EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 43 - Felindultunk

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Felindultunk

Profi módon megkomponált óriásplakátok tûntek fel az utak mentén. Az egyiken hattyú húz a magasba, a másikon rúdugrónõ készül leküzdeni a magasságot. A harmadikon íját feszítõ férfit látunk, a negyediken meg egy pár bakancsos lábat a meredély szélén.

A készíttetõk arról szeretnének meggyõzni minket, hogy minden rendben, lendületbe jöttünk, elindultunk fölfelé. Azt mondják, most már végre beindultunk.

Igaz, hogy ezt – függetlenül a legújabb világgazdasági válságjelektõl – kevesen érzik ebben az országban. Mifelénk a szõlõtermelõk biztosan nem dõlnek hátra karosszékükben a tévé elõtt, mondván, ez az, ezt vártuk. Akiknek a szõlõért majd késõbb fizetnek, és akkor is csak megalázó árat kapnak egész évi kiadásaikért, fáradságukért cserébe, azoknak szárnyalhat a hattyú, repülhet a nyílvesszõ. Minket, akik az elmúlt hat évet csak lejtmenetként éltük meg, a színes plakátok már nem fognak meggyõzni.

Sokkal inkább vagyunk felindultak. Mert megint megaláznak minket. Hat éve magyarázzák nekünk, hogy tudják a megoldást, kezükben a tuti biztos recept. Azok teszik ezt, akik maguk romboltak le mindent. Hat éve nézzük s éljük át ezt a vergõdést nap mint nap. Hat éve nem történik semmi olyan, ami közelebb vinne minket a hat éve még megvalósíthatónak vélt céljainkhoz. Ezek a célok kívánatosak és reálisak voltak: fokozatosan felzárkózni álmaink Európájához.

Felindultak vagyunk, mert megint csak plakátokat kapunk konkrét, építõ, valóban elõrevivõ lépések helyett. Csoda-e hát, hogy egyre többen mást sem teszünk már, mint csak magunkra gondolunk s a mieinkre, küzdve a felszínen maradásért? S felindulásunkban lassacskán kiábrándulunk mindenbõl és mindenkibõl, akitõl valami elõrevivõt vártunk valaha is. A politikusoknak már rég nem hiszünk. Tragédia, hogy lassan azoknak sem, akik már bizonyítottak egyszer ebben a hazában.

Tétova egyházaink is egyre inkább részesei az általános hitelvesztésnek. Mert túl óvatosak vagyunk, nem merjük felvállalni az emberek problémáit. Tán túlságosan kiszolgáltatottak vagyunk a mindenkori hatalmasságoknak?

Az egykori Német Demokratikus Köztársaság összeomlásában oroszlánrésze volt az ottani evangélikus egyháznak, mert akkor teljes egészében felvállalta az emberekben felgyülemlett keserûséget, kiábrándulást. A templomok országszerte csurig voltak a változásra éhes emberekkel, mert az egyház bátran kiállt mellettük – és kiállt a nemzet érdeke mellett.

Nálunk ma csönd van. Vagy néha egy-egy bátornak szánt nyilatkozat, ha már fogy az iskolák pénze. És maradnak a lassan kiürülõ templomok.

Felindultak vagyunk, mert egyre több jel utal valami mélységes romlásra, erkölcsi széthullásra.

A minap finn vendégeknek kellett a repülõgép indulása elõtt öt órában megmutatni székesfõvárosunkat. Rohanás volt a nap. Ahova betértünk, ott mindenki szemérmetlenül a külföldi vendég pénzére hajtott. A Halászbástyán majdnem megvertek, mert kifogásoltam, hogy a pincér a fogyasztani nem szándékozó, csak a pesti oldalt látni kívánó vendégeket ékes magyarsággal lebüdösparasztozta. Már a vendég sem tiszteletre méltó mifelénk, csak arra jó, hogy megnyúzzuk, kifosszuk.

De sokan õrzünk hasonló élményeket! Ellopott tulajdonainkról, melyek után már nem is nyomoz az arra hivatott szerv, agresszív fiatalokról és egymásnak feszülõ felnõttekrõl. És szétesõ családokról, süllyedõ közösségekrõl. Esténként kiürülnek az utcák, vasárnap délutánonként már nem keresik egymást az emberek egy jóízû beszélgetésre, bezárkózunk, magunknak élünk.

Erkölcsi, szellemi példákra lenne szükségünk. Miért tudtak az aradi tizenhármak úgy menni a halálba, hogy utolsó mondataikban szinte mindannyian vallomást tettek istenhitükrõl és hazaszeretetükrõl? Török Ignác például ezt mondta: „Nemsokára Isten legmagasabb ítélõszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Õt szolgáltam.” Vagy íme, Vécsey Károly szavai: „Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.” És így tovább, a többiek is. Mert volt bennük tartás, istenhit. Mert értelme volt az életüknek, a haza szolgálata. S erre tették fel az életüket.

Nem szlogenek, kampányok visznek elõre egy népet, egy országot. Hanem a hit az élõ Istenben, a jó erkölcs, a rend, a hagyományok tisztelete. És megbízható, kipróbált, a köz javán munkálkodó hiteles vezetõk. „A politikai tudománynak – ha így mondhatni – katekizmusa három fõszabályon alapul: ki mit mond és ki mit tesz, az idõt miképp választja, és a végbevitelre mily módokhoz nyúl; mely három szabályt ki mélyebben fogja fel, annál kevesebb kárt okoz, és annál több hasznot hajt s viszont…” (Széchenyi István: Garat)

Lupták György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pál levele Tituszhoz – engedelmesség
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Összefogás közös célokért
Lelkésziktatás Dombóváron
Párban – Érden – szolgálatban
Szolgáló szeretet
Keresztutak
Kommunikáció mint stratégia
Tizenötödik protestáns kulturális est
Föld és ég
Evangélikusok
A kecske is, meg a káposzta is…
Gregersen-Labossa György a Johannita Lovagrend új káplánja
Szemléletszilárdítás
Bemutatkozik a Kiskõrösi Evangélikus Egyházközség
In memoriam dr. Manninger Jenõ
Zsoltárünnep Rákoscsabán
e-világ
A Teremtõ adósai vagyunk
„Polip” kellõen tálalva
Polgármesterek a kis iskolákért
Keresztény szemmel
Felindultunk
„Érted, amit olvasol?”
„Érted, amit olvasol?”
A Schmalkaldeni cikkek mai üzenete
A hét témája
Csoda az üszkös romhalmaz alatt
Milyen a jó Szentírás-fordítás?
A Bibliatársulatról
A magyar nyelvû Biblia bölcsõjénél
Károlyi Gáspár
Részletek Károli Gáspárnak a kiadáshoz írt elöljáró beszédébõl
Õrzi titkát a könyv
Oltvány olajfába
Kultúrkörök
Szokolay Sándor ’56-ról
Gyászóda az 1956-os forradalomról
A vasárnap igéje
A Biblia középpontja felé
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Dicséret, tisztesség legyen, kegyelem Atyja, néked!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 43 Felindultunk

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster