EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 43 - Összefogás közös célokért

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Összefogás közös célokért

Déli polgármesterek találkozója Budapesten

A SZERZŐ FELVÉTELE
Az egyházközségek és a települési önkormányzatok közötti kapcsolaterõsítés és szorosabb együttmûködés szándékával új kezdeményezés jött létre a Déli Egyházkerületben: a kerület elnöksége találkozóra hívta meg a kerület területérõl azoknak a városoknak és falvaknak a polgármestereit, ahol evangélikus gyülekezet is jelen van, és részt vesz a helység életében. A meghívást elfogadó településvezetõket október 17-én fogadta Gáncs Péter püspök és Szabóné Mátrai Marianna püspökhelyettes Budapesten, a Déli Egyházkerület püspöki hivatalának tanácstermében.

A találkozó a kerület öt egyházmegyéjébõl érkezõ polgármesterek bemutatkozásával kezdõdött. A helyi evangélikus gyülekezettel fennálló kapcsolatok és együttmûködési formák említése mellett a települések életének örömeit és gondjait, aktuális feladatait és jövõbeli terveit is megosztották egymással az önkormányzatok vezetõi. A tanácskozás során az is kiderült, hogy a találkozó ötletgazdája Ujházi Zsolt, Kaskantyú polgármestere volt, aki a kerület püspökének legutóbbi látogatásakor vetette fel az evangélikus gyülekezetekkel kapcsolatban álló önkormányzatok összefogásának lehetõségét, a kapcsolatépítés formáinak bõvítését és a közös érdekérvényesítés szükségességét.

Gáncs Péter püspök beszélgetésindító referátumában Lengyel László politológus szavait idézve, illetve Tomka Miklós szociológus adataira hivatkozva gondolatébresztõ képet vázolt fel: a nemcsak gazdasági, politikai és szociológiai, hanem lelki értelemben is egyre inkább elsivatagosodó országban a vallási kisközösségek, a gyülekezetek lehetnek azok az oázisok, amelyek a társadalmi felemelkedés és megújulás alappilléreiként szolgálhatnak. Az önkormányzatoknak – a falvak pusztulása, az iskola-, óvoda- és postabezárások idején – minden szempontból érdekük a helyi önszervezõdõ közösségek, jelen esetben az egyházközségek támogatása és a velük való együttmûködés, hiszen a társadalomra leselkedõ legnagyobb veszélyt Tomka Miklós szerint éppen az a szociológiai tendencia hordozza magában, hogy a magyar társadalomnak alig két százaléka szervezõdik valamilyen közösségbe.

A tanácskozás középpontjában annak keresése állt, hogy a különbözõ településtípusok esetében milyen lehetõségei vannak a gyülekezetépítésnek. Az önkormányzatok ebben a vonatkozásban leginkább a templomok, gyülekezeti épületek, létesítmények és az intézményi infrastruktúra-fejlesztés területén nyújthatják a leghathatósabb segítséget, míg a gyülekezetek a települések kulturális életében, programok szervezésében vehetnek részt. Sok szó esett az egyházi fenntartású, de állami feladatokat ellátó (oktatási, pedagógiai és szociális, diakóniai) intézményeknek a városok, falvak életében betöltött – sok esetben kiemelt jelentõségû – szerepérõl is.

Gáncs Péter külön is hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok és az egyházközségek között a kommunikációs és médiakapcsolatok terén is sok ígéretes lehetõség vár kiaknázásra. A települések kulturális életének szerves része lehet a gyülekezetek által szervezett programsorozat, míg a lelkészek „felajánlhatják” szószékeiket, hogy a közösség tagjai a hirdetések keretében, a templom és a gyülekezeti terem „közéleti fórumain” is értesülhessenek fontos közügyekrõl.

A találkozó meghívott elõadója Kocsis István, a Déli Egyházkerület pályázati referense, a sárszentlõrinci népfõiskolai alapítvány titkára volt, aki a különféle település- és vidékfejlesztési pályázati lehetõségekrõl tartott beszámolót. Rámutatott, hogy az egyházközségek, egyházi fenntartású intézmények és az önkormányzatok közötti partnerség, együttmûködés és a közös célok érdekében megtervezett kooperáció hosszú távú érdeke mindkét félnek. Ez már csak azért is igaz, mert a pályázatok jellegét, típusait tekintve egyes esetekben inkább az önkormányzatok, más esetekben inkább az egyházközségek pályázhatnak sikerrel olyan célokért, amelyek megvalósítása mindkét fél számára hasznos, és gyümölcsözõ elõnyökkel jár.

A Déli Egyházkerület területén lévõ települések polgármestereinek elsõ találkozója Szabóné Mátrai Marianna püspökhelyettes igei meditációjával ért véget. A kerület vezetõségének tervei szerint a jövõben további hasonló találkozókra kerül sor.

Petri Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pál levele Tituszhoz – engedelmesség
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Összefogás közös célokért
Lelkésziktatás Dombóváron
Párban – Érden – szolgálatban
Szolgáló szeretet
Keresztutak
Kommunikáció mint stratégia
Tizenötödik protestáns kulturális est
Föld és ég
Evangélikusok
A kecske is, meg a káposzta is…
Gregersen-Labossa György a Johannita Lovagrend új káplánja
Szemléletszilárdítás
Bemutatkozik a Kiskõrösi Evangélikus Egyházközség
In memoriam dr. Manninger Jenõ
Zsoltárünnep Rákoscsabán
e-világ
A Teremtõ adósai vagyunk
„Polip” kellõen tálalva
Polgármesterek a kis iskolákért
Keresztény szemmel
Felindultunk
„Érted, amit olvasol?”
„Érted, amit olvasol?”
A Schmalkaldeni cikkek mai üzenete
A hét témája
Csoda az üszkös romhalmaz alatt
Milyen a jó Szentírás-fordítás?
A Bibliatársulatról
A magyar nyelvû Biblia bölcsõjénél
Károlyi Gáspár
Részletek Károli Gáspárnak a kiadáshoz írt elöljáró beszédébõl
Õrzi titkát a könyv
Oltvány olajfába
Kultúrkörök
Szokolay Sándor ’56-ról
Gyászóda az 1956-os forradalomról
A vasárnap igéje
A Biblia középpontja felé
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Dicséret, tisztesség legyen, kegyelem Atyja, néked!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 43 Összefogás közös célokért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster