gyülekezetünk tagjainak a postaládájában fellelhető kiadványaink missziós feladatokat látnak el: korunk eszközeinek alkalmazásával dicsőítjük Krisztust!

Léránt István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Tartalomjegyzék
Élő víz
A számon kérő Isten
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Luther-rózsa-füzér”
Tamás-mise Budavárban
Az első lelkésziktatás Piliscsabán
Új közösségi ház – gyarapodó falu
Megújuló lelki kövek
Az elhurcoltak reménysége
„Az egyháznak csak Jézus a fundámentoma”
Keresztutak
Debreceni meghívók
Női konferencia
Szabadságban, de hogyan?
Nem csak tanácskoztak
Akik „átimádkoznak” a kínai nagy falon
Médiakonzultáció
Evangélikusok
A „genfi zsoltáros”
e-világ
Misszió a világhálón Rákoskeresztúrról
Keresztény szemmel
Negyvenkilenc év után
Hol lakik az Isten?
A hét témája
Dél-Korea példája
evél&levél
A diakóniai teológia közelmúltja és a jövő teológiája a magyar evangélikusságban
Válasz a Pátkai-levélre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szakrális határán
Együtthatók Békásmegyeren
Oltalmazó szárnyak védelmében
Geert Mak: Európában
Déli harangszó
A vasárnap igéje
Intő vagy cinkos?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Zsoltárhangra komponált bosszúvágy?
Szószóró
Keresztény alternatívák – alternatív kereszténység
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 43 Misszió a világhálón Rákoskeresztúrról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster