EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 40 - A vallásszabadságért, a rabszolgaság ellen

Keresztutak

MA IS KÉTSZÁZMILLIÓ KERESZTÉNYT ÜLDÖZNEK A HITE MIATT!

Hozzászólás a cikkhez

A vallásszabadságért, a rabszolgaság ellen

Budapesten tartotta konferenciáját a Nemzetközi Krisztusi Szolidaritás szervezet

Idén elõször Budapesten tartotta szokásos éves konferenciáját a Nemzetközi Krisztusi Szolidaritás (CSI – Christian Solidarity International) elnevezésû keresztény emberi jogi és segélyszervezet. A kétnapos tanácskozás záróakkordjaként szeptember 27-én, szombaton nyílt napot tartottak a Városligeti fasorban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia irodaházában, ahol az érdeklõdõk különféle elõadások keretében ismerkedhettek meg a szervezet történetével, alapvetõ célkitûzéseivel, valamint jelenlegi tevékenységével. A referátumok között a Magyarországon közhasznú alapítványként mûködõ CSI kuratóriumi elnöksége is lehetõséget kapott a bemutatkozásra.

A nyílt napot az esemény házigazdája, Viz Péter nyitotta meg. Miután köszöntötte az elõadókat és a résztvevõket, egy talán kevésbé ismert statisztikai adattal – ma a világon hozzávetõlegesen kétszázmillió keresztényt üldöznek a hite miatt – világított rá a CSI munkájának létjogosultságára, majd egy bibliai passzus segítségével emelte ki, hogy ha mi hallgatunk, akkor „a kövek fognak kiáltani” (Lk 19,40). A szervezet ennek fényében küzd világszerte nemcsak a szabad vallásgyakorlásért, hanem a szenvedõ gyermekekért és a katasztrófák áldozataiért is.

Az alapító svájci református lelkész, Hansjürg Stückelberger rövid énektanítás után a mozgalom ars poeticájának számító 1Kor 12,26 – „…így ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi, ha dicsõségben részesül az egyik tag, vele együtt örül valamennyi” – alapján a szervezet tevékenységének bibliai gyökereirõl szólt. Arról beszélt, hogy az üldözött keresztények hite hogyan képes a mi hitünket is erõsíteni, majd egy elrabolt és rabszolgának eladott szudáni nõ történetén keresztül személyes, megrázó példával illusztrálta a keresztény testvéreinket manapság érõ megpróbáltatásokat.

Leánya, Annette Walder-Stückelberger, a CSI svájci szervezetének vezetõje röviden kitért az 1977- ben rendezett néma tüntetésre, amely a mozgalom megalapításának tekinthetõ: mintegy tizenötezer ember vonult fel Bern és Zürich utcáin, követelve a vallásszabadság és az emberi jogok tiszteletben tartását a keleti blokk kommunista országaiban.

Lelkes és csatlakozásra buzdító beszédében – a CSI különbözõ kormányoknál való közbenjáró tevékenységén túlmenõen – elsõsorban arra hívta föl a figyelmet, hogy az imádság, a különbözõ adományok és a tiltakozó lapok kitöltése révén miképpen járulhatunk hozzá mi, átlagemberek a szervezet missziójának sikeréhez.

A kört tovább bõvítve, az elmúlt harminc évben a különbözõ hadszíntereken és országokban – azeri–örmény konfliktus, szudáni válság és így tovább – végzett munka távlatainak fölvázolása után Viz Péter áttért a speciálisan magyar helyzetre. Ismertette a Magyarországon 1991-ben elindított munka fontosabb állomásait (segélyszállítmányok Moszkvába szegény gyermekeknek, moldvai csángók között végzett misszió, karitatív tevékenység a délvidéki háború Magyarországra menekült üldözöttjei között…), majd bemutatta a CSI-Magyarország jelenlegi tevékenységét, valamint a szervezet kéthavonta megjelenõ, ingyenes folyóiratát.

A rendezvény csúcspontját kétségtelenül a – magyar körökben leginkább talán lelkiségi könyveirõl ismert – Henri Boulad jezsuita atya által az iszlámról tartott elõadás jelentette.

A rendkívül szuggesztív, a hallgatóság érzelmeit is megcélzó elõadó a kereszténység és az iszlám kapcsolatának történeti áttekintésébõl kiindulva bontotta ki alaptézisét: az iszlám nem pusztán vallás, hanem vallást, politikát, kultúrát és társadalmat is felölelõ globális rendszer, amely a 21. században újra Európa meghódítására tör.

Gondolatébresztõ elõadásában – melyben olyan ellentmondásos kérdésekben is merészen állást foglalt, mint a muszlim migráció vagy Törökország európai uniós tagsága – Boulad atya a klasszikus európai keresztény értékek viszszaigénylése mellett tört lándzsát. Mert – mint mondta – „a természet irtózik a vákuumtól”. Ha pedig a kereszténység nem újul meg, akkor az általa hagyott szellemi ûrt pár évtized alatt betölti majd az iszlám, ennek a következményei pedig mérhetetlenül súlyosak lesznek.

Az ebédszünet után Benjamin Doberstein mutatta be a CSI három földrészen – Európán, Afrikán és Dél-Amerikán – átívelõ, rendkívül szerteágazó gyermekprojektjét (utcagyerekek visszavezetése a társadalomba Romániában, muszlim és keresztény diákok közös oktatási intézményben való nevelése Egyiptomban és így tovább). Ezután dr. John Eibner és Gunnar Wiebalck tartott közös elõadást Emberi jogok és rabszolgaság ma címmel; a szervezet szudáni rabszolga-felszabadító programjába, valamint az iraki keresztényeket támogató projektbe avatták be a hallgatókat

A rendezvény utolsó elõadójaként Biacsi Dávid jezsuita atya beszélt a CSI küldetésérõl. A konferencia imádsággal zárult.

– NLE –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Elvárások – kihívások
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Második thesszalonikai levél – a rend
Heti útravaló
Kis tükörben a hittudomány
Egyházunk egy-két hete
Pápa újra esperesi székhely
Tabi hálaadás
Hálaadás a teremtés ajándékáért
Átadták a bonyhádi gimnázium régi-új épületét
Bibliodrámától néptáncig
Tízéves a kisdeákok óvodája
Lutheránus 500
Villámkonferencia
Keresztutak
Volda és Nyírtelek „ébredése”
Biblia és kompmenetrend
Tíz perc szoli
„Most csak egy bögrém van, semmi más”
Választás úr és Úr között
A vallásszabadságért, a rabszolgaság ellen
Kinek a képmása vagy?
Evangélikusok
Jó jegy-e az 1-es?
Szüreti tál
A jövõ század papja
Urbán Ernõ
Friedrich Schwab erdélyi mûszerész, csillagász és rovarász emlékezete
e-világ
Az út, amely ma is járható
Törjük a fejüket?
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Bach-virtuóz Bostonban
Szokolay-õsbemutató
Fél század múltán
A vasárnap igéje
Rendet – de mibõl?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Hogyan legyek hasznos?
ÉnekKincsTár
A Sion hegyén, Uram Isten, tied a dicséret!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 40 A vallásszabadságért, a rabszolgaság ellen

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster