EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 46 - Módszertani központ a diakóniai szolgáltatások fejlesztése érdekében

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Módszertani központ a diakóniai szolgáltatások fejlesztése érdekében

„Ahogy az adott körülmények közt lehetett, úgy végezte szolgálatát a diktatúrában, aki a diakónia területén dolgozott. Napjainkban már megtehetjük, hogy úgy cselekedjünk, ahogyan kell. Azaz hogy Isten tetszését keresve, az ő szeretetét közvetítve forduljunk a rászorulók felé” – egyebek mellett e mondatokkal adta meg a Magyarországi Evangélikus Egyház módszertani központja helyszínének kijelölése alkalmából november 7-én rendezett diakóniai ünnepség igei alaphangját nyitóáhítatában Ittzés János elnök-püspök.

A Lágymányosi Ökumenikus Központban tartott összejövetelen az egyház diakóniai intézményeinek munkatársai, valamint a gyülekezeti szeretetszolgálatban tevékenykedők, testvéregyházak és módszertani intézményeik képviselői vettek részt. A rendezvényt többek között megtisztelte jelenlétével dr. Dávidné B. Hidvégi Julianna, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium családi és szociális szolgáltatási főosztályának vezetője, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságáról dr. Németh Emma szociális testvér, valamint Czibere Károly, a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Irodájának vezetője.

Az evangélikus elnök-püspök Ez 34,16 – „Az elveszettet megkeresem, az eltévedtet visszaterelem, a sérültet bekötözöm, a gyengét erősítem, a kövérre és az erősre vigyázok; úgy legeltetem őket, ahogy kell” – alapján tartott igei elmélkedése után Hafenscher Károly, egyházunk országos irodájának igazgatója mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy az egyház akkor igazi egyház, ha másokért él, és szem előtt tartja hármas küldetésének feladatát: a liturgiát (Isten magasztalása), a diakóniát (a felebarát szolgálata) és a martüriát (tanúságtétel). „Ünnepelni, találkozni és tanulni jöttünk ma ide – hangsúlyozta az országos irodaigazgató. „Ünnepelni, amiért a módszertani központ révén új lehetőségek nyílnak meg előttünk, találkozni egymással, és tanulni egymástól.”

Ez annál is inkább fontos, mert – amint arra a következő felszólaló, Dávidné B. Hidvégi Julianna is utalt – 2008. július 1-jével változik a szociális struktúra. A jövőben ezért nagyobb hangsúlyt kell helyezni a szolgáltatások fejlesztésére, valamint a hatékony gazdálkodásra, és még többet kell tenni az állam és az egyházak, valamint az állam és a civil szervezetek közötti partneri együttműködés érdekében – mondotta.

A mindezek megvalósítása felé tett egyik első lépés az evangélikus diakóniai osztály részéről az volt, hogy 2007 márciusában indítványozta, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház kérje a Szociális és Munkaügyi Minisztérium beleegyezését egy diakóniai módszertani központ létrehozásához. Ahhoz a központhoz, amely – miként azt Gregersen-Labossa György szombathelyi evangélikus lelkész, a diakóniai bizottság elnöke bejelentette – működését a diakóniai bizottság döntése nyomán a szarvasi ótemplomi szeretetszolgálat keretében kezdi meg Janurikné Csonka Erika irányításával.

A rendezvény folytatásaként Jeszenszky Zita, a diakóniai osztály vezetője tartott prezentációt egyházunk diakóniai tevékenységéről. Ezt követően Janurikné Csonka Erika ismertette a Szarvason folyó munkát.

A testvéregyházak részéről dr. Németh Emma és Czibere Károly üdvözölte felszólalásában az evangélikus módszertani központ létrejöttét. Az összejövetel záróakkordjaként Ittzés János megáldotta a módszertani központ zászlaját.

G. Zs.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Csapatmunka
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Egyházkerületi közgyűlés nyugaton
Egyházkerületi közgyűlés délen
Lelkésziktatás Budahegyvidéken
Megújult a majosi templomtorony
Egy építkező gyülekezet hármas ünnepe
Látogatás Isten nógrádi hajlékaiban
Módszertani központ a diakóniai szolgáltatások fejlesztése érdekében
Misszió a nagyvárosban
Kiskunhalasi haladás
Többszáz imádság értékelése után
Keresztutak
Elhunyt Csiha Kálmán
Multikulturális ökumené
A protestáns helytállás vizsgálata
Evangélikusok
Honnan számolunk?
Még többet tenni az emberekért
„Sziklából vágott ember”
Raffay Sándor püspök emlékezete
e-világ
Evangélikus portálok Amerikában
Keresztény szemmel
Hó…
Hová mégy, világ?
A felügyelők országos konferenciája elé
A hét témája
Huszonöt éves az Evangélikus énekeskönyv
Énekeskönyvek és évszázadok
Dallamról dallamra
GyLK – az énekeskönyv-kiegészítő
evél&levél
Nem Szegedi Gergely volt az első fordító
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Prúsz-hétvége
Ritka könyvtári kezdeményezés
Hitvalló színész
Mesterduett
Egykori diákok nevét kapják az osztálytermek
Raffay-kiállítás a Deák téren
Német evangélikusokat keresve a Szovjetunióban
A reménység alapelve
Béres Csepp – Az év természetfotósa 2007
Mákos-almás pite
A vasárnap igéje
A cél vonzásában
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Személyes hang?!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 46 Módszertani központ a diakóniai szolgáltatások fejlesztése érdekében

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster