EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 40 - Elvárások – kihívások

Hozzászólás a cikkhez

Elvárások – kihívások

Egyházi gyûjtemények a 21. században

Harmati Béla László és Zászkaliczky Zsuzsanna
Ez év májusában alakult meg az Egyházi Múzeumok Egyesülete (EME). Az egyházi gyûjtemények szakalkalmazottait tömörítõ szervezet összetétele jól reprezentálja az ország felekezeteit és gyûjteménytípusait. Elsõ közgyûlésüknek és konferenciájuknak a házigazdája az Evangélikus Országos Múzeum volt; a huszonhárom tag képviselõi szeptember 23- án találkoztak a Deák téren.

Az EME ötletgazdája és alapító elnöke, Harmati Béla László – egyben az Evangélikus Országos Múzeum igazgatója – köszöntõbeszédében reménységét fejezte ki, hogy az összefogás elõsegíti a színvonalasabb munkát. Rámutatott arra, hogy az egyházi múzeumoknak „adu ászuk” van a könyvtárakkal és a levéltárakkal szemben, ez pedig a kiállítótér megléte. Ez kitörési pontot jelenthet, már csak azért is, mert a múzeumok missziós eszközként és a templomok „elõcsarnokaként” funkcionálhatnának – hangsúlyozta az igazgató.

A konferencia délelõtti programjában a különbözõ felekezetek múzeumainak helyzetét értékelték. Zászkaliczky Zsuzsanna, az Evangélikus Országos Múzeum tudományos munkatársa fényképes beszámolójában Gáncs Péter püspök szavait idézte: „Olvasatunkban a Deák téren a nagy, kék M betû a következõket jelzi: metró, múzeum, misszió…”

A délután folyamán a fenntartói és társadalmi elvárásokat tolmácsolta többek között Spányi Antal katolikus megyés püspök, Varga László református püspökhelyettes, Prõhle Gergely, egyházunk országos felügyelõje, Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetõje és Csiszér Dóra, a minisztérium közgyûjteményi fõosztályának tanácsosa.

A vélemények összecsengtek: az egyház és a kultúra, az egyház és a mûvészet elválaszthatatlan. A történelem folyamán az egyház a mûalkotások segítségével tette közérthetõvé üzenetét, és sokszor mecénásként is fellépett.

A magyarországi mûkincsállomány jelentõs része egyházi gyûjteményekben található – hangzott el. A társadalmi változások következtében azonban az egyházi értékek s maguk a kincsek sem vonzóak már a társadalom többsége számára. A média hatása következtében a közönség már csak a szenzációkra figyel. Az egyházi múzeumok munkatársainak tehát ehhez alkalmazkodva látványos installációkat, megkapó ábrázolásokat és jó értelemben vett, színvonalas „szenzációkat” kell nyújtaniuk a látogatószám növelése érdekében.

Prõhle Gergely szerint a múzeumok – a misszión túl – szerepet játszhatnak az identitáskeresésben és -megerõsítésben. Elmondta, hogy míg a nyugati országok bizonyos kiállításokat már három-négy évvel elõre meghirdetnek, addig itthon jó, ha fél évre elõre tervezhetnek a kiállításszervezõk. Az országos felügyelõ úgy látja, hogy fontos lenne az oktatási intézményekkel szorosabban együttmûködni, kihasználni a múzeumpedagógia adta lehetõségeket. Az evangélikus egyház ehhez a feladathoz anyagi támogatást is nyújtana – tette hozzá.

Csepregi András államtitkár az egyházi közgyûjtemények finanszírozásának kérdéskörét boncolgatta, s felvilágosítást adott a személyi jövedelemadó egy százalékának állami kiegészítésével kapcsolatos megszorításokról. Mint ahogyan arról a Magyar Távirati Iroda is beszámolt, a 2008-ra tervezett költségvetés eredetileg a teljes szja-bevétel 0,8 százalékára tervezte levinni a korábbi 0,9 százalékról azt a szintet, amelyre az állam kiegészíti a személyi jövedelemadóból az egyházak javára tett egyszázalékos felajánlások összegét. Végül mégis a 0,9 százalék mellett döntöttek; ez 1,3 milliárd forint pluszköltséget jelentett volna az állam számára, végül azonban csak 900 milliót fordítottak erre a célra, s ez hátrányosan érintette az egyházi gyûjteményeket – ismerte el Csepregi András.

Mára a múzeumok kiélezett versenyhelyzetbe kerültek más szabadidõs tevékenységekkel szemben. Elõadásában Csiszér Dóra egy 2006. évi felmérés alapján a közönség „jó” múzeumokkal kapcsolatos elvárásait tolmácsolta, és a hamarosan kiírandó pályázatokról adott tájékoztatást.

Sz. Á.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Elvárások – kihívások
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Második thesszalonikai levél – a rend
Heti útravaló
Kis tükörben a hittudomány
Egyházunk egy-két hete
Pápa újra esperesi székhely
Tabi hálaadás
Hálaadás a teremtés ajándékáért
Átadták a bonyhádi gimnázium régi-új épületét
Bibliodrámától néptáncig
Tízéves a kisdeákok óvodája
Lutheránus 500
Villámkonferencia
Keresztutak
Volda és Nyírtelek „ébredése”
Biblia és kompmenetrend
Tíz perc szoli
„Most csak egy bögrém van, semmi más”
Választás úr és Úr között
A vallásszabadságért, a rabszolgaság ellen
Kinek a képmása vagy?
Evangélikusok
Jó jegy-e az 1-es?
Szüreti tál
A jövõ század papja
Urbán Ernõ
Friedrich Schwab erdélyi mûszerész, csillagász és rovarász emlékezete
e-világ
Az út, amely ma is járható
Törjük a fejüket?
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Bach-virtuóz Bostonban
Szokolay-õsbemutató
Fél század múltán
A vasárnap igéje
Rendet – de mibõl?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Hogyan legyek hasznos?
ÉnekKincsTár
A Sion hegyén, Uram Isten, tied a dicséret!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 40 Elvárások – kihívások

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster