EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 46 - Multikulturális ökumené

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Multikulturális ökumené

Pár hónappal ezelőtt „szemrehányást” kaptam püspökömtől, Fabiny Tamástól, amikor külkapcsolataimról, külmissziói munkámról beszélgettünk, s megkérdezte, hogy miért nem írok ezekről az Evangélikus Életben. A kérdésre nemigen tudtam válaszolni, viszont ígéretet tettem rá, hogy a jövőben rendszeresen megteszem.

Az elmúlt években nagyon sok érdekes szolgálatom volt szerte a világban, talán valóban jó lett volna hírt adni róluk. Számos alkalommal prédikáltam külföldön, tartottam előadást nemzetközi (többnyire börtönmissziós) konferenciákon. Konkrétan Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Angliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Észtországban, Lengyelországban, Albániában (itt kereszteltem, és úrvacsorát is osztottam), Horvátországban, Guatemalában, Guineában, a Fülöp-szigeteken, Hongkongban, Szingapúrban és Dél-Koreában. (Az utóbbiban még 1992-ben, az országgyűlés alakuló ülésének napján a Parlament kápolnájában volt lehetőségem igét hirdetni az újonnan megválasztott képviselőknek, majd népes hallgatóságnak az evangélikus teológián, egyik vasárnap pedig a főváros, Szöul legnagyobb evangélikus templomában.)

Albániában részese voltam az ottani börtönmisszió (Testvéri Börtöntársaság) megszervezésének, egy ideje pedig Horvátországban fordulok meg gyakran. Már ott is elkezdte munkáját a börtönmisszió, s egy hónap múlva talán hivatalosan is megalakul a Testvéri Börtöntársaság, amely Európában már harminc országban működik, és számos további országban alakulóban van.

Nemzetközi szervezetünk (Prison Fellowship International), melynek összesen 116 országban van helyi szervezete, ez év júliusától bízott meg a kelet-közép-európai régió képviseletével, vagyis azzal, hogy segítsem az e térségben már létrejött missziós szervezetek működését, illetőleg újabbak megalakulását. Ebbéli munkámról, szolgálatomról, tapasztalataimról igyekszem a jövőben rendszeresebben hírt adni az Evangélikus Életben.

Egyik szolgálatomra azonban már most szeretnék kitérni, hiszen ez kiemelkedik a többi közül; számomra mindenesetre talán a legkedvesebb. A történet nagyon izgalmas, mi több: romantikus.

Idén februárban épp Szingapúrban voltam egy konferencián, s ottani idő szerint hajnali fél háromkor csöngött a telefonom. Nikolai atya, ortodox pap barátom ébresztett Szófiából, s megkérdezte, hogy szeptemberben (!) elvállalnék-e egy esküvőt egy dél-spanyolországi kisvárosban, Rondában, az egyik ottani római katolikus templomban. A menyasszony svájci, a vőlegény német, mindkettő lutheránus. Ott ismerkedtek meg évekkel ezelőtt, s elhatározták, hogy az esküvőjük is ott lesz. Ez ideig azonban Spanyolországban nem leltek lutheránus papra, és készek lennének bárhonnan „hozatni” egyet. A fiatalok egyik ismerőse történetesen jó barátja Nikolai atyának, így kézenfekvő volt, hogy megkérdezi a bolgár ortodox papot, nem tudna-e egy evangélikus lelkészt szerezni az esküvőre. Nikolai atyáról tudták, hogy majdnem mindent meg tud oldani, de azt ők sem gondolták, hogy – személyemben – két perc alatt prezentálja részükre az evangélikus lelkészt…

Hogy az olvasó azért ne csodálkozzon, elárulom, hogy Nikolai atya a Bolgár Testvéri Börtöntársaság vezetője, és idestova tizenkét éve az egyik legjobb barátom.

Szeptemberben természetesen együtt utaztunk Spanyolországba az esküvőre. Mint általában mindenütt, az ünnepi esemény itt is szombaton délután volt. Előző este meghitt beszélgetést folytattunk (egy sörözőben) azzal a fiatal katolikus pappal, José Emilo atyával, akinek a templomában voltam az esküvőt tartandó. A zsúfolásig telt kicsiny barokk templom egyszerre volt igazán nemzetközi és ökumenikus alkalom színhelye. Tizennégy országból érkeztek vendégek a csodálatos ünnepre, melyen Delphine és Christoph boldogan fogadott örök hűséget egymásnak, s kérték házasságukra Isten áldását. Nikolai atya is mondott egy imádságot, e sorok írója pedig a 34. zsoltár 9. verse alapján hirdette az igét: „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, a ki ő benne bízik!” (Károli-fordítás)

Roszík Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Csapatmunka
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Egyházkerületi közgyűlés nyugaton
Egyházkerületi közgyűlés délen
Lelkésziktatás Budahegyvidéken
Megújult a majosi templomtorony
Egy építkező gyülekezet hármas ünnepe
Látogatás Isten nógrádi hajlékaiban
Módszertani központ a diakóniai szolgáltatások fejlesztése érdekében
Misszió a nagyvárosban
Kiskunhalasi haladás
Többszáz imádság értékelése után
Keresztutak
Elhunyt Csiha Kálmán
Multikulturális ökumené
A protestáns helytállás vizsgálata
Evangélikusok
Honnan számolunk?
Még többet tenni az emberekért
„Sziklából vágott ember”
Raffay Sándor püspök emlékezete
e-világ
Evangélikus portálok Amerikában
Keresztény szemmel
Hó…
Hová mégy, világ?
A felügyelők országos konferenciája elé
A hét témája
Huszonöt éves az Evangélikus énekeskönyv
Énekeskönyvek és évszázadok
Dallamról dallamra
GyLK – az énekeskönyv-kiegészítő
evél&levél
Nem Szegedi Gergely volt az első fordító
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Prúsz-hétvége
Ritka könyvtári kezdeményezés
Hitvalló színész
Mesterduett
Egykori diákok nevét kapják az osztálytermek
Raffay-kiállítás a Deák téren
Német evangélikusokat keresve a Szovjetunióban
A reménység alapelve
Béres Csepp – Az év természetfotósa 2007
Mákos-almás pite
A vasárnap igéje
A cél vonzásában
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Személyes hang?!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 46 Multikulturális ökumené

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster