EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 05 - Egy­ség­ke­re­ső fi­a­ta­lok egy szebb jö­vő­ért

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Egy­ség­ke­re­ső fi­a­ta­lok egy szebb jö­vő­ért

Be­fe­je­ző­dött az öku­me­ni­kus ima­hét

A ma­gyar­or­szá­gi öku­me­ni­kus ima­hét ha­gyo­má­nyo­san öku­me­ni­kus if­jú­sá­gi is­ten­tisz­te­let­tel zá­rul. Ezt a hi­va­ta­los zá­ró­al­kal­mat 2006-ig min­den év­ben a Lágy­má­nyo­si Öku­me­ni­kus Köz­pont (LÖK) ká­pol­ná­já­ban tar­tot­ták. A szer­ve­zők az ese­mény fe­le­ke­zet­kö­zi jel­le­gét kí­ván­ták erő­sí­te­ni az­zal, hogy 2007-től for­gó rend­szer­ben, év­ről év­re más hely­szí­nen, más-más fe­le­ke­zet is­ten­tisz­te­le­ti he­lyén ren­de­zik meg. A ta­valy­előtt a Szi­lá­gyi De­zső té­ri re­for­má­tus temp­lom­ban és a múlt év­ben a ke­len­föl­di evan­gé­li­kus temp­lom­ban tar­tott al­ka­lom után idén a LÖK köz­vet­len szom­széd­sá­gá­ban ta­lál­ha­tó ka­to­li­kus Ma­gyar Szen­tek temp­lo­ma adott ott­hont az if­jú­sá­gi ima­hét­zá­ró is­ten­tisz­te­let­nek ja­nu­ár 25-én. Az Öku­me­ni­kus If­jú­sá­gi Iro­da (ÖKI), a Kö­zös Pont If­jú­sá­gi Misszió és a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csá­nak (ME­ÖT) If­jú­sá­gi Bi­zott­sá­ga ál­tal kö­zö­sen ren­de­zett is­ten­tisz­te­let li­tur­gi­á­já­ban há­rom ke­resz­tény fe­le­ke­zet fi­a­tal­jai vet­tek részt.

A zá­ró­al­ka­lom nyi­tá­nya­ként Pá­koz­di Ist­ván bu­da­pes­ti ka­to­li­kus egye­te­mi lel­kész kö­szön­töt­te a temp­lom­ban össze­se­reg­lett „fi­a­ta­lo­kat és ke­vés­bé fi­a­ta­lo­kat”. Kö­szön­tő­jé­ben hang­sú­lyoz­ta, hogy ez az ese­mény az öku­me­ni­kus ima­he­tet nem zár­ja le, hi­szen a kö­zös ügye­in­kért va­ló imád­ság ál­lan­dó fo­lya­mat. „Azért gyűl­tünk ma itt össze, hogy is­mét együtt imád­koz­zunk a kö­zös cél, a ke­resz­tény egy­ség meg­va­ló­su­lá­sá­ért és azért, hogy mi­nél na­gyobb lép­tek­kel, egy­re gyor­sab­ban ha­lad­junk e cél fe­lé ve­ze­tő kö­zös utun­kon” – ad­ta meg az öku­me­ni­kus al­ka­lom alap­hang­ját Pá­koz­di Ist­ván.

Ve­szel­ka Ta­más re­for­má­tus egye­te­mi lel­kész bűn­val­ló imád­ság­ban fog­lal­ta össze az idei ima­hét te­ma­ti­ká­ját, és utalt az ima­té­má­kat ki­dol­go­zó ko­re­ai ke­resz­té­nyek sa­já­tos nem­ze­ti és po­li­ti­kai hely­ze­té­re. Az imá­ban a ko­re­a­i­ak ál­tal vá­lasz­tott ezé­ki­eli alap­igé­ben rej­lő üze­net­re irá­nyí­tot­ta a hí­vek fi­gyel­mét: Is­ten ke­zé­ben eggyé lesz az, ami egy­be­tar­to­zik, de a bűn kö­vet­kez­té­ben kü­lön­vált.

Ve­szel­ka Ta­más rá­mu­ta­tott az egyé­ni és kö­zös­sé­gi meg­té­rés együt­tes fon­tos­sá­gá­ra, amely nél­kül nem va­ló­sul­hat meg ben­nünk és kö­zöt­tünk a Krisz­tus­ban va­ló tel­jes egy­ség. „Szét­hú­zá­sunk bot­rá­nya mi­att kö­nyör­günk Is­ten­hez bo­csá­na­tért és azért is, mert kép­te­le­nek va­gyunk a meg­bé­ké­lés kö­ve­te­i­nek sze­re­pét be­töl­te­ni a vi­lág­ban” – hang­zott a re­for­má­tus if­jú­sá­gi ve­ze­tő fo­há­sza.

Az öku­me­ni­kus if­jú­sá­gi is­ten­tisz­te­let ven­dég ige­hir­de­tő­je Nagy Krisz­ti­án, az eg­ri ba­zi­li­ka káp­lán­ja volt. Jn 17,7–11 alap­ján tar­tott ige­hir­de­té­sé­ben azt vizs­gál­ta, igaz-e, és mennyi­ben igaz a mon­dás: „A fi­a­ta­lo­ké a jö­vő.” A vi­lág­ban mű­kö­dik egy olyan Lé­lek, amely egy­ség­re hív­ja a Krisz­tus-hí­vő­ket hit­ben, re­mény­ség­ben és sze­re­tet­ben. Sok mai fi­a­tal­ban meg­van a fo­gé­kony­ság a Lé­lek mun­ká­já­nak be­fo­ga­dá­sá­ra, és ez a jö­vő­re néz­ve biz­ta­tó je­len­ség. A mon­dás ön­ma­gá­ban azon­ban nem igaz, mert a jö­vő Jé­zus Krisz­tus ke­zé­ben van, és a vi­lág­nak akkor van biz­tos jö­vő­je, ha a fi­a­ta­lok meg­hall­ják a hit, re­mény, sze­re­tet egy­sé­gé­re hí­vó szót, és a min­den­na­pi gya­kor­lat­ban is meg­élik, meg­va­ló­sít­ják an­nak lé­nye­gét.

A kü­lön­bö­ző irá­nyok­ból ér­ke­ző ke­resz­té­nyek szá­má­ra az egy­ség­tö­rek­vé­sek­ben rej­lik a kö­zös ta­lál­ko­zá­si pont. Ezt is jel­ké­pe­zi szá­munk­ra a ke­reszt kö­zép­pont­ja, va­la­mint az a szim­bo­li­kus cse­le­ke­det, amely két, egy­mást ke­resz­te­ző fa­da­ra­bot egy kö­zös pont­ban rög­zít. „Mi, aki­ket min­den té­ren meg­osz­tott­ság jel­le­mez, ho­gyan tu­dunk még­is egy irány­ba men­ni?” Nagy Krisz­ti­án sze­rint ne­künk, akik is­mer­jük Jé­zus ta­ní­tá­sát, az a fel­ada­tunk, hogy meg­mu­tas­suk a vi­lág­nak, mit je­lent az egy hit­ben és egy kö­zös­ség­ben meg­va­ló­sí­tott egy­ség. Ah­hoz, hogy vi­lá­gunk jö­vő­je biz­to­sít­va le­gyen, azok­ra a fi­a­ta­lok­ra van szük­ség, akik rá­ta­lál­nak ma­guk­ban a krisz­tu­si lé­lek­re, és ab­ból ki­in­dul­va fel tud­ják mu­tat­ni a jé­zu­si lel­kü­let cse­le­ke­de­te­it: ké­pe­sek imád­koz­ni és ten­ni a sze­gé­nye­kért, a nél­kü­lö­ző­kért, a baj­ba ju­tot­ta­kért, a há­bo­rú­tól szen­ve­dő­kért.

Kör­mendy Pet­ra Kor­né­lia, az evan­gé­li­kus Egye­te­mi és Fő­is­ko­lai Gyü­le­ke­zet lel­ké­sze az is­ten­tisz­te­let li­tur­gi­á­já­ba il­lesz­tett szim­bo­li­kus cse­le­ke­det je­len­té­sé­ről és je­len­tő­sé­gé­ről be­szélt a gyü­le­ke­zet­nek. Egy ka­to­li­kus, egy re­for­má­tus és egy evan­gé­li­kus fi­a­tal az if­jú­sá­gi ének alatt két fa­ágat kö­tö­zött össze ke­reszt alak­ba a kö­zös egy­ség­ke­re­sés jel­ké­pes ki­fe­je­zé­se­kép­pen. Az egész ke­resz­tény­ség egye­te­mes hit­val­lá­sá­nak, az Apos­to­li hit­val­lás­nak az el­mon­dá­sa köz­ben a fi­a­ta­lok a ma­gas­ba emel­ték az idei ima­hét szim­bó­lu­má­vá lett – Ezé­ki­el pró­fé­ta lá­to­má­sa ál­tal ih­le­tett – fa­ág­ke­resz­tet.

Az öku­me­ni­kus if­jú­sá­gi is­ten­tisz­te­let a Lágy­má­nyo­si Öku­me­ni­kus Köz­pont­ban meg­ren­de­zett sze­re­tet­ven­dég­ség­gel és ke­resz­tény if­jú­sá­gi ze­ne­ka­rok kon­cert­jé­vel zá­rult.

P. G.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Zsi­ga bá­csi ál­mot lá­tott
Hol lakik az Isten?
Az élet nem ró­lam szól
Öröm­hír vagy rém­hír?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újra Köl­csey-ver­seny a Him­nusz szü­le­tés­nap­ján
Keresztutak
Egy­ség­ke­re­ső fi­a­ta­lok egy szebb jö­vő­ért
Tá­vol­ról sem a múlt be­teg­sé­ge!
Pápai példa
Ima­hét­zá­ró isten­tisz­te­let…
Öku­me­né ti­tok­no­ki szin­ten
Re­for­má­tus püs­pö­kök be­ik­ta­tá­sa
Biz­ton­ság­osabb otthonok
Ja­ne Hain­ing, a „skót Schind­ler”
Vic­tor­né Er­dős Esz­ter a Di­zse­ri-díj idei ki­tün­te­tett­je
Hogyan lesz az evangélikus lelkészből református püspök?
Evangélikusok
Trajtler Gábor kitüntetése
Szep­tem­ber vé­gén foly­tat­juk?
Két­száz éve szü­le­tett Szé­kács Jó­zsef, „az or­szág pap­ja”
Pres­bi­te­r testvérek, olvassuk mind töb­ben az Evan­gé­li­kus Éle­tet!
Ki­fes­tő
Or­dass
Mó­nus Lász­ló
Ket­ten Is­ten szol­gá­ló­le­á­nyai kö­zül
e-világ
Ol­vas, be­küld, kom­men­tál
Keresztény szemmel
El­hú­zó­dó rend­szer­vál­to­zás
Jegy­zet­la­pok
A hét témája
Tér­dep­lő Thá­lia
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Át­ad­ták a Sza­lé­zi Szent Fe­renc saj­tó­ösz­tön­dí­ja­kat
Ger­not Fried­rich: Fény­ké­pe­ző­gép­pel és Bib­li­á­val a Szov­jet­uni­ó­ban
Lel­kem köl­tő­je, Ady: is­mét ün­ne­pel­lek
A du­na­föld­vá­ri vár
Farsangi legyező
A vasárnap igéje
„Itt van Is­te­ne­tek!”
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Krisz­tus, menny, föld al­ko­tó­ja
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 05 Egy­ség­ke­re­ső fi­a­ta­lok egy szebb jö­vő­ért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster