EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 32 - Változtass!

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Változtass!

Az éghajlatváltozás az egész földet, ezáltal mindannyiunkat érintő probléma – közös ügyünk. Sokszor mégis azt gondoljuk, hogy nagyon kevés, amit mi magunk tehetünk ellene. Nemrég „Be a changer!” elnevezéssel nemzetközi mozgalom indult; azt üzeni számunkra: légy a változás embere, mert mindenkinek a cselekedete számít! A program egyben szórakozást is nyújt, a verseny legjobb „játékosait” pedig nyeremény várja a végén…

Hogyan vehetsz részt a pályázaton, és hogyan lehetsz „changer”? Ha elkötelezted magad az éghajlatváltozás elleni harc mellett, regisztrálj a hivatalos honlapon (http://www.changer2008.eu/6.html)! Itt teheted meg a fogadalmaidat, vagyis sorolhatod fel azokat a mindennapi életed során vállalt kötelezettségeket, melyekkel lépéseket teszel az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Mindezt képekkel – amelyeken például éppen lejjebb csavarod a hőfokszabályozót, gyalogolsz, vagy vászontáskába pakolod az éppen vásárolt termékeket – is illusztrálhatod, színesítve a személyes internetes fiókodat (profilodat).

Ezután kérd meg barátaidat és családodat, hogy segítsenek vállalásodban, és a verseny honlapján is támogassanak. Lehetsz pusztán támogató is. Tekintsd meg a fogadalmat tett résztvevők közösségét, és ha találsz valakit, akit ezáltal is támogatni szeretnél, szavazz rá. Vedd rá minél több barátodat, ismerősödet, hogy csatlakozzanak! Ha sokan akcióba lépünk, nagyobb hatást érhetünk el a klímaváltozás megelőzésében!

Mind a résztvevők, mind a támogatók – ha elmúltak tizennyolc évesek – utazást nyerhetnek egy nemzetközi környezetvédelmi táborba, ahol szert tehetnek a környezetvédelemmel kapcsolatos tudásra és tapasztalatokra, valamint kipróbálhatják magukat lényeges környezetvédelmi ügyek megoldásában. A tizennyolc év alattiak tárgyjutalomban részesülhetnek.

Nagyon sok egyszerű módja van a környezetvédelemnek, a klímaváltozás elleni küzdelemnek. Alább a fent említett honlap ötleteiből szemezgetünk.

Csavard lejjebb! Fűtési és elektromos energiát spórolni egyszerű, ráadásul pénzt is megtakarítasz vele. Gondoskodj róla, hogy a fűtés ne legyen túl melegre állítva, és az ablakok zárva legyenek. Nyáron kapcsold ki a légkondit, ha nincs rá szükség. Mindig ügyelj a háztartási gépeid megfelelő beállítására – ha a hűtődet a leghidegebb fokozatra állítod, nemcsak több energiát fogyaszt, de az ételeid sem maradnak sokáig frissek, mert megfagyhatnak és megromolhatnak.

Kapcsold ki! Mindig kapcsolod le a villanyt, amikor épp nincs szükséged rá! Ezzel energiát takarítasz meg, és kevesebb lesz a villanyszámlád is. Ha nem használod, húzd ki a mobiltelefonod töltőjét. Úgy is energiát takaríthatsz meg, ha nem hagyod a készülékeidet készenléti állapotban. (Egy tévé, amely napi 3 órát van bekapcsolva, és a fennmaradó 21 órában készenléti állapotban van, energiája 40%-át készenléti állapotban használja fel.)

Hasznosítsd újra! Ne termelj annyi hulladékot! Gondolkozz, mielőtt eldobnál valamit! Olyan termékeket vásárolj, amelyeken kevesebb csomagolás van, és kisebb a környezetre gyakorolt hatásuk! Indulj vászontáskával bevásárolni. Hulladékod mennyiségét könnyen csökkentheted, az újrahasznosítással pedig megspórolhatod az új termékek előállítására fordított energiát.

Sétálj! A séta nemcsak a te egészségednek, hanem a környezetnek is jót tesz. A biciklizés is igen egyszerű módja az energiamegtakarításnak. Autózás helyett menj el a barátaiddal biciklizni – ez a környezetvédelem szórakoztató és hatékony módja. Ha hosszabb utat kell megtenned, és nem mehetsz gyalog vagy biciklivel, a tömegközlekedés az autózás remek alternatívája.

Freestyle. Kreatív vagy? Bármit csinálhatsz, ami segíti az éghajlatvédelmet. Ismertesd meg a világgal a föld megmentését szolgáló új ötleteidet, és szerezz minél több támogatót, akik követik példádat!

JCsCs


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pál levele a rómaiakhoz – az elfogadás
Ádám nem járt biblia Ádám nem járt bibliaórára a falak fogságából
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Folytatása következik
Emléktábla-avatás
Révfülöpön, kiadós esőben…
Keresztutak
Az evangelikálok szerepe az amerikai elnökválasztáson
A KIE mint missziói szervezet
Futball – máltai kereszttel
Evangélikusok
Harminc éve halt meg Ordass Lajos evangélikus püspö
A talpra állított életrend
e-világ
Változtass!
Keresztény szemmel
„Nevezz meg valódi nevünkön…”
Jegyzetlapok
Perzsa–zsidó viszony egykor és ma
Az állatok is a mennyországba kerülnek?
A hét témája
A zöld sziget északi sarkán
A hely, ahol szeretnek és számon tartanak
Észak-Írország
Evangélikus lelkészként ökumenikusan
Mit jelent számunkra Corrymeela?
Megtanultam…
„Jézus nyomában” Bibliával
evél&levél
Köszönet
Közlemények, nyilatkozatok
Karbantartás? Felújítás? Bontás?
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kiállítások a Biblia éve jegyében
Augusztusi születésnapos
Mátyás király és Ksiaz vára
A vasárnap igéje
Reménység
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Flossenbürgben jártunk
ÉnekKincsTár
Én lelkem, áldva áldjad szép énekszóval Istened!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 32 Változtass!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster