EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 43 - A kecske is, meg a káposzta is…

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

A kecske is, meg a káposzta is…

Erdélyben az 1568. évi tordai országgyûlés szentesítette a meglévõ három (római katolikus, evangélikus és református), valamint a melléjük fölzárkózó negyedik, az unitárius vallásfelekezet törvényes keretek közötti mûködését, és vetette meg a felekezeti szellemiségû iskolai nevelés alapját; a felekezeti oktatási intézmények – mint minden egyházban – itt is az egyházi szolgálatra való fölkészítést végezték.

Kolozsváron több mint negyven év kihagyás után, a kilencvenes évek elején jelentek meg ismét a felekezeti iskolák: a Kolozsvári Református Kollégium, a Pázmány Péter Katolikus Gimnázium a Báthory István Elméleti Líceum keretében és a János Zsigmond Unitárius Kollégium a Brassai Sámuel Elméleti Líceum épületében.

Megalakulásuk óta állandóak a viták a felekezeti és állami iskolák között és körül. Legutóbb a Pázmány Péter Katolikus Gimnázium diákjai, szüleik és néhány tanár tüntetett a Báthory István Elméleti Líceummal való egyesítés ellen. A tüntetõk azt nehezményezték, hogy megkérdezésük nélkül döntöttek úgy az illetékesek, hogy a Pázmány Péter-gimnáziumot beolvasztják a líceumba.

Elsõ ránézésre furcsa, hogy a sokéves várakozás után sok fáradozással és áldozatos munkával újraindított magyar felekezeti iskolát nem állami nyomásra, hanem önként adja fel az az egyházi hatóság, amelynek minden észérv szerint a kínkeservesen újraépülgetõ erdélyi magyar társadalom egyik intézményét kellene erõsítenie, fejlesztenie, tartalommal feltöltenie. Igen ám, de a helyzet ennél összetettebb.

Az utolsó alkotmánymódosítás alkalmával az oktatás hárompillérûvé vált: állami, magán- és felekezeti. A módosított alkotmány és az új tanügyi törvény értelmében tehát lehetõvé válik a felekezeti oktatás megszervezése is. A történelmi egyházak megkapják az intézményalapítási jogot. Ezeket az iskolákat – az új oktatási törvény szerint – államilag is finanszírozzák majd. A tanügyi törvény közérdekû intézményeknek ismeri el a felekezeti iskolákat, s mint ilyenek, anyagi támogatásban részesülnek.

A decentralizálás elvén alapuló új oktatási rendszer fejkvótát ír elõ minden tanuló után. A felekezeti iskolák is a hozzájuk járó gyermekek száma alapján jutnak támogatáshoz. Ha csak húsz tanulójuk van, akkor annyi után kapnak pénzt. Hogy tudja-e mûködtetni ebbõl az intézményt, az az illetõ felekezet dolga.

De mi a helyzet akkor, ha nem tudja? Így történt ez a Pázmány Péter Katolikus Gimnáziummal is. Kevesebb tanulója volt, mint a Báthory-líceumnak, a költségeket pedig nem tudta fedezni. Ésszerû megoldásnak tûnt tehát a líceummal való egyesülés. Nem könnyebb feladni a nevet, a struktúrát, de megtartani a tartalmat? Az új tanintézet megtartja a Báthory István Elméleti Líceum nevet, és helyet kapnak majd benne mind a világi, mind a felekezeti osztályok. A líceum átveszi a katolikus gimnázium összes tanulóját és tanárát; közülük néhányan eddig is oktattak mindkét tanintézményben. Ugyanakkor az osztályok létszáma változatlan marad, s mindegyik megõrzi eddigi entitását, megtartva a katolikus osztályok karakterét.

Az intézkedésnek viszont anyagi vonzata van: a Báthory István-gimnázium épületét a katolikus egyház már régebben bérbe adta az állami iskolának. Így az épület karbantartását, felújítását az államnak kell fizetnie, másképpen ez a tulajdonos feladata lenne.

És hogy a rossz dolognak is a jó oldalát keressük: már ott tartunk, hogy az erdélyi magyarságnak vannak saját iskolái, és saját maguk dönthetnek ezek sorsáról, jövõjérõl.

Számunkra az lenne újszerû, hogy a sajátos erdélyi sorshelyzetben miként valósulhat meg a felekezeti és világi oktatás szimbiózisa egy intézményen belül a legpozitívabban. Ha ez a kísérlet sikerülne, követendõ példa és modell lehetne a Kárpát- medence megannyi iskolájában, ott, ahol ez a mesterségesen alkotott antagonizmus megosztja a kedélyeket.

Ezek értelmében szó sincs arról, hogy ez a lépés a felekezeti oktatás kárára válna. Az egyesülés a katolikus oktatás minõségének javulását és a keresztény értékek megerõsödését szolgálja minden téren.

Így talán a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad.

Adorjáni Dezsõ Zoltán püspök Erdélyi Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pál levele Tituszhoz – engedelmesség
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Összefogás közös célokért
Lelkésziktatás Dombóváron
Párban – Érden – szolgálatban
Szolgáló szeretet
Keresztutak
Kommunikáció mint stratégia
Tizenötödik protestáns kulturális est
Föld és ég
Evangélikusok
A kecske is, meg a káposzta is…
Gregersen-Labossa György a Johannita Lovagrend új káplánja
Szemléletszilárdítás
Bemutatkozik a Kiskõrösi Evangélikus Egyházközség
In memoriam dr. Manninger Jenõ
Zsoltárünnep Rákoscsabán
e-világ
A Teremtõ adósai vagyunk
„Polip” kellõen tálalva
Polgármesterek a kis iskolákért
Keresztény szemmel
Felindultunk
„Érted, amit olvasol?”
„Érted, amit olvasol?”
A Schmalkaldeni cikkek mai üzenete
A hét témája
Csoda az üszkös romhalmaz alatt
Milyen a jó Szentírás-fordítás?
A Bibliatársulatról
A magyar nyelvû Biblia bölcsõjénél
Károlyi Gáspár
Részletek Károli Gáspárnak a kiadáshoz írt elöljáró beszédébõl
Õrzi titkát a könyv
Oltvány olajfába
Kultúrkörök
Szokolay Sándor ’56-ról
Gyászóda az 1956-os forradalomról
A vasárnap igéje
A Biblia középpontja felé
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Dicséret, tisztesség legyen, kegyelem Atyja, néked!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 43 A kecske is, meg a káposzta is…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster