EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 01 - Búcsú Lázár Ervintől

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Búcsú Lázár Ervintől

Már a nyolcvanas évek közepén Mamintinak szólítottam anyukámat, és az emlékkönyvembe több barátom is azt írta be: Dömdödöm. Szóval elfogult vagyok. Akkor még csak Lázár Ervin művei iránt voltam az, mostanra talán személyével kapcsolatban is.

Nekem furcsa és érthetetlen volt az a silány kis hírfoszlányka arról, hogy meghalt. Az interneten elolvastam jó néhány híroldalon a hivatalos életrajzát, benne az adatok és a díjak felsorolását. (Az az „apróság” persze hiányzott belőle, hogy Lázár Ervin evangélikusként a Budapest-Deák téri gyülekezet nyilvántartásában szerepelt.) Nehéz szívvel mentem be a három kislányomnak elolvasni esti mesének a Szegény Dzsoni és Árnika végét. Mert éppen az következett. Ők választották, pedig egy ronda fénymásolt példányom van belőle, csak azért nem váltottam szebben illusztrált eredetire, mert egy barátom ajándéka volt. És lám, a képekért úgy rajongó gyerekek mégis szomjaztak arra a fészekmeleg világra, amely ebből a meséből így sugárzik. Ezért érzem azt, hogy sokat veszítettünk.

Amikor lefeküdt aludni a családom, csak álltam a könyvespolc előtt, és nem a köteteket néztem, amelyek ott sorakoznak az L betűnél, hanem valahogy belül azt emésztgettem, hogy Lázár Ervin már nincs közöttünk. A levelekre meg a telefonokra gondoltam, amelyeket váltottunk. Nem vagyok egy rajongó típus. Híres embereknek nem szoktam írogatni. De az ő címét néhány éve éppen karácsony előtt kaptam meg, amikor úgyis annyit szoktam írni. Hamar alkottam neki is egy pár soros köszönőlevelet, mert annyi mindent segített végiggondolni a könyveivel, ami nagyon fontos az embernek, és mindezt még olyan élvezetessé is tette. Nem tudom, miért csúsztattam a borítékba az éppen akkor született egyik novellámat. Olyasmi indulattal tettem be, mint a kisgyerek a rajzát. Én ezt tudom, nekem ez van, hát ezt adom.

Eszembe sem jutott, hogy választ várjak. Amikor aztán mégis érkezett, csak álltam kezemben szorongatva a levelet sokáig tétován. Miért írt nekem vissza? Mert olyan volt, aki visszaír. A biztatást köszönte meg, és a novellámat is megdicsérte. „Van abban a vidékben valami, ahol mi felnőttünk. Nem véletlen, hogy onnan származott Illyés Gyula, ott nőtt Petőfi is” – írta. Sose mertem neki bevallani, hogy én Hajdúböszörményből jöttem… Inkább jólesett, hogy még egy halovány tengelici szálat is keresett nekem a kötődései között. És nem messze, Sárszentlőrinc mellett van az a híres Rácegrespuszta – örültem meg –, az ottani lelkész biztosan okosan él ezzel a kapcsolattal. Valóban gyakran meghívták, csak nekem nem sikerült soha találkoznom a nagy öreggel.

Azért levelezgettünk. Időnként megdicsért, máskor csóválta a fejét kegyetlenül. „Ez volt az öreg medve mormogása” – szelídített végül a mondandóján. Ilyenkor vállamat vonogatva bámultam a rosszul sikerült műre, amit elvetett. Valamiért mégis meg akart születni az is. És amit megír az ember, abban energiája, lelke mind benne nyugszik, nem tudja nem szeretni. Aztán egy nap kimondta a nagy igazságot: „Az olvasó szereti, ha saját maga fejtheti meg, miért is született az írás. Nem kell mindent elmondani.” És gyorsan hozzátette: „Természetesen fütyülhet rám.”

Szerettem, hogy nem vette föl a rajongott híresség szerepét, őszintén emberi maradt. „A rajongástól csak pironkodik az ember, sokkal többet ér egy baráti mosoly, amelyben benne foglaltatik: nagyon is egyformák vagyunk.” Nem tökéletes, időnként rosszkedvű, máskor „csak úgy” mesélni szerető, kedves idős ember volt.

Egyszer nagyon lehordott. Ahogy olvastam a levelét, már érett is bennem a gondolat, hogy felhagyok az egész próbálkozással, ha úgysem tudok jót alkotni. Az utolsó két sorban helyretett. „Morózus vagyok egy kicsit, igaz? Azért ne csüggedjen, írjon!”

Ha telefonon nyafogtam, ha levélben küldtem kétes értékű művet, mindig ez volt a vége: Írjon, dolgozzon! Tovább kell vinni a lelket! Gyerünk, menni fog!

Karácsony előtt kis büszkeséggel tettem borítékba első megjelent mesekönyvemet. Tudtam, hogy örülni fog velem. Talán még láthatta.

Ervin apó, írok, igyekszem…

Füller Tímea


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vizitdíj
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megalapították a Déli Egyházkerület Tessedik Sámuel-díját
Keresztutak
Egyházfők az államfőnél
Lelki tűzoltás helyett…
Lutheránusok hűvösön
A Taizéi Közösség ifjúsági találkozója Zágrábban
A kereszt gyümölcse
Evangélikusok
Aki otthon volt a külügyekben
JÚH
Új formák – régi, jól bevált tartalom
e-világ
Új év, új elvárások, új tervek
myLuther vagy amit akartok
Keresztény szemmel
Logó és Logosz
Habos kávé
Mennyei szemészeten
Morzsák
A hét témája
Újévi kér(d)és – az Olvasóhoz
Visszapillantás 2006-ra, avagy 710 cím az Evangélikus Élet 71. évfolyamából
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Hit és közélet
Imitált életek?
Búcsú Lázár Ervintől
Aki „megakadályozta” a világvégét
A vasárnap igéje
Vízkereszt, de nem amit akartok!
A betlehemi Gyermek elkezdi szolgálatát
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Ő a hajnali Csillag, mely fényességgel villog, s napnál szebben ragyog”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 01 Búcsú Lázár Ervintől

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster