EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 01 - Újévi kér(d)és – az Olvasóhoz

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Újévi kér(d)és – az Olvasóhoz

Hetilapunk most nem csupán olvasni-, hanem írnivalót is kínál! Egy kitöltendő kérdőívet. Ha minden igaz, e heti számunk mellékleteként ugyanis egy A/4-es formátumú adatlap lapul az Evangélikus Élet „belsejében”. Kérjük, ne dobják el – négyrét hajtva éppen beleillik egy szabványos borítékba… Persze nem egyszerűen e műveletre szeretnénk buzdítani olvasóinkat, hanem mindenekelőtt arra, hogy szenteljenek némi időt a szerkesztőbizottságunk által összeállított kérdéssor tanulmányozásának, és a kitöltött kérdőívet borítékba helyezve adják postára szerkesztőségünk címére. A szerkesztőhöz szép számmal érkező olvasói levelekből levonhatók ugyan bizonyos következtetések hetilapunk olvasótáborának összetételéről, igényeiről, illetőleg az egyes lapszámok (szerkesztői megoldások) fogadtatásáról, megítéléséről, valójában azonban még egy egyházi lap sem mondhat le arról, hogy időről időre „megszondázza” olvasótáborát. Ennek legadekvátabb módja a kérdőíves felmérés, amelynek eredménye a szerkesztői munkában kell, hogy hasznosuljon, azaz végső soron az olvasók javát kell, hogy szolgálja.

Öt évvel ezelőtt fordultunk a fent idézett kéréssel olvasóinkhoz. Az idézőjeleket szándékosan hagytuk el, mert – reménység szerint – ez évi első lapszámunk mellékleteként is „lapul lapunkban” egy különálló ív. Kérdéssora tehát ismerős lehet mindazoknak, akik 2001 decemberében kézhez kapták az Evangélikus Élet (sajtó)történetének legelső kérdőívét.

Szerkezetében és tartalmában alapvetően e második sem különbözik, miként kérésünk is ugyanaz az Olvasókhoz: töltsék ki az adatlapot, és borítékba helyezve január végéig postázzák szerkesztőségünk címére (Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24.; kérjük, a borítékra írják rá: „FELMÉRÉS”), vagy küldjék el szerkesztőségünk faxszámára (1/486-1195). A kérdésekre egy-két kivételtől eltekintve vagylagos válasz adható a megfelelő négyzet megjelölésével („beiXelésével”). A mostani kérdőív kitöltéséhez némi segítséget nyújthat évkezdő lapszámunk visszatekintése az elmúlt esztendőre. A 6–7. oldalra sűrítettünk– a teljesség igénye nélkül – 710-et az Evangélikus Élet 71. évfolyamában megjelent írások címei közül. (A válogatás nem értékítéletet tükröz, a rendező elv az volt, hogy azon témacímek kerüljenek be, amelyek önmagukért beszélnek, így az összeállítás akár az evangélikus élet tavalyi krónikájának is tekinthető.)

Annak idején – jóllehet a postaköltséget kiadónk akkor sem tudta átvállalni – a példányszám mintegy ötödének megfelelő kérdőív érkezett vissza, amit önmagában is üzenetértékű eredményként könyvelhettünk el. Máig referenciának tekintett adatbázisunkban nem csupán az űrlapokon szereplő kérdésekre adott válaszokat rögzítettük, hanem azoknak a kísérőleveleknek a tartalmát is, amelyeknek az írói személyes megjegyzésekkel, kritikai észrevételekkel, javaslatokkal kívánták segíteni a szerkesztői munkát. Sokan teljes névvel és címmel küldték vissza a kérdőívet, ám ezúttal is szeretnénk hangsúlyozni, hogy – mint általában a közvélemény-kutatás – ez is önkéntes és anonim. Tekintettel ugyanakkor arra, hogy az efféle felmérés korántsem tud minden kérdésre kitérni, önálló vélemények kifejtésére pedig eleve nem ad módot, a szerkesztő most is köszönettel veszi, ha – a kitöltött adatlap mellett – személyes véleményeket, kritikai észrevételeket, javaslatokat is olvashat…

Becsületesen előre kell bocsátanunk, hogy minden javaslatot nem fogunk tudni megvalósítani. De hogy a markánsan megfogalmazódó, többségi igényeket igyekszünk kielégíteni, arra sokaknak szolgálhat bizonyságul a mostani Evangélikus Élet is, amelyet az elmúlt öt esztendőben ama 2001-es felmérés figyelembevételével próbáltunk formálni, csiszolni – küllemében és tartalmában egyaránt. Nem utolsósorban ez adott alapot lapunk oldalszámának növelésére, új rovatok indítására, az EvÉlet on-line létrehozására…

Csakhogy öt év alatt változhattak, módosulhattak az olvasói igények is. Örök értékek közvetítésére hivatott keresztény lap esetében persze nem profilváltás iránti igényre gondolunk, viszont akár az elmúlt öt évben domináns médiummá előrukkolt internettel összefüggésben is joggal gondolhatunk az olvasói szokások változására. (Lásd még tervezőszerkesztőnk, Nagy Bence írását a hivatalosan vízkereszt ünnepével indítandó Evangélikus diákÉletről e számunk 11. oldalán.) Kellő számú beküldött adatlap esetén mindenesetre most először nyílhat lehetőség összehasonlító elemzésre, s ennek tanulságai talán nem is csupán a szerkesztőség, illetve a szerkesztőbizottság tagjainak érdeklődésére tarthatnak számot…

A hetilapunk olvasótáborának összetételéről, az Evangélikus Élet olvasói megítéléséről 2001 decemberében készített felmérés egy új szerkesztőségi struktúra kiépítésének elejére esett. Lapunkban minden, e felmérés alapján megvalósult tartalmi és formai változtatás csapatmunka eredménye tehát. A „reszortokat” a sajtótermékek impresszumában szokás feltüntetni, ezért aztán több mint kínos, hogy idestova több mint félesztendős mulasztásunkat pótoljuk, amikor szerkesztőségi titkárként Vitális Judit nevét szerepeltetjük. Kommunikáció szakon végzett – tehetségét és rátermettségét korábban az Evangélikus Médiaműhelyeken is megcsillantó –, friss diplomás munkatársunk „hadrendbe állása” nemcsak azt tette lehetővé, hogy Boda Zsuzsa szerkesztőségvezető tényleges helyettese lehessen a – múlt nyáron történetesen hosszabb betegszabadságra is kényszerült – főszerkesztőnek, de azt is, hogy az egyéni előfizetőkkel közvetlenül a szerkesztőség tarthassa a kapcsolatot.

A főszerkesztő egyébiránt nemcsak közvetlen kollégáiért szokott hálát adni Istennek, de az EvÉlet csapatát szerzőként vagy rovatgazdaként erősítő külső munkatársakért is. És az olvasókért is, akik ebben az anyagilag nem túl rózsás kilátásokkal kecsegtető esztendőben is a lap előfizetői, vásárlói maradtak, s akik közül – tudjuk – többen maguk is imádságban hordozzák hetilapunk szolgálatát.

Olvasóink most a kérdőív kitöltésével és beküldésével is segíthetik lapunk tartalmasabbá, színvonalasabbá tételét. A 2007. esztendő igéje bátorít osztoznunk abban a reménységben, hogy az Úr egyházunkban is valami újat akar cselekedni, s hogy ez az Evangélikus Élet szolgálatának hatékonyságában is megmutatkozik majd.

T. Pintér Károly főszerkesztő


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vizitdíj
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megalapították a Déli Egyházkerület Tessedik Sámuel-díját
Keresztutak
Egyházfők az államfőnél
Lelki tűzoltás helyett…
Lutheránusok hűvösön
A Taizéi Közösség ifjúsági találkozója Zágrábban
A kereszt gyümölcse
Evangélikusok
Aki otthon volt a külügyekben
JÚH
Új formák – régi, jól bevált tartalom
e-világ
Új év, új elvárások, új tervek
myLuther vagy amit akartok
Keresztény szemmel
Logó és Logosz
Habos kávé
Mennyei szemészeten
Morzsák
A hét témája
Újévi kér(d)és – az Olvasóhoz
Visszapillantás 2006-ra, avagy 710 cím az Evangélikus Élet 71. évfolyamából
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Hit és közélet
Imitált életek?
Búcsú Lázár Ervintől
Aki „megakadályozta” a világvégét
A vasárnap igéje
Vízkereszt, de nem amit akartok!
A betlehemi Gyermek elkezdi szolgálatát
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Ő a hajnali Csillag, mely fényességgel villog, s napnál szebben ragyog”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 01 Újévi kér(d)és – az Olvasóhoz

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster