EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 01 - Morzsák

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Morzsák

Mottó: „Kicsoda bölcs és értelmes közöttetek? Mutassa meg a magatartásával, hogy mindent bölcs szelídséggel tesz!” (Jak 3,13) Rohan az életünk, telik az időnk, éljük hétköznapjainkat. Sokszor önző módon és figyelmetlenül. Olykor még magunkra sem figyelünk, csak éldegélünk, mint egy automatára állított robot, amely az embernek a prototípusa. Én is sokszor vagyok ilyen, de mindig vannak olyan eseményei az életemnek, amelyek arra intenek, hogy álljak meg, gondolkozzam és lássak. Fontos, hogy akarjunk, merjünk látni: a szépben gyönyörködni s a hibákat is észrevenni, finoman felhívni rájuk a figyelmet. Mert jólesik, ha segít egy támogató kéz, egy kis beszélgetés, egy megerősítő mosoly… Hiszen ezek hétköznapi ajándékok. Mindnyájunknak szükségünk van ezekre az apró ajándékokra. Figyeljünk hát oda egymásra!

Mosogatóláz

„A bölcs szívűt értelmesnek nevezik, a nyájas ajkak gyarapítják a tudást.” (Péld 16,21)

Nyugdíjas kolléganőmnek a minap arról panaszkodtam a nagy halom mosatlan pohár láttán, hogy az alkalmazásunkban álló takarítófiú arra sem képes, hogy elmosogasson, ezt is nekem kell megcsinálnom helyette. Ő mellém állt, és csendesen, bölcsen – ahogyan a magafajta hetvenéves asszonyok szokták mondani – úgy kezdte: „Gyermekem, nem is baj, hogy a takarítófiú nem mosogatott el. Nekem sokkal jobban esik a víz abból a pohárból, amit te mosol el.”

Megdöbbentem, aztán nagyon elszégyelltem magam. Már megint nem voltam alázatos, hanem egy dúló-fúló fenevad, akinek minden rossz. És jön a csöndes, kedves földre rángatás, amelynek a hatására úgy elmosogattam, mint egy kisangyal.

Aztán meg egy csendes zugban kibőgtem magam. Örömömben, amiért ezt ilyen kedvesen, minden bántás nélkül, de nevelő-biztató szándékkal is a másik tudomására lehet adni.

Gyorsétkezős történet

„…imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel.” (Fil 1,9)

Az egyik hazai étkezdében történt. Abban az amerikai típusú gyorsétteremben, ahol szörnyen lassú a kiszolgálás. Ahol mindig meleg van. Ahol naponta sok fiatal fordul meg, mert ezen a helyen jó lenni.

Ebben a gyorsétkezőben mindig takarítanak az egyenruhás fiatalok, s folyton morognak, ha a betérő vendég összemászkálja a frissen feltörölt padlót.

Azt persze egyik étterem sem kedveli, ha a betérő vendég saját élelmét fogyasztja – rontván ezzel az étkezde színvonalát. Pedig ide is betért egy idős hölgy a csontig hatoló, hideg őszi szél elől. Leült egy kis sarokban, ahol nem tűnik fel, hogy batyujából előcsomagolja a vajas kenyerét, s azt eszegeti. Ám egy egyenruhás alkalmazott észrevette a nénit, jól megkoreografált léptekkel odament hozzá, s hogy mindenki jól hallhassa, iszonyú hangerővel és pimasz hangnemben távozásra „kérte”.

A nénike nem szólt az „unokája lehetne” korú fiatalemberhez, szó nélkül felállt, mélyet sóhajtott, és megbocsátóan ránézett, mielőtt távozott.

Rossz a világ?

„Tanuljatok jót tenni…” (Ézs 1,17)

A troliról idős, látássérült férfit segít le egy fiatalember. Épp egy irányba haladnak, hát a zebrán is átkíséri. A látássérült már a lámpa zöldre váltására várva tajtékzani kezd: nem jól kíséri a kísérője, nem így kell, de ez sem jó, az sem úgy van, és különben is, rosszak az emberek, és gonosz lett az egész világ. A fiatalember próbálja megvédeni magát, de nem kap rá lehetőséget, csak úgy ömlenek a szitkok, így hát mihelyst átérnek a zebrán, magára hagyja a szitokszórót. A látássérült azon nyomban szidni kezdi a kellemetlen fiatalembert, aki magára hagyta őt a bajban. Az időközben melléérkező kismama szívesen segít a bácsin, udvariasan karon is fogja, hogy továbbkísérhesse, de a férfi újra szórni kezdi a szitkokat: nem jól kíséri a kísérője, nem így kell, de ez sem jó, az sem úgy van, és különben is, rosszak az emberek, és gonosz lett az egész világ.

A kismamát is nagyon fájdalmasan érintik a nem érdemelt cifra szavak, de végigkíséri az idős férfit, majd ennyit mond búcsúzóul: „Ne feledje, a világ jobbá tétele önmagunk jobbá tételével kezdődik.”

Gergely Judit


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vizitdíj
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megalapították a Déli Egyházkerület Tessedik Sámuel-díját
Keresztutak
Egyházfők az államfőnél
Lelki tűzoltás helyett…
Lutheránusok hűvösön
A Taizéi Közösség ifjúsági találkozója Zágrábban
A kereszt gyümölcse
Evangélikusok
Aki otthon volt a külügyekben
JÚH
Új formák – régi, jól bevált tartalom
e-világ
Új év, új elvárások, új tervek
myLuther vagy amit akartok
Keresztény szemmel
Logó és Logosz
Habos kávé
Mennyei szemészeten
Morzsák
A hét témája
Újévi kér(d)és – az Olvasóhoz
Visszapillantás 2006-ra, avagy 710 cím az Evangélikus Élet 71. évfolyamából
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Hit és közélet
Imitált életek?
Búcsú Lázár Ervintől
Aki „megakadályozta” a világvégét
A vasárnap igéje
Vízkereszt, de nem amit akartok!
A betlehemi Gyermek elkezdi szolgálatát
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Ő a hajnali Csillag, mely fényességgel villog, s napnál szebben ragyog”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 01 Morzsák

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster