EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 45 - Petrõczi Kata Szidónia

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Petrõczi Kata Szidónia

Nemeskürty István irodalomtörténetében ezt írja: „…meghökkentõen õszinte hang, micsoda költõi remeklés, irodalmunk történetében mennyire elõzmények nélkül való, csak egy Balassihoz hasonlítható… õt a saját belsõ világa foglalkoztatja, s ebbõl a magyar költészetben mindeddig ismeretlen világból annyit tár fel, és olyan mélységekbe viszi olvasóját, hogy az a legnagyobb elismerésünkre méltó.” Verseit magának írta: „Csak magamban tartom holtig gyötrelmimet / versekkel enyhítem keserûségemet. / Kinek terjeszthetném elejbe sebemet, / Nincs, csak sírván nézem írott verseimet.” Petrõczi Kata Szidónia háromszáz évvel ezelõtt – 1708. október 21-én – halt meg, negyvenhat éves korában. Agyvérzés vitte el. Kéziratban maradt verseit mintegy százötven évvel halála után találták és jelentették meg. Két gyönyörû énekét (EÉ 350, 373) istentiszteleteinken mi is énekeljük.

Édesanyja – Thököly Erzsébet – a szülésbe belehalt. A kis félárva Kata nyolckilenc éves korától a Wesselényi család lengyelországi birtokán nõtt fel. Nem tudjuk pontosan, hogyan jutott el hozzá a pietizmus elõfutárának, a német lutheránus Arnt Jánosnak a könyve, a Praxis pietatis. Az azonban nyilvánvaló, hogy gondolkodását, életvitelét a Szentíráshoz igazította, és Jézus hitben elkötelezett gyermeke lett.

Petrõczi Kata Szidónia költészetét a borongó szomorúságnak, a bánatnak, ugyanakkor az Istenbe vetett bizalom derûjének a kettõssége határozta meg.

Szomorúságra bõven volt oka. Tizennyolc éves korában ismerte meg a református Pekry Lõrincet, a huszonhárom éves, de már özvegy nemest. Egymásba szerettek, és összeházasodtak. Kortársai azonban csak „asszonyos Pekry Lõrincként” emlegették szoknyavadász férjét, aki mellett lelkileg sokat szenvedett. Húsz éve házas, ám csapodár férjét a versében még mindig „Édes Violám”-ként szólítja meg: „Mióta szívemet, tudod, néked adtam, / Az igaz hüségbe soha nem hibáztam, / Csak gondolattal is, s ellened nem jártam / De mégis meguntál, jaj, mire jutottam.”

Házasságukból tizenegy gyermek született. A fiúk csecsemõkorukban meghaltak. Kata öt leányt nevelt fel és adott férjhez. Mély sebet ütött a szívén, amikor férje katolizált, és az osztrák Lipót seregébe állt. Kapitány, majd generális lett, közben bárói rangot kapott, végül a grófi címet is elnyerte. Tetézte Kata szomorúságát, hogy Klára leánya is áttért a katolikus vallásra. Akkortájt fordította le és jelentette meg a német pietista evangélikus lelkész, J. Mayer könyvét, A pápista vallásra hajlott lutheránus lelkek isméreteinek kínja címû munkát. Õ maga így imádkozott: „Ó, Megváltóm, Szabadítóm / Én édes Jézusom! / Erõsítsed én hitemet, / Hogy semmi mulandó tõled / El ne szakassza szívemet.” (EÉ 510,5) Lefordította Arnt János A kereszt nehéz terhe alatt elbágyadt szíveket élesztõ jóillatú 12 liliom címû könyvét is, amelyet azután Kolozsvárott jelentetett meg 1705-ben.

Amikor megindult Rákóczi hadjárata, reászakadt hazájának elesett állapota is: „Pusztítják édes hazánkat, / Elvonják mi javainkat, / Nevetvén mi siralminkat, / Csikorgatják ránk fogakat / – / Még lelkünkbe is gyötörnek, / Az igaz hitért gyûlölnek, / Egy helybül másba üldöznek, / Templomidbúl kiüzetnek.”

Az csillapíthatta Kata szomorúságát, hogy férje váratlan fordulattal Rákóczihoz csatlakozott, és majd másfél évtized után visszatért református vallásába.

Rákóczi bizalmatlan volt, és fenntartásokkal fogadta Pekry átállását. Bercsényi gróf azonban ezt írta barátjának és harcostársának: „Pekryn valóban búsulok, noha ebségét nem tudom. De talán lehet oly reménység – utolsó – hozzája. Felesége, ki regnál rajta, okos jó asszony s jó lelkû. Jó magyart (én tudom!) fordít rajta.”

Petrõczi Kata házastársi hûsége, Krisztus és egyházunk iránti szeretete és hazája iránti felelõssége példaként állhat elõttünk. Férje Kata halála után öt hónappal – a „nyughatatlanság után nyugalomra jutván” (amint Sartorius evangélikus lelkész megfogalmazta) – követte feleségét. Mindketten ott pihennek Kárpátalján, a huszti református templomban.

P. K.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Zsidókhoz írt levél – tanúskodás
HETI ÚTRAVALÓ
A kinyilatkoztatás értelmezésének hagyományos és új modelljei
Egy jó baráthoz írt reformátori levél
Egyházunk egy-két hete
Üllõi úti emléktábla-avatás november 4-én
Kong a háborús harang
Mennyei harmónia
Iktatás Pécsett
Keresztutak
Protestáns „demonstráció”
Reformáció földrengésbiztos alapokon
Nem ünnepi rendezvénysorozat, villámcsõdület
Eszéki évfordulók
Nemzeti estély Miskolcon
Szembenézni a globalizációval
Százhuszonöt éve alakult meg a KIE
Gyömbéres csirke kásával és bundás almával
Ökumenikus püspöktalálkozó
Evangélikusok
Guruló könyvesbolt
Csak Isten áldásával boldogulhatunk
Petrõczi Kata Szidónia
„Az ember nem létezhet másképp, csak ha a gyökereire épít”
Dr. Cserháti Sándor
Gémes István
Megtalálni az elveszett harmóniát
e-világ
Az én hidam
Környezetbarát temetkezés?!
Keresztény szemmel
Formáció
Jegyzetlapok
A hét témája
Gyógyító melódiák az aluljáróban
Reneszánsz ember az utcán
Utcamisszió – a zeneszó is Isten eszköze
Zenés magvetés
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Átadták a Károli Gáspár-díjakat
Huszti emlékezés Petrõczi Kata Szidónia sírjánál
Recept a 17. század legelejérõl: Medgies Lével Lud fiat
A legrégebbi négy magyar ételrecept egyike a 15. századból: Sült kappan gyömbéres lében
Volt egyszer egy iskola…
A vasárnap igéje
„Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Ama nap, a harag napja
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 45 Petrõczi Kata Szidónia

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster