EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 45 - Átadták a Károli Gáspár-díjakat

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Átadták a Károli Gáspár-díjakat

Fordítók közössége

Gémes István, Fodorné Nagy Sarolta és Cserháti Sándor
Mint arról a Magyar Távirati Iroda is hírt adott, Cserháti Sándor evangélikus lelkész, teológus, Fodorné Nagy Sarolta református lelkész, teológus és Gémes István nyugalmazott evangélikus lelkész, teológus kapta meg az idén a Károli Gáspár-díjat a szakmai kuratórium javaslata alapján. A reformáció ünnepe alkalmából odaítélt elismeréseket Hiller István miniszter megbízásából Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetõje adta át múlt csütörtökön Budapesten, a Petõfi Irodalmi Múzeumban.

A gönci prédikátor nevét viselõ, 1997 óta átadott díjat a tárca minden esztendõben azoknak adományozza, akik a biblikus tudományokban – fordítással, tanulmánnyal – kimagasló eredményeket értek el, vagy kiemelkedõt alkottak a magyar líra és próza nyelvi megújítása területén.

Fodorné Nagy Sarolta református lelkész, teológus a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképzõ Fõiskolai Karának tanára. (A két evangélikus díjazott munkásságát az ünnepségen elhangzott laudációk közlésével ismertetjük.)

Idõs lelkészeink, professzoraink életmûvét látva egyre gyakrabban foglalkoztat a kérdés, hogy vajon levéltárunk állományának gyarapodásán kívül milyen módon válhatnak közkinccsé azok az írások, tanulmányok, elõadások, lejegyzett igehirdetések, melyek valaha – vagy akár még napjainkban is – gyülekezeteknek szolgáltak lelki táplálékul, vagy akár csak kisebb, szakavatott tudományos közösség épülését segítették elõ. Milyen módszerrel válogatva tudnánk sokak számára hozzáférhetõvé tenni mindazt, ami a 20. századi magyar lutheránusok szellemi hagyatékának legfontosabb része, s így mai gondolkodásunknak is forrása? Nemes kivitelû könyvsorozat vagy a gazdaságosabb, ugyanakkor könnyebben áttekinthetõ elektronikus hozzáférés lenne a megfelelõ forma?

Nem tudom a választ, de abban biztos vagyok, hogy a megoldást nem szabad csupán a családok, tanítványok, gyülekezetek nagyon becsülendõ, de mégis csak esetleges, fel-fellángoló lelkesedésére és anyagi áldozatkészségére bízni. Azt gondolom tehát, hogy helyesen járunk el akkor, ha egyházunk jövõ évi költségvetésében forrást biztosítunk rá, és a Luther Kiadót felkérjük arra, hogy ezt a szellemi hagyatékot – akár a Hittudományi Egyetem bevonásával – szisztematikusan feldolgozza.

Gyarlóságunkban persze a szellemi örökségre általában csak akkor gondolunk, ha valakit már elvesztettünk. Az ifjabb generáció mentségére szolgáljon, hogy a napi ügyek sodrában nem marad erõ és idõ kérdezni, meghallgatni, szükség esetén felvidítani idõsebb testvéreinket. Leginkább nekünk, fiatalabbaknak veszteség az, hogy ez így van. Mert mintha az idõbeosztás dolgában nem lennénk olyan erõsek, mint a régiek, akik gyülekezeti szolgálatban állva is tanulmányokat írtak, fordítottak, tanítottak, lelkiismeretesen leveleztek – s mindezt a zûrzavaros 20. században, az akkori kor technikai színvonalának megfelelõ eszközökkel.

Éppen ezért volt különösen nagy élmény megállni egy pillanatra és a budapesti Károlyi-palota sokat megélt falai között részt venni az idei Károli Gáspár-díjak átadásán. Az alapító Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szándéka szerint az évrõl évre odaítélendõ díj azokat illeti meg, „akik a biblikus tudományokban – fordítással, tanulmányokban – kimagasló eredményeket értek el, vagy kiemelkedõt alkottak a magyar líra és próza nyelvi megújításának területén”. Az elismerés azért is fontos, mert (ellentétben a gyakran tapasztalható jelenlegi, az egyházakkal inkább távolságtartó, olykor ellenséges gyakorlattal) kifejezi azt, hogy a protestáns teológiai gondolkodás és hagyomány nélkülözhetetlen része a magyar nemzeti kultúrkincsnek, annak, aminek – függetlenül hitbéli meggyõzõdésétõl – minden magyar állampolgár részese.

Idén dr. Cserháti Sándor, Gémes István és dr. Fodorné dr. Nagy Sarolta részesült a kitüntetésben. Nagy Sarolta református teológus jelentõs valláspedagógiai és egyháztörténeti munkásságáért kapta meg a díjat; az evangélikus díjazottakról szóló laudáció Fabiny Tibor tollából a szomszédos hasábokon olvasható.

Csendben végigkövetni a gazdag életutak fontosabb állomásait és az impozáns publikációs jegyzéket már eleve komoly hatással bír a hallgatóra. A díjazottaknak a laudációkra adott spontán válasza, szavaik rendkívüli súlya ugyanakkor abból fakadt, hogy bizonyságtételük lelki mélysége különös elegyet alkotott a sokat megélt írástudók igényes beszédmódjával.

Gémes István – akinek az Útitárs címû folyóiratnak az Evangélikus Életbe való integrálását e helyrõl is köszönjük – az írások és a mikrofonba mondott mondatok fontossága mellett a lelkipásztornak az emberek iránti felelõsségét, a személyes kapcsolat fontosságát emelte ki. Cserháti professzor a Szentírás magyarázatának, megértetésének jelentõségét hangsúlyozta, kifejezve reményét, hogy a díjazottakat Károli Gáspár befogadja az általa „alapított” nagy bibliafordítói közösségbe.

Mai közéletünkben ritkán mondhatjuk el, hogy mind formáját, mind tartalmát tekintve méltó ünneplésnek lehettünk részesei. Csepregi András – úgy is mint az OKM Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetõje – pohárköszöntõjében egykori kelenföldi lelkészhez méltóan, szépen szólt a reformáció örökségérõl, a kegyelem és a hálaadás életünket, hitünket meghatározó fontosságáról. A botcsinálta tudósító pedig csak köszönetet tud mondani e rövid együttlétért, az alapítónak és a kurátoroknak a díjakért, de legfõképpen a díjazottaknak felemelõ szavaikért – és persze egész életmûvükért.

Prõhle Gergely


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Zsidókhoz írt levél – tanúskodás
HETI ÚTRAVALÓ
A kinyilatkoztatás értelmezésének hagyományos és új modelljei
Egy jó baráthoz írt reformátori levél
Egyházunk egy-két hete
Üllõi úti emléktábla-avatás november 4-én
Kong a háborús harang
Mennyei harmónia
Iktatás Pécsett
Keresztutak
Protestáns „demonstráció”
Reformáció földrengésbiztos alapokon
Nem ünnepi rendezvénysorozat, villámcsõdület
Eszéki évfordulók
Nemzeti estély Miskolcon
Szembenézni a globalizációval
Százhuszonöt éve alakult meg a KIE
Gyömbéres csirke kásával és bundás almával
Ökumenikus püspöktalálkozó
Evangélikusok
Guruló könyvesbolt
Csak Isten áldásával boldogulhatunk
Petrõczi Kata Szidónia
„Az ember nem létezhet másképp, csak ha a gyökereire épít”
Dr. Cserháti Sándor
Gémes István
Megtalálni az elveszett harmóniát
e-világ
Az én hidam
Környezetbarát temetkezés?!
Keresztény szemmel
Formáció
Jegyzetlapok
A hét témája
Gyógyító melódiák az aluljáróban
Reneszánsz ember az utcán
Utcamisszió – a zeneszó is Isten eszköze
Zenés magvetés
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Átadták a Károli Gáspár-díjakat
Huszti emlékezés Petrõczi Kata Szidónia sírjánál
Recept a 17. század legelejérõl: Medgies Lével Lud fiat
A legrégebbi négy magyar ételrecept egyike a 15. századból: Sült kappan gyömbéres lében
Volt egyszer egy iskola…
A vasárnap igéje
„Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Ama nap, a harag napja
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 45 Átadták a Károli Gáspár-díjakat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster