EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 46 - Még többet tenni az emberekért

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Még többet tenni az emberekért

Bemutatjuk az országos iroda diakóniai osztályának vezetőjét

Miután elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociális munkás szakát, több szakterület kipróbálása után az idősgondozás mellett köteleződött el. Több évet töltött a közigazgatásban, ma pedig a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Egyházi Irodája Diakóniai Osztályának vezetője. Jeszenszky Zitát arra kértük, röviden mutatkozzon be olvasóinknak, és szóljon néhány szót a diakóniai bizottság és az osztály működéséről, valamint az új diakóniai módszertani központról.

– Mielőtt ide kerültem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben, az országos kutatási és módszertani központ szociálpolitikai főosztályának vezetőjeként dolgoztam. Munkám során betekintést nyerhettem a magyarországi szociális intézmények munkájába, megismerhettem e terület kihívásait és szépségeit, képzéseket szerveztem, szakmafejlesztési feladatokat koordináltam, emellett napi munkakapcsolatban voltam a meglévő negyvenöt „világi” módszertani és természetesen a két egyházi – a római katolikus és a református – diakóniai módszertani intézménnyel. Állami közegből „igazoltam át” tehát az egyházamhoz, mert egyre erősödött bennem a változás, változtatás utáni vágy. Ugyanakkor továbbra is szociális területen kívántam dolgozni, így örömmel fogadtam el – a diakóniai bizottság által felügyelt – diakóniai osztály vezetésére vonatkozó felkérést.

Evangélikus egyházunkban a szeretetszolgálat „legfelsőbb szintje” a zsinat alá tartozó diakóniai bizottság. Ennek elnöke Gregersen-Labossa György szombathelyi evangélikus lelkész; tagja – a diakóniáért felelős püspök, Ittzés János mellett – az a tíz választott képviselő, akik többnyire a diakóniai intézmények vezetői, de a tagok között van a hittudományi egyetem részéről dr. Szabó Lajos professzor, a gyakorlati tanszék vezetője is. Az országos irodán belül tevékenykedő diakóniai osztály egyik alapfeladata, hogy segítse, figyelemmel kísérje, felügyelje és koordinálja az intézményekben – és immár a módszertani központban – folyó munkát.

Az intézményi mellett természetesen meg kell említeni a gyülekezeti diakóniát is, jóllehet egyházunk szeretetszolgálatában jelenleg – néhány nagyszerű gyülekezeti kezdeményezéstől eltekintve – sokkal inkább az intézményi diakónia a jellemző. Szeretném, ha ez változna, ha szeretetszolgálatunk szélesedne és színesedne. Ennek érdekében a teológián diakónusképzést kellene indítanunk, hogy intézményeinkben az általunk képzett szakemberek dolgozhassanak. Olyan hozzáértők, akik a szakmai tudás mellett keresztény lelkülettel, szívvel-lélekkel végeznék a rászorulók, vagyis az idősek, a fogyatékossággal élők, a hajléktalanok, a szenvedélybetegek gondozását.

A hatékonyabb szeretetszolgálati munkát hivatott segíteni az újonnan létesített evangélikus diakóniai módszertani központ is, mivel a diakóniai osztály önmagában már nem tudja ellátni a megsokszorozódott teendőket. A diakóniai osztály kezdeményezésére egyházunk márciusban megkereste a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot, hogy tegye lehetővé egyházunk számára is – hasonlóan a társegyházak gyakorlatához – saját módszertani intézmény kijelölését.

Tény, hogy a szociális területen jelentős átalakítás zajlik; jövőre a negyvenöt világi módszertani intézményből hetet tartanak meg, de bízom benne, hogy az egyházi fenntartásúakat mindez nem fogja érinteni. Jelenleg még kapunk állami támogatást, de enélkül is érdekünkben áll módszertani intézmény fenntartása.

Módszertani központunk Szarvason nyitotta meg kapuit. A helyszínt a diakóniai bizottság javaslatára Ittzés János püspök jelölte ki, az idő rövidségére való tekintettel pályáztatás nélkül. (A végleges helyszín kijelölése a januárban kiírandó pályázat elbírálásakor történhet meg.) Az evangélikus módszertani központ jelenleg tehát a szarvasi ótemplomi szeretetszolgálat keretében működik majd jövő év közepéig, három főállású munkatárs – Janurikné Csonka Erika, Gellai Józsefné és Kiss Gabriella – szolgálatával.

A szarvasi központban dolgozók teendőit a diakóniai bizottság, valamint a diakóniai osztály határozza meg, a vonatkozó világi és egyházi jogszabályok figyelembevételével. A diakónia területén felelősségteljes feladat hárul mindannyiunkra: erősíteni kell a szolgáltatások szakmai hátterét, önkéntesek toborzásával és oktatásával kell tennünk annak érdekében, hogy erősödjék egyházunk diakóniai szolgálata, hogy ezáltal a mindennapi életben még inkább jelen lévő, azaz cselekvő módon élő és ható egyház lehessünk.

Lejegyezte: Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Csapatmunka
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Egyházkerületi közgyűlés nyugaton
Egyházkerületi közgyűlés délen
Lelkésziktatás Budahegyvidéken
Megújult a majosi templomtorony
Egy építkező gyülekezet hármas ünnepe
Látogatás Isten nógrádi hajlékaiban
Módszertani központ a diakóniai szolgáltatások fejlesztése érdekében
Misszió a nagyvárosban
Kiskunhalasi haladás
Többszáz imádság értékelése után
Keresztutak
Elhunyt Csiha Kálmán
Multikulturális ökumené
A protestáns helytállás vizsgálata
Evangélikusok
Honnan számolunk?
Még többet tenni az emberekért
„Sziklából vágott ember”
Raffay Sándor püspök emlékezete
e-világ
Evangélikus portálok Amerikában
Keresztény szemmel
Hó…
Hová mégy, világ?
A felügyelők országos konferenciája elé
A hét témája
Huszonöt éves az Evangélikus énekeskönyv
Énekeskönyvek és évszázadok
Dallamról dallamra
GyLK – az énekeskönyv-kiegészítő
evél&levél
Nem Szegedi Gergely volt az első fordító
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Prúsz-hétvége
Ritka könyvtári kezdeményezés
Hitvalló színész
Mesterduett
Egykori diákok nevét kapják az osztálytermek
Raffay-kiállítás a Deák téren
Német evangélikusokat keresve a Szovjetunióban
A reménység alapelve
Béres Csepp – Az év természetfotósa 2007
Mákos-almás pite
A vasárnap igéje
A cél vonzásában
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Személyes hang?!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 46 Még többet tenni az emberekért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster