EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 43 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Ne tervezzetek egymás ellen magatokban semmi rosszat! Zak 7,10 (Kol 3,14; Mt 18,21–35; Fil 1,3–11; Zsolt 20) A tervezés alapjában véve pozitív tartalommal bíró szó. Egy mérnök lenyűgözően szép épületeket tud tervezni. Egy fiatal pár közös életútjuk indulásakor szép és felhőtlen jövőt tervez magának. Szabadságunkra készülve élményekben gazdag utazást tervezünk. Az ember bűnös indulata azonban sajnos ezt a szót is negatív tartalommal töltötte meg. Sok esetben tervez valaki rosszat a másik ellen. Hiú ábránd, hogy csak jó dolgokat tervezzünk? Legalább közöttünk, közöttetek így legyen!

Hétfő

Az Úr szeretetével tele van a föld. Zsolt 33,5 (ApCsel 14,17; Hós 12,1–7; Lk 17,20–37) Milyen vakon is járunk a világban! Nincs szemünk a teremtett világ ezernyi csodáját észrevenni, amelyek pedig mind-mind az Úr szeretetét mutatják. „Láss, ne csak nézz”! – énekelte az egykor méltán népszerű zenekar. Vedd észre: az Úr ezen a világon mindent érted és neked teremtett.

Kedd

Tudom, merész dolog, hogy szólok az én Uramnak, bár én csak por és hamu vagyok. 1Móz 18,27 (ApCsel 10,3l; Jer 19,1–4.10–13; Lk 18,1–8) Ábrahám Sodomáért könyörög. Mit könyörög! Erőszakosan alkudozik! Merész dolog Istentől olyan kitartóan, szinte erőszakosan kérni, ahogy Ábrahám teszi? Fél-e egy kisgyermek az édesapjától, amikor valamit nagyon szeretne? Nem áll-e bátran elébe, és nem kéri-e állhatatosan addig, amíg apja nem teljesíti kérését? Így állhatunk mi is Isten elé kéréseinkkel, hiszen ő maga engedte meg nekünk, hogy így szólítsuk meg imádságunkban: „Mi Atyánk”!

Szerda

Beszédetek legyen mindenkor kedves, sóval fűszerezett, hogy így mindenkinek helyesen tudjatok felelni. Kol 4,6 (Préd 5,6; Mt 7,1–5/6/; Lk 18,9–17) Krisztusról bizonyságot tévő emberek vagyunk. Megszólítanak a Krisztust keresők. Válaszaink nem lehetnek üresek, tartalmatlanok. Isten irgalmáról és szeretetéről csak „sóval fűszerezetten”, a hit bizonyosságával, lényegre törően lehet és szabad szólni. Mert az evangélium örömüzenete nem valami életidegen, elvont üzenet, hanem az igazság rejtőzik benne.

Csütörtök

Nagyobb örömöt adsz szívembe azokénál, akiknek bőven van búzájuk és boruk. Zsolt 4,8 (Jak 1,21; Jel 3,14–22; Lk 18,18–30) Ez a világ ezer örömöt kínál és ígér. Sokan vannak, akik elhagyva az igaz és maradandó értékeket, futnak a csábító csillogás és jólét felé. Szívük akkor keseredik csak meg, amikor rájönnek, hogy mindezek olyan dolgok, mint a délibáb: mielőtt elérhetnék őket, eltűnnek, elillannak. Az ebből fakadó elégedetlenség pedig a boldogtalanságot hozza el számukra. Isten gyermekei azonban azt mondják: nekem elég, ha a te szeretetedet érzem életemben. Ez megelégedettséggel tölt el, és boldogság költözik a szívembe.

Péntek

Jézus Krisztus mondja: „A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért.” Mk 2,27 (Ez 20,12; Mt 26,20–25; Kol 1,1–8) A farizeusok ebben az esetben nem Jézust, hanem a tanítványokat támadják a szombat megünneplésének a megtöréséért. Jézus erre válaszolva mondja: nem a törvény, nem a szombat a legfontosabb, hanem az ember. A szombat értelme, hogy az ember javát szolgálja. Vagyis Jézus szerint nincs kibúvó, ha a felebarátért tenni kell. Segíteni kell akkor és ott, amikor és ahol segítségre vár valaki.

Szombat

Jézus Krisztus mondja: „Ne félj, te kicsiny nyáj, mert úgy tetszett a ti Atyátoknak, hogy nektek adja az országot!” Lk 12,32 (Zof 3,12; Ézs 1,18–27; Kol 1,9–14) Miénk az Isten országa – mondja Jézus. Ez ajándék, de feladatot is ró ránk. Ajándék, hiszen Isten ingyen, kegyelemből, hit által adja nekünk az ő országát. Feladat is, mert ez azért nem hullik az ölünkbe minden további nélkül. Keresnünk kell Isten országát Krisztusba vetett hittel, a felebarát iránti szeretettel.

Kiss Miklós


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Tartalomjegyzék
Élő víz
A számon kérő Isten
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Luther-rózsa-füzér”
Tamás-mise Budavárban
Az első lelkésziktatás Piliscsabán
Új közösségi ház – gyarapodó falu
Megújuló lelki kövek
Az elhurcoltak reménysége
„Az egyháznak csak Jézus a fundámentoma”
Keresztutak
Debreceni meghívók
Női konferencia
Szabadságban, de hogyan?
Nem csak tanácskoztak
Akik „átimádkoznak” a kínai nagy falon
Médiakonzultáció
Evangélikusok
A „genfi zsoltáros”
e-világ
Misszió a világhálón Rákoskeresztúrról
Keresztény szemmel
Negyvenkilenc év után
Hol lakik az Isten?
A hét témája
Dél-Korea példája
evél&levél
A diakóniai teológia közelmúltja és a jövő teológiája a magyar evangélikusságban
Válasz a Pátkai-levélre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szakrális határán
Együtthatók Békásmegyeren
Oltalmazó szárnyak védelmében
Geert Mak: Európában
Déli harangszó
A vasárnap igéje
Intő vagy cinkos?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Zsoltárhangra komponált bosszúvágy?
Szószóró
Keresztény alternatívák – alternatív kereszténység
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 43 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster