EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 01 - myLuther vagy amit akartok

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

myLuther vagy amit akartok

Vízkereszt táján megszaporodnak a ravaszdi Shakespeare mester hasonló című darabjához köthető tréfálkozások. „Mi lesz ebédre?” „Rakott krumpli… vagy amit akartok.” Mintha ez a mosolyogva odavetett félmondat önmagában hordozná a Ji Csing valamennyi bölcsességét, vagy felérne táncoló dervisek fordulatainak ezreivel, a Keresztapa örök igazságairól már nem is beszélve. „Mikor én még gyerek voltam, / Zúg a zápor, hujjahaj, / A mókáért majd megholtam, / Zúgja-búgja: hujjahaj!” – énekli a herceg bohóca Shakespeare művének végén. Azonban a történet korántsem derűsen kezdődik: két testvér hajótörést szenved, és míg egymást kölcsönösen holtnak hiszik, ismeretlen földön kell boldogulniuk…

Lectori salutem! Azaz üdvözlet az olvasónak – más időpontban, más lapszámban talán így kezdődhetett volna ez az írás. A vakszerencse – hívő emberként könnyű lenne rendes néven nevezni – azonban úgy akarta, hogy éppen a mostani Egyház és világháló adjon otthont ennek a cikknek, és remélem, a kedves olvasó megbocsátja, hogy az ő azonnali üdvözlése helyett e sorok írója oly könynyen Shakespeare hatása alá került. („Nézze most el úri kegy, / Másszor aztán jobban megy.”)

Ugyanakkor a fentinél frappánsabb kezdést nehéz lett volna találni, hiszen most mi is ismeretlen földre tévedtünk. Idén vízkeresztkor hivatalosan elindul az Evangélikus Élet első önálló internetes vállalkozása, a myLuther (www.myluther.hu), ezért most ennek a beharangozó írásnak az a feladat jutott, hogy felvázolja saját shakespeare-i történetünket.

A kedves olvasó jelen számunkban egy kérdőívet talál, amelyben többek között olvasási szokásai felől érdeklődünk. Ennek eredményeiből vélhetően az fog kitűnni, hogy a fiatalok körében alacsony az Evangélikus Élet olvasottsága. Szerkesztőségünk tagjai megbizonyosodhattak erről az elmúlt ősszel Révfülöpön rendezett médiaműhelyen, amelyre az evangélikus középiskolákból is jöttek diákok; nekik szemmel láthatón újdonságszámba ment lapunk belseje, noha címlapját minden bizonnyal hétről hétre látják valamelyik templom iratterjesztésén. Fiataloknak is szóló újságot szerkeszteni az ő visszajelzéseik nélkül pedig igencsak nehéz. (A két testvér holtnak hiszi egymást… – ez drámánk kezdőpontja.)

„2006-ban Te voltál az év embere” – hozta címoldalán a híres Time magazin decemberben. Az év embere – pontosabban személyisége – ugyanis ezúttal nem valamely kamerához optimalizált színész, a közjóért síkraszálló politikus vagy lombikjai közé vesző tudós, hanem a webes tartalmakat létrehozó – blogot író, kommenteket fűző – hétköznapi emberek összessége lett. Vagyis az a közösség, amelynek tagjai számára természetes, hogy maguk is a világháló információtengerének létrehozói. Ennek az interaktivitásnak a lehetőségét pedig egyetlen nyomtatott lap sem képes biztosítani, így nekünk is nagy lépésre kellett rászánnunk magunkat. Tulajdonképpen a már említett révfülöpi találkozó is az idők szavára való odafigyelésünk bizonyítéka.

A myLuther-nek keresztelt projekt egy fiataloknak szóló internetes újság létrehozását tűzte ki célul; már maga e név is közös ötletelésünk eredménye („Csak a neved ellenségem, csak az…”). A létrehozandó lap mögött főként középfokú evangélikus oktatási intézmények diák újságíróiból verbuvált gárda áll, így akár a különböző iskolai lapok együttműködése is megvalósulhat, az oldal pedig valóban nekik és róluk szólhat, megszólítva ezáltal egy fogékony és érzékeny generációt.

Szerkesztőségünk – amelynek több tagja már nem az iskolapadot, hanem a főiskolai katedrát hagyta ott, hogy az Evangélikus Életet „élje” – meg sem próbálja mindenáron kitalálni, hogy a mai diákok mit akarnak, helyette inkább táptalajt nyújt számukra, hogy olyan újságot írjanak, amelyet ők szeretnének; mi pedig segítünk nekik abban, hogy a legjobb írói tehetségük bontakozzon ki…

Idén vízkeresztkor tehát felgördülnek a függönyök, és az Evangélikus diákÉlet portálján kezdetét veszi a myLuther (www.myluther.hu) című darab – vagy amit akartok.

Nagy Bence (tervező)szerkesztő


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vizitdíj
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megalapították a Déli Egyházkerület Tessedik Sámuel-díját
Keresztutak
Egyházfők az államfőnél
Lelki tűzoltás helyett…
Lutheránusok hűvösön
A Taizéi Közösség ifjúsági találkozója Zágrábban
A kereszt gyümölcse
Evangélikusok
Aki otthon volt a külügyekben
JÚH
Új formák – régi, jól bevált tartalom
e-világ
Új év, új elvárások, új tervek
myLuther vagy amit akartok
Keresztény szemmel
Logó és Logosz
Habos kávé
Mennyei szemészeten
Morzsák
A hét témája
Újévi kér(d)és – az Olvasóhoz
Visszapillantás 2006-ra, avagy 710 cím az Evangélikus Élet 71. évfolyamából
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Hit és közélet
Imitált életek?
Búcsú Lázár Ervintől
Aki „megakadályozta” a világvégét
A vasárnap igéje
Vízkereszt, de nem amit akartok!
A betlehemi Gyermek elkezdi szolgálatát
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Ő a hajnali Csillag, mely fényességgel villog, s napnál szebben ragyog”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 01 myLuther vagy amit akartok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster