EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 45 - Reformáció földrengésbiztos alapokon

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Reformáció földrengésbiztos alapokon

Ünnepi istentisztelet a fasori Reformációi emlékparkban

FOTÓ: PETRI GÁBOR
Budapest Fõváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata még 2007-ben határozta el, hogy – a Budapest- Fasori Evangélikus Egyházközség kezdeményezésére – a helyi protestáns gyülekezetekkel összefogva létrehozza a Reformációi emlékparkot. A tavalyi alapkõletétel, majd a létesítmény idén pünkösdkor történt átadása után elérkezett az az esemény, amelynek megünnepléséhez igazán méltó helyszínül szolgálhat ez az emlékpark. Október 31-én a fasori evangélikus templom mellett, a reformáció négy alapvetõ üzenetét szimbolizáló emlékmû négy monumentális oszlopának tövében négy protestáns felekezet közösen adott hálát a négyszázkilencvenegy éve megindult reformáció megõrzött hagyományaiért, ma is tapasztalható vívmányaiért és biztos jövõt jelentõ útmutatásáért.

A reformációt elindító események kezdõnapjának tekintett október 31-én – Luther négyszázkilencvenegy éve ezen a napon szögezte ki egyházreformáló kilencvenöt tételét – az evangélikus, a református, a baptista és a metodista egyház ökumenikus liturgiájú istentiszteletet tartott. Az ünnepi alkalom bevezetõ részében Aradi György fasori evangélikus lelkész köszöntötte a protestáns egyházak egybegyûlt híveit.

Elsõként Gáncs Péter evangélikus püspök hirdette Isten igéjét 1Kor 3,11 alapján (felvételünk az 1. oldalon). Rámutatott, hogy olyan idõket élünk, amikor a legbiztosabbnak hitt alapok is repedeznek, s a társadalmi és gazdasági élet kikezdhetetlennek gondolt fundamentumai váratlanul recsegni-ropogni kezdenek. És bár megnyugtató a gondolat, hogy az egyház megingathatatlan krisztusi alapokon nyugszik, de fel kell tennünk magunknak a kérdést: bizonyosak lehetünk abban, hogy erre az alapra építünk? Vajon nem olyanok vagyunk-e, mint az a tragikomikus építõ, aki miután megvetette a biztos alapot, egy rozoga felvonulási épületet tákolt össze rajta, amelyet az elsõ vihar elsodorhat – mégis abban tölti idejét?

Hogy egyházaink valóban Krisztus szerinti egyházak-e, annak megállapításához alapvetõen szükséges, hogy idõrõl idõre megvizsgáljuk, vajon mennyire nyugszik azokon a „földrengésbiztos” alapokon az egyház, amelyekhez a reformátorok jutottak el hit- és egyházújító küzdelmeik során. Ezeket az alapigazságokat szimbolizálják azok az oszlopok – mutatott a püspök a mögötte álló emlékmûre –, amelyek 2008 pünkösdje óta hirdetik ezen a helyen a reformáció négy alapüzenetét. Ezek olyan tájékozódási pontok, amelyeknek az útmutatásában megbízhatunk, és amelyeket követve bátran elindulhatunk Krisztus nyomában, aki boldog életre hív bennünket.

Bogárdi Szabó István református püspök 2Kor 12,9 alapján mondott prédikációjában kijelentette: a reformációra emlékezünk, és Isten kegyelmét ünnepeljük. Ma, amikor a keresztény tradíciót, értékrendet és erkölcsi életrendet megpróbálják megkérdõjelezni és nevetségessé tenni, Krisztus biztatására kell figyelnünk. Õ megnyugtat bennünket: „Ne aggódjatok!” Az õ halálában és feltámadásában megpecsételtetett az a kegyelem, amely Luthert is eljuttatta a reformáció egyik központi felismeréséhez; õ nyugtalanságában addig kérdezett, amíg meg nem hallotta: „Elég néked az én kegyelmem.” Mi magunktól nem találunk utat Istenhez, õ mégis megmutatja magát nekünk, és feloldoz életünk minden bûne és kudarca alól azáltal, hogy örök érvényû szabadítást szerzett Krisztusban.

Zsid 10,32–39-et választotta prédikációja alapigéjéül Mészáros Kálmán baptista egyházelnök. A hitnek azokra a hõseire emlékezett, akik életüket adták az evangéliumért. Köztük vannak azok is, akik a reformációért kerültek nehéz helyzetbe, vállalták a szenvedést, sok esetben a halált is. Az õ sorsuk azonban nemcsak múltba tekintést kíván tõlünk, hanem azt, hogy példájukból erõt merítve merjük megújítani jelenünket és felépíteni a jövõnket. Ennek egyetlen záloga, hogy minden téren Krisztushoz váljunk hasonlóvá, és mindenben õt kövessük.

„Az Istenben való élet nem állapot, hanem út, folyamat” – mondta Csernák István metodista szuperintendens Zsid 12,14 alapján tartott igehirdetésében. Kitért arra, hogy a reformáció felekezeteiben mindig mûködtek olyan mozgalmak, amelyek komolyan vették a jézusi hívást: megbízatásunk, küldetésünk, szolgálatunk van a társadalomban. Ez a hívás ma is érvényes: az evangélium szabadító hatalmát kell hirdetnünk, és meg kell tudnunk mutatni az embereknek az evangélium közösségeket építõ, összetartó erejét, valamint az ebbõl fakadó természetes örömöt is: az Istennel való lelki közösség csodájának az örömét.

A Reformációi emlékparkban tartott ünnepi istentisztelet az áldást követõen virágcsokrok elhelyezésével ért véget, amelyeket az idõközben már kivilágított emlékmû tövébe raktak le az egyházvezetõk.

A megemlékezés reformációi egyházzenei áhítattal folytatódott a fasori evangélikus templomban a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség kórusa (Fafök), Gálos Miklós orgonista és Kónya István lantmûvész részvételével. A különféle protestáns zenemûvek között Mezey Tibor református lelkipásztor igehirdetése hangzott el.

Petri Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Zsidókhoz írt levél – tanúskodás
HETI ÚTRAVALÓ
A kinyilatkoztatás értelmezésének hagyományos és új modelljei
Egy jó baráthoz írt reformátori levél
Egyházunk egy-két hete
Üllõi úti emléktábla-avatás november 4-én
Kong a háborús harang
Mennyei harmónia
Iktatás Pécsett
Keresztutak
Protestáns „demonstráció”
Reformáció földrengésbiztos alapokon
Nem ünnepi rendezvénysorozat, villámcsõdület
Eszéki évfordulók
Nemzeti estély Miskolcon
Szembenézni a globalizációval
Százhuszonöt éve alakult meg a KIE
Gyömbéres csirke kásával és bundás almával
Ökumenikus püspöktalálkozó
Evangélikusok
Guruló könyvesbolt
Csak Isten áldásával boldogulhatunk
Petrõczi Kata Szidónia
„Az ember nem létezhet másképp, csak ha a gyökereire épít”
Dr. Cserháti Sándor
Gémes István
Megtalálni az elveszett harmóniát
e-világ
Az én hidam
Környezetbarát temetkezés?!
Keresztény szemmel
Formáció
Jegyzetlapok
A hét témája
Gyógyító melódiák az aluljáróban
Reneszánsz ember az utcán
Utcamisszió – a zeneszó is Isten eszköze
Zenés magvetés
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Átadták a Károli Gáspár-díjakat
Huszti emlékezés Petrõczi Kata Szidónia sírjánál
Recept a 17. század legelejérõl: Medgies Lével Lud fiat
A legrégebbi négy magyar ételrecept egyike a 15. századból: Sült kappan gyömbéres lében
Volt egyszer egy iskola…
A vasárnap igéje
„Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Ama nap, a harag napja
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 45 Reformáció földrengésbiztos alapokon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster