EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 45 - Ama nap, a harag napja

ÉnekKincsTár

Hozzászólás a cikkhez

Ama nap, a harag napja

Félelmetes képet fest elénk ez a középkori szekvencia. Ha megszólal az õsi ének – akár halotti énekként, akár az egész gyászmise, a „rekviem” részeként –: „Dies irae, dies illa”, az ember szent borzongással telik el. Akár Mozart, akár Verdi Rekviemje csendül fel, a félelmetes tételnél kirajzolódnak elõttünk az utolsó ítélet borzalmai, a harag napjának félelmetes volta. A feltételezett szerzõ, Celanói Tamás a 12–13. század fordulóján Jóel próféta könyvére alapozta énekét.

Ama nap, a harag napja (EÉ 495): énekeskönyvünk nem az õsi gregorián dallamot hozza, hanem egyik reggeli énekünk (Ó, felséges Atya Isten, EÉ 91) dallamára szabja az egyházi esztendõ végére illõ éneket. Halál, elmúlás, utolsó ítélet, pokol és örök élet: a liturgikus év utolsó idõszakának témái. Az új Liturgikus könyv – belekapcsolódva az európai evangélikus tradícióba – az utolsó három vasárnapot így tematizálja: ítélet vasárnapja, reménység vasárnapja, örök élet vasárnapja. E sorozat elsõ tagjához, ítélet vasárnapjához került az új rendben ez az ének.

A vasárnap evangéliuma (Mt 24,15–28) a nagy megpróbáltatásokról és az Emberfia eljövetelérõl szól. Az epistola (1Thessz 4,13–18) Krisztus eljövetelével kapcsolatban a feltámadás rendjérõl beszél. A magyar perikóparend szerint azonban nem kerül elõ az az ószövetségi igeszakasz, amelynek alapján Celanói költõi fantáziája elindult, magyarázta, érzékeltette, felerõsítette az utolsó ítélet képét, eseményeit, félelmetes voltát: „Reszket elõtte a föld, megrendül az ég. A nap és a hold elsötétül, a csillagok elvesztik fényüket. Az Úr mennydörög serege elõtt. Roppant nagy a tábora, hatalmas parancsának a végrehajtója. Nagy és igen félelmetes az Úrnak a napja. Ki bírja ki azt!?” (Jóel 2,10–11)

Az eredeti tizenkilenc versbõl csupán kilenc maradt. Kihagyott fontos részeket, de megpróbálta összefogni a keresztény középkor énekének mély mondanivalóját.

Lehet, hogy evangélikus fülünk elszokott az ilyen hangoktól, lutheránusnak vélt gondolkodásunk idegenkedik az ilyen kemény, az ítélõ Istenrõl szóló szavaktól. Pedig szükségünk van rá. Az olcsó kegyelem (Bonhoeffer kifejezése) veszélye ránk különösen is leselkedik. Isten szeretetének jó híre nem törli el a végsõ számadás tényének fenyegetõ voltát. Mindenkinek meg kell jelennie Isten ítélõszéke elõtt.

Az, hogy Jézus biztatására Istent mennyei Atyának nevezzük, még nem jelenti azt, hogy õ ne lenne igaz bíró, ítélõ Úr. Az, hogy Isten egyértelmûvé tette emberszeretetét, még nem azt jelenti, hogy elviseli vagy eltûri a bûnt. Mindenkinek számot kell adnia arról, hogyan gazdálkodott (sáfárkodott) a rábízott kinccsel. Eljön a pillanat, amikor végigpereg életünk minden pillanata, s elkezdõdik a végsõ elszámolás.

A Szentírás még arról is beszél, hogy ezen a nagy tárgyaláson a vádló is ott áll, a gonosz, aki – ha csak a puszta tényeket tekinti – terhelõ, halálos ítéletre alapot adó vádakat fog felsorolni. A mi egyedüli reményünk Jézus, aki a végelszámolást már akkor „intézte”, amikor kimondta az utolsó szót: „Elvégeztetett.” Pál apostol azzal biztat, hogy nekünk Krisztus, az értünk és helyettünk meghalt Krisztus ítélõszéke elõtt kell megállnunk. Hitünk a kereszten megmutatkozott kegyelemre bízza magát. Egyedül Krisztus keresztjében reménykedhetünk.

Négyszázkilencvenötödik énekünk józanul, reálisan figyelmeztet a várható, el nem kerülhetõ ítéletre. Számoljunk azzal, hogy a bûnre a harag napja jön, a számonkérés félelmetes, hiszen nincs mentségünk, s a mérlegen könnyûnek találtatunk. Életünk nyitott könyve nem szépítve mesél, hanem a tényeket mutatja be. Minden rejtett bûn is nyilvánvalóvá válik.

Leplezetlenül kell odaállnunk, Isten irgalma mégis reménysugarat ad. Ezért az emberré lett Isten-szeretethez, Jézushoz fordul a gyülekezet: „Édes Jézus, szánj meg engem, / Aki jöttél énérettem, / Tartsd meg ama napon lelkem!” Az ének utolsó három verse ezért az irgalomért könyörög.

A bûnbánat, a félelem útján indulhat el mély alázattal a hívõ ember, hogy a hit bizodalmával és kitartásával tudjon Isten irgalmáért imádkozni. A következõ ének (EÉ 496) a régi szekvencia kegyelemért könyörgõ részeit bontja ki; érdemes továbbolvasni, továbbénekelni a következõ oldalon. Ennek utolsó verse vigasztaljon minket a félelmetes napra gondolva: „Magam kezedbe ajánlom, / Hozzád vezessen halálom! / Irgalmad örökké áldom!”

Hafenscher Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Zsidókhoz írt levél – tanúskodás
HETI ÚTRAVALÓ
A kinyilatkoztatás értelmezésének hagyományos és új modelljei
Egy jó baráthoz írt reformátori levél
Egyházunk egy-két hete
Üllõi úti emléktábla-avatás november 4-én
Kong a háborús harang
Mennyei harmónia
Iktatás Pécsett
Keresztutak
Protestáns „demonstráció”
Reformáció földrengésbiztos alapokon
Nem ünnepi rendezvénysorozat, villámcsõdület
Eszéki évfordulók
Nemzeti estély Miskolcon
Szembenézni a globalizációval
Százhuszonöt éve alakult meg a KIE
Gyömbéres csirke kásával és bundás almával
Ökumenikus püspöktalálkozó
Evangélikusok
Guruló könyvesbolt
Csak Isten áldásával boldogulhatunk
Petrõczi Kata Szidónia
„Az ember nem létezhet másképp, csak ha a gyökereire épít”
Dr. Cserháti Sándor
Gémes István
Megtalálni az elveszett harmóniát
e-világ
Az én hidam
Környezetbarát temetkezés?!
Keresztény szemmel
Formáció
Jegyzetlapok
A hét témája
Gyógyító melódiák az aluljáróban
Reneszánsz ember az utcán
Utcamisszió – a zeneszó is Isten eszköze
Zenés magvetés
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Átadták a Károli Gáspár-díjakat
Huszti emlékezés Petrõczi Kata Szidónia sírjánál
Recept a 17. század legelejérõl: Medgies Lével Lud fiat
A legrégebbi négy magyar ételrecept egyike a 15. századból: Sült kappan gyömbéres lében
Volt egyszer egy iskola…
A vasárnap igéje
„Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Ama nap, a harag napja
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 45 Ama nap, a harag napja

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster