EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 43 - Együtthatók Békásmegyeren

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Együtthatók Békásmegyeren

Arról kellene tudósítanom, hogy miként zajlottak le október 14–16. között az V. Ikon filmnapok a békási evangélikus templomban. Ám nemcsak a vetítések alatt, hanem bármelyik nap úton hazafelé vagy hosszú percekig merengve a gép előtt csak azt éreztem, hogy erről az évente ismétlődő rendezvényről nem lehet egyszerű beszámolót írni. Már csak azért sem, mert nem lehettem jelen az összes vetítésen. Ugyanakkor nagyon könnyű dolgom lenne, ha csak a filmeket kellene bemutatnom. De évről évre azt érzem, hogy ez nem filmszemle, még akkor sem, ha az alkotások köré szerveződik a három nap programja.

Elsősorban egy gyülekezetről van szó. És ötéves templomáról, amely kialakításánál fogva teret ad különféle kezdeményezéseknek, rendezvényeknek, megteremtve ezáltal a maga gyülekezeti szokásait is. Így e három nap mégiscsak a hagyományossá vált összegyülekezési nap köré, annak tematikát adva szerveződött.

Együtthatók: ez volt a filmnapok – telitalálatnak bizonyuló – címe. A rendező, Székely Orsolya csak a filmeket próbálta így összefogni, ám lépten-nyomon kiderült, hogy itt minden összefonódik. Bartha István balassagyarmati lelkész prédikációja akár folytatása vagy magyarázata is lehetett volna a hasznosi látóasszony történetének, és a vitaesten jelen lévő hét Nógrád megyei polgármester is csak egy újabb együttható abban a különleges világban, amelyet gazdaság és vallás, katolikusság és evangélikusság együtt vagy egymástól függetlenül, egymás mellett, de mégis egymásra hatva alakított ki.

E néhány szóban, azt hiszem, már érzékeltettem azt is, hogy miért is nem filmszemle az a rendezvény, ahol három napig mégis minden a filmek körül forog. A gyülekezet, a hit mindvégig elsődleges. Még akkor is, ha éppen nem hívő ember jön el – hiszen mégis templomba jön és nem filmszínházba. Közösséget talál, még akkor is, ha az utcáról téved oda. Lehet, hogy csak egy film miatt jön. De lehet, hogy egy kolléga, ismerős miatt. Vagy gyülekezeti tag, aki ügyes-bajos dolgait ilyenkor tudja megbeszélni. Netán egy barát. Akár azt is mondhatnám, hogy a templom ajtaja lépten-nyomon kitárul, s ahogy egy unitárius lelkész megfogalmazta egyszer: aki ide belép, kultúrprotestantizmust talál.

Aztán vége lett a vetítésnek, a görög katolikus képből visszacsöppentünk az evangélikus jelenbe; az oltárra visszakerültek a liturgikus kellékek, a lelkész „átváltozott” nézőből Isten szolgájává, de maradt a két hangfal és a vetítővászon. Az oltáron pedig a kopt kereszt és terítők. Kultúrák, műfajok és vallások keveredése. Tárgyakban és közösségben egyaránt. Amit az éppen véget érő filmben megszólaló két kárpátaljai görög katolikus pap mondott a szolgálatról, az emberekről, az értük és közöttük végzett misszióról, az nem maradt csupán egy film témája, mint ahogyan a görög katolikus búcsún lelki békét nyerő református cigány asszony sorsa sem. Középpontja tudott lenni az esti igehirdetésnek, és útmutatója akár evangélikus közösségünknek is. De vajon tényleg evangélikus-e? A szertartás, a liturgia igen, azonban a gyülekezetben egyre többen találják meg helyüket olyanok, akik saját felekezetükben nem leltek igazi közösségre. Hagyományainkat pedig mi alakítjuk ki, közösen, tárgyainkat mi tesszük saját jelképekké.

Így hát jövőre újra filmnapok lesznek. Új emberi sorsok, új eredmények, új látóasszonyok és megint új búcsújáró helyek kerülnek a betérők elé. Együtthatók. És egymásra hatók…

Veres Emese-Gyöngyvér


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Tartalomjegyzék
Élő víz
A számon kérő Isten
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Luther-rózsa-füzér”
Tamás-mise Budavárban
Az első lelkésziktatás Piliscsabán
Új közösségi ház – gyarapodó falu
Megújuló lelki kövek
Az elhurcoltak reménysége
„Az egyháznak csak Jézus a fundámentoma”
Keresztutak
Debreceni meghívók
Női konferencia
Szabadságban, de hogyan?
Nem csak tanácskoztak
Akik „átimádkoznak” a kínai nagy falon
Médiakonzultáció
Evangélikusok
A „genfi zsoltáros”
e-világ
Misszió a világhálón Rákoskeresztúrról
Keresztény szemmel
Negyvenkilenc év után
Hol lakik az Isten?
A hét témája
Dél-Korea példája
evél&levél
A diakóniai teológia közelmúltja és a jövő teológiája a magyar evangélikusságban
Válasz a Pátkai-levélre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szakrális határán
Együtthatók Békásmegyeren
Oltalmazó szárnyak védelmében
Geert Mak: Európában
Déli harangszó
A vasárnap igéje
Intő vagy cinkos?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Zsoltárhangra komponált bosszúvágy?
Szószóró
Keresztény alternatívák – alternatív kereszténység
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 43 Együtthatók Békásmegyeren

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster