Evangélikus Egyház
- Online újságok
- Evangélikus Élet
- Archívum
- 2007
- 46
- Mákos-almás pite
Kultúrkörök
Szeretetvendégségre…
Hozzászólás a cikkhez
Mákos-almás pite
Hozzávalók a tésztához: 3 tojássárgája, 20 dkg vaj, 2 dl tejföl, 4 evőkanál cukor, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, egy csipet só; a töltelékhez: 6 db közepes nagyságú savanyú alma, 1 kávéskanál fahéj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 20 dkg cukor; a bevonathoz: 3 tojásfehérje, 3 evőkanál darált mák, 3 evőkanál porcukor.
Elkészítés: a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a vajat, végül hozzáöntjük a tejfölt. Az így kikevert masszát a sütőporral és a sóval elkevert liszthez adjuk és nyújtható, rugalmas tésztává gyúrjuk. Hagyjuk kicsit pihenni. A tésztát két részre osztjuk, majd kinyújtjuk. Az egyik felét 35×35 centiméteres, kizsírozott tepsibe tesszük, zsemlemorzsával megszórjuk. A cukros-fahéjas, reszelt almát eloszlatjuk rajta. Rátesszük a tészta másik felét is, amelyet villával megszurkálunk. A felvert tojásfehérjébe belekeverjük a cukros mákot, ez a sütemény tetejére kerül. 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.
::Nyomtatható változat::
|