EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 46 - Személyes hang?!

Ige+hirdető

Aki titeket hallgat…

Hozzászólás a cikkhez

Személyes hang?!

Igehirdetésről igehirdetőknek és -hallgatóknak szóló sorozatunk sokféle, információt kínáló, ismeretterjesztő cikke után személyes vallomások következnek. Mielőtt azonban erre sor kerülne, nem hagyhatunk figyelmen kívül egy olyan kérdést, amely kimondatlanul állandóan jelen van mindazok gondolkodásában, akik tudatosan élik meg a prédikációt. A kérdés így hangzik: mennyire lehet szubjektív a prédikáció, vagy mennyire kell objektívnek maradnia? Azaz kezdődhet-e mondat a szószéken azzal: „Én úgy gondolom…”, „Nekem az a véleményem…”, „Énszerintem…” Ne keressen és ne várjon az olvasó kategorikus választ. Kutassuk az igehirdetés lényegéből fakadó igazi megoldást!

Természetesen vannak szélsőségek: olyan álláspontok, amelyek egyértelmű igent vagy nemet fogalmaznak meg. Egy igehirdetés legyen személyes, hiszen anélkül hiteltelen. Isten nem prédikálógépeket alkalmazott, hanem érző tanúkat küldött, hogy szóljanak. Egy igehirdetés legyen objektív, hiszen a prédikáció nem magánvállalkozás, az igehirdető nem önmagát hirdeti, hanem a rábízott isteni szót, ezért lépjen a háttérbe, takarja el magát (pontosan ez a liturgikus öltözék egyik funkciója), és maradjon tolmács, szócső, közvetítő, szinte személytelenül objektíven.

Meg tudjuk-e találni a középutat, mi több, a „keskeny utat”, amelyen járni kell? Fontos ez az igehirdető számára minden egyes megszólaláskor, de a gyülekezet tagjainak is, hiszen nem mindegy, milyen elvárásokkal ülnek be a szószék alá, s fogadják a nekik szóló mondatokat.

Voltak az igehirdetés-történet folyamán olyan irányzatok, amelyek váltig állították: az igehirdető csupán eszköz. Amikor felmegy a szószékre, valójában már nem is ő áll ott, hanem Isten eszköze, aki abban a kivételes helyzetben van, hogy bírja az isteni ígéretet: „Aki titeket hallgat, engem hallgat…” (Lk 10,6) Ez azonban olyan küldetés és felelősség, amellyel nem lehet visszaélni. Aki arra használja fel ezt a különleges pozíciót, hogy a „magáét mondja”, az alapjában véti el a feladatát. Olyan hatásköri túllépésre „vetemedik”, amely megengedhetetlen, hiszen Isten nevében, hatalma mögé bújva mond olyat, amit nem a megbízójától kapott. Hogy jön ahhoz a véges életű, bűnt elkerülni nem tudó ember, hogy Isten és a gyülekezet közé álljon? A mandátum nem erre szól.

Voltak az egyház történelme során olyan irányzatok is, amelyeknek a képviselői azt mondták: nem teheti meg az ember, hogy kivonja magát az igehirdetésből, hiszen Isten éppen azt vállalta, hogy emberek ajkán szólal meg, személyek hangján hirdetteti igéjét. A prédikátor nem lehet rideg, személytelen, távolságtartó, objektív, hiszen Isten éppen a személyiségét használja fel az evangélium sajátos ízű meghirdetésére. A személyes hangvétel, sőt a személyes tanúságtétel elengedhetetlen. Ezért az az igazi prédikáció, ahol csupa-csupa személyes mondat hangzik. Sőt az igehirdető odáig is elmehet, hogy azt mutatja meg, az ő életében miként cselekszik ma is az Úristen. A Szentlélek így használja fel az igehirdető személyiségét.

Természetesen mind a két vélekedés a végletek veszélyét hordja magában. Ezért tisztázandó a feladat, a küldetés és az elvárás egyaránt.

Az igehirdető alázata, tudatos pozíciómeghatározása éppen olyan fontos, mint a gyülekezet Istenre figyelő magatartása. Az igehirdető csak akkor marad meg a keskeny úton, ha tudja, hogy nem több, de nem is kevesebb, mint Isten szolgája. Alárendeli magát, egész lényét a feladatnak. Isten felé térd- és főhajtással fordul, s leveti a saruját, amikor szolgálatba lép.

Ugyanakkor tudja méltóságát, hogy a legnagyobb kincs hordozója, gondozója, továbbadója: Isten teremtő, megmentő, életbe vezető igéjét juttatja el a címzetteknek. A gyülekezetnek pedig nem a lelkész rétori bravúrjaira (vagy gyengeségeire) kell figyelnie, nem is aktuális testi-lelki állapotára, hanem arra, hogy mi módon tudja átvenni a szolga kezéből az Úr ajándékát. Ez nem a lelkész iránti igénytelenséget jelenti. Éppen ellenkezőleg. De felold abból a görcsből, hogy a cserépedény hibái lekössék a gondolatainkat, és eltereljék a figyelmet a lényegről, a cserépedényben található tartalomról.

A lelkész nem önmagáról szól, nem saját mondanivalóját hirdeti, hanem Isten igéjét, de személyét az Úristen fel tudja használni arra, hogy létrejöjjön a csoda: az ige testté, hanggá lesz. Az „én” nem tűnik el, csak átalakul. Átalakulva azután hatféle formában szólal meg ez az én – de erről majd a jövő héten essék szó.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Csapatmunka
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Egyházkerületi közgyűlés nyugaton
Egyházkerületi közgyűlés délen
Lelkésziktatás Budahegyvidéken
Megújult a majosi templomtorony
Egy építkező gyülekezet hármas ünnepe
Látogatás Isten nógrádi hajlékaiban
Módszertani központ a diakóniai szolgáltatások fejlesztése érdekében
Misszió a nagyvárosban
Kiskunhalasi haladás
Többszáz imádság értékelése után
Keresztutak
Elhunyt Csiha Kálmán
Multikulturális ökumené
A protestáns helytállás vizsgálata
Evangélikusok
Honnan számolunk?
Még többet tenni az emberekért
„Sziklából vágott ember”
Raffay Sándor püspök emlékezete
e-világ
Evangélikus portálok Amerikában
Keresztény szemmel
Hó…
Hová mégy, világ?
A felügyelők országos konferenciája elé
A hét témája
Huszonöt éves az Evangélikus énekeskönyv
Énekeskönyvek és évszázadok
Dallamról dallamra
GyLK – az énekeskönyv-kiegészítő
evél&levél
Nem Szegedi Gergely volt az első fordító
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Prúsz-hétvége
Ritka könyvtári kezdeményezés
Hitvalló színész
Mesterduett
Egykori diákok nevét kapják az osztálytermek
Raffay-kiállítás a Deák téren
Német evangélikusokat keresve a Szovjetunióban
A reménység alapelve
Béres Csepp – Az év természetfotósa 2007
Mákos-almás pite
A vasárnap igéje
A cél vonzásában
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Személyes hang?!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 46 Személyes hang?!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster