EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 40 - Bibliodrámától néptáncig

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Bibliodrámától néptáncig

Papnétalálkozó Balatonszárszón

Közel negyven lelkészfeleség gyûlt össze szeptember 26. és 28. között a balatonszárszói Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthonban. A tavalyi alkalom sikere arra indította az ötletgazdákat, Fabiny Katalint és Gáncs Péternét, Mártát, hogy idén kibõvítsék az idõbeli kereteket; péntek estétõl vasárnap délig szerveztek programokat.

Örömteli, hogy a tavalyi résztvevõk közül tizenkilencen idén is el akartak és tudtak jönni a találkozóra. Péntek este játékos ismerkedéssel kezdõdött az együttlét; ismét Benkóczy Tímea (papné) vezette változatos ötletekkel és kedvesen.

Reggelente tornával indult a program a tóparton, Völgyessy Szomor Fanni irányításával. Esténként szaunázásra nyílt lehetõség, a bátrabbak ezután a Balatonban is megmártóztak. Az étkezések, a finom teák is hozzájárultak testi-lelki „jól-létünkhöz”.

A lelki programok tematikáját Baranyayné Rohn Erzsébet (lelkész és lelkészfeleség) állította össze. Egy hármas gondolatsor és a tökéletesség kérdése nagyszerû keretet adott az együtt töltött idõnek: Amikor kevés van (Illés és a sareptai özvegyasszony) – Amikor semmi sincs (a megrepedt nád) – Amikor bõség van („Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes.”).

Szombat délelõtt bibliodráma várta a papnékat Benkóczy Péter kõbányai lelkész vezetésével. A résztvevõk megpróbáltak közelebb kerülni a tökéletesség fogalmához. Az alkalom betetõzése Mária és Márta történetének megjelenítése volt. Tanulságos és sokszor megrázó volt látni, ki milyen szerepet választott magának a történetben, és mennyire igaz, hogy semmi sem csak fehér és fekete: a Mária, illetve Márta igaza mellett elhangzó érvek mennyire összefüggenek egymással. A legfontosabb tanulság talán az, hogy képesek legyünk felismerni a pillanatot, amikor Mária-énünknek „mártaságunk” fölé kell kerekednie. „A megrepedt nád tökéletessége” látszólagos ellentmondás jól összefoglalja e délelõtt lényegét.

Délután, a kézmûves-foglalkozást követõen Gáncs Péterné, Márta vezetett beszélgetést a paplakbeli nehézségekrõl. A kiindulópont a Muszáj tökéletesnek lennem?! címû könyv volt, amelyet egy olyan amerikai pszichológus írt, aki jól ismeri a lelkészcsaládok nyomorúságait. Már az segítség, ha ki-ki látja, hogy más is hasonló gondokkal küszködik, de reménységünk szerint ennél több is történt: konkrét tanácsok hangzottak el például az idõ jobb beosztásával és a szabadság megszervezésével kapcsolatban.

Este Asszonysorsok a népdalokban címmel Sándor Ildikó néprajzkutató elõadására került sor, melyhez éneklés és tánctanulás is kapcsolódott. A tánchoz Kerényi Róbert furulyajátéka szolgáltatta a talpalávalót. Az elõadó végigkövette az asszonyi élet különbözõ állomásait, és bemutatta, melyek egy-egy életkor jellegzetes mûfajai. A guzsalyasban énekelt vidám daloktól és a párosítóktól kezdve a szomorú és megrázó szövegû keserveseken és balladákon keresztül a siratókig és siratóparódiákig mindenrõl szó esett, átfogó képet adva a néprajz e fontos területérõl.

Vasárnap délelõtt Fabiny Tamás filmjét tekinthették meg a résztvevõk az elsõ evangélikus papnéról, Luther Márton feleségérõl. Mindenki megkapta ajándékba a Bóra Katalinról szóló regényt, amely Fabiny Katalin fordításában jelent meg 1999-ben. Majd ötletbörze következett, melyen a gyülekezetben és háztartásban bevált asszonyi praktikák, receptek, módszerek kicserélésétõl a gyereknevelési elvek megosztásán át az ésszerû idõbeosztásra tett javaslatokig sok minden elõkerült.

Ezután oltárkép és igés lapok készítésével készült a „csapat” az istentiszteletre. Az együttlétet lezáró és betetõzõ úrvacsorai közösség nagyszerû lehetõséget adott az összetartozás megélésére. Imádságban hordozták azokat a papnétársakat, akik családtagjaik betegsége miatt nem tudtak együtt lenni a többiekkel.

Idén két, Bajorországból érkezett lelkészfeleség is eljött a találkozóra. Reménység szerint ez a két egyház közötti kapcsolatok új színfoltja lehet a jövõben.

E. Zs.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Elvárások – kihívások
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Második thesszalonikai levél – a rend
Heti útravaló
Kis tükörben a hittudomány
Egyházunk egy-két hete
Pápa újra esperesi székhely
Tabi hálaadás
Hálaadás a teremtés ajándékáért
Átadták a bonyhádi gimnázium régi-új épületét
Bibliodrámától néptáncig
Tízéves a kisdeákok óvodája
Lutheránus 500
Villámkonferencia
Keresztutak
Volda és Nyírtelek „ébredése”
Biblia és kompmenetrend
Tíz perc szoli
„Most csak egy bögrém van, semmi más”
Választás úr és Úr között
A vallásszabadságért, a rabszolgaság ellen
Kinek a képmása vagy?
Evangélikusok
Jó jegy-e az 1-es?
Szüreti tál
A jövõ század papja
Urbán Ernõ
Friedrich Schwab erdélyi mûszerész, csillagász és rovarász emlékezete
e-világ
Az út, amely ma is járható
Törjük a fejüket?
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Bach-virtuóz Bostonban
Szokolay-õsbemutató
Fél század múltán
A vasárnap igéje
Rendet – de mibõl?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Hogyan legyek hasznos?
ÉnekKincsTár
A Sion hegyén, Uram Isten, tied a dicséret!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 40 Bibliodrámától néptáncig

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster