EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 01 - Vízkereszt, de nem amit akartok!

A vasárnap igéje

VÍZKERESZT ÜNNEPE – Mt 2,1–11

Hozzászólás a cikkhez

Vízkereszt, de nem amit akartok!

Nagyszerű lelki élmény még egyszer felidézni a karácsonyi történet egyik epizódját, amelynek most a legfontosabb tanítása: a Megváltóval való találkozásból fakad a tiszta öröm.

A bölcsek jóhiszemű naivitása, Heródes király hazudozása az emberi dimenzióban tart bennünket. Hiszen jönnek a bölcsek messzi napkeletről („Főtt kolbászunk mind elfogyott, / fényes csizmánk is megrogyott…” – dúdoltatja József Attila). Ismerik a csillagokat, s úgy látszik, alig ismerik az emberi lelket, avagy a ravasz módon hatalomra jutott emberi gonoszságot. Jönnek kedves naivitással s a nyíltszívű kérdéssel (látszik, hogy nem okos, számító politikusok): „Hol van a zsidók királya, aki most született?”

Tagadhatatlan, hogy ez hatalmas politikai baklövés volt, hiszen – ha valóban bölcsek – először rafináltan tudakozódniuk kellett volna a helyi politikai viszonyokról, a királyi szék betöltöttségéről vagy éppen esetleges, átmeneti ürességéről, és csak a helyzet alapos ismeretében lett volna szabad a most született királyfi után érdeklődniük. De ők nem ilyen ravaszok: a bölcsekre egyébként jellemző körültekintés nélkül, örömmel vallják meg csillagászati tudományukat, miszerint látni vélték az új király ragyogó csillagát, és ők igaz, tiszta szívvel, emelkedett lélekkel jöttek, hogy leborulva imádják őt.

Csillag a hírnöke, és ők, a csillagok olvasói felismerik a messiási (szabadító) dimenziókat. Jöttek, mert a legnagyobb tudományuk is kevés annak eléréséhez, amire az embernek igazán szüksége van: azt keresték, akit tisztán, méltón és valóban imádni szükséges. Ami azt is jelenti, hogy a mindenség egyetlen urának jöttek hódolni nagy lelkesedéssel, készséggel, hogy alávessék magukat a szent és örök rendnek, a szeretet rendjének. Naivan beállítottak Jeruzsálembe, a neves fővárosba megtudakolni: hol van ő? Boldog és naiv istenkeresők: s nekik van igazuk, mert a történet végén megtudjuk, hogy akik az Istent őszintén s fáradságot nem kímélve keresik, azok nemcsak megtalálják őt, hanem mindenféle veszedelemtől is megmenekülnek, még ha a számukra meglepő módon is.

S így találkozunk egy valódi (de nem igazi), egy vérbeli (és korcs) politikussal, a taktikus Heródessel, akit a jó (neki rossz) hír azonnal nyugtalanná tesz. Felkavarodik a város áporodott levegője is, és mindenki izgatottan fülel, hol is van hát az itteni és meggyűlölt király helyett az új, a várva várt, akinek még égi csillaga is van. A rókalelkű király végére akar járni a dolognak; tudni szeretné, hol is az ő ellenfele, aki az ő helyére pályázhat, és akivel kapcsolatban még ezt a furcsa csillagsztorit is emlegetik… Elő a helyi tudósokkal: hol és ki?

S a jeruzsálemi tudósokban is ott volt a várakozásra épülő tudás, máris, „kapásból” jön a válasz, a tartalom hangsúlyaival együtt. Hol? Betlehemben (a kenyerek háza, az élet kenyere), Júda földjén! Ki? Úgy értelmezhetjük a választ, hogy fejedelmi pásztor! (Az Úr az én pásztorom!) S mindezt a próféta, Isten követe előre megmondta!

A jeruzsálemi tudósok gyönyörű válasza után hangulatrontó Heródes intrikus praktikája. Hiába, nem értheti meg, hogy itt már az ő zsarnoki akaratának semmi, de semmi szerepe, legfeljebb további foltokkal csúfítja el a mindenkori diktátorok szomorú pedigréjét (betlehemi gyermekgyilkosság).

Következik a nagy taktikázás: az ellenfelet, az ellenzéket, a konkurenciát el kell távolítani az útból, hogy ne legyen láb alatt! S jön a valódi (de nem az igazi) politikusi magatartás: hazudjunk az érdekünkben! Hazudjunk a hatalomért! S azt hazudja ezeknek a láthatóan naiv keleti tudósoknak, hogy ő, a hivatalban levő király is imádni szándékozik a csillag által meghirdetett királyt…

Heródes aljasságát az is illusztrálja, hogy betegesen gyilkos lelkében ezeket a keleti vendégeket kémkedésre szeretné felhasználni, mintegy beszervezné őket. Ám a hatalomtól megittasult ember gátlástalansága istenfalba ütközik majd (szörnyű véget ér az élete egy rettenetes betegség miatt). Akiket pedig kémeknek szeretett volna tudni, azok – az Úr álomban közvetített útmutatása szerint – másfelé, a királyt elkerülve mentek haza. Heródes akarata nem érvényesült. Mindig van egy pillanat, amikor Isten közbeavatkozik!

S a csillagvezetés folytatódik – a távoli vendégek nagy örömére. Van mennyei vezetés! Lehet az csillag vagy egy felebarát jó szava, váratlanul felragyogó ige, gyönyörű, békét hozó dallam, versidézet vagy éppen egy nem kívánt akadály. Keresésükben a bölcsek egyszer csak megérkeznek, s szikrázik az öröm.

Mint a bölcseknek nevezett istenkeresők, megérkezhetünk mi is hozzá! Mert ő jött elénk, ő tette lehetővé számunkra a vele való találkozást.

Vízkereszt, de nem amit mi akarunk, hanem amit Isten akart nekünk adni a betlehemi gyermekben, a golgotai kereszt Krisztusában.

Ribár János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vizitdíj
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megalapították a Déli Egyházkerület Tessedik Sámuel-díját
Keresztutak
Egyházfők az államfőnél
Lelki tűzoltás helyett…
Lutheránusok hűvösön
A Taizéi Közösség ifjúsági találkozója Zágrábban
A kereszt gyümölcse
Evangélikusok
Aki otthon volt a külügyekben
JÚH
Új formák – régi, jól bevált tartalom
e-világ
Új év, új elvárások, új tervek
myLuther vagy amit akartok
Keresztény szemmel
Logó és Logosz
Habos kávé
Mennyei szemészeten
Morzsák
A hét témája
Újévi kér(d)és – az Olvasóhoz
Visszapillantás 2006-ra, avagy 710 cím az Evangélikus Élet 71. évfolyamából
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Hit és közélet
Imitált életek?
Búcsú Lázár Ervintől
Aki „megakadályozta” a világvégét
A vasárnap igéje
Vízkereszt, de nem amit akartok!
A betlehemi Gyermek elkezdi szolgálatát
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Ő a hajnali Csillag, mely fényességgel villog, s napnál szebben ragyog”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 01 Vízkereszt, de nem amit akartok!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster