EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 05 - Ger­not Fried­rich: Fény­ké­pe­ző­gép­pel és Bib­li­á­val a Szov­jet­uni­ó­ban

Kultúrkörök

A hó­nap köny­ve

Hozzászólás a cikkhez

Ger­not Fried­rich: Fény­ké­pe­ző­gép­pel és Bib­li­á­val a Szov­jet­uni­ó­ban

Mind­azok szá­má­ra, akik él­tek a múlt rend­szerben, a kom­mu­nis­ta dik­ta­tú­rá­ban, nem le­het kér­dé­ses, hogy ha va­la­ki tu­ris­ta­ként az­zal a szán­dék­kal uta­zott a Szov­jet­uni­ó­ba, hogy a né­met ki­sebb­ség ke­resz­tény val­lá­si kö­zös­sé­ge­it fel­ke­res­se, azt a szov­jet tit­kos­szol­gá­lat, a KGB ha­bo­zás nél­kül kém­nek nyil­vá­ní­tot­ta, és kü­lö­nös szi­go­rú­ság­gal fi­gyel­te meg, el­len­őriz­ve min­den lé­pé­sét.

A Fény­ké­pe­ző­gép­pel és Bib­li­á­val a Szov­jet­uni­ó­ban cí­mű könyv szer­ző­je, Ger­not Fried­rich evan­gé­li­kus lel­kész e sú­lyos fe­nye­ge­tett­ség­gel bát­ran da­col­va pon­to­san az­zal a ha­tá­ro­zott cél­lal utaz­ta be a Szov­jet­unió tu­ris­ták elől el­zárt te­rü­le­te­it, hogy meg­ta­lál­ja a né­met szár­ma­zá­sú evan­gé­li­kus gyü­le­ke­ze­te­ket, ame­lyek ak­ko­ri­ban tel­jes il­le­ga­li­tás­ban és az ál­lam­ap­pa­rá­tus ál­tal gon­do­san fel­ügyelt, drasz­ti­kus izo­lá­ci­ó­ban él­tek. A kü­lö­nö­sen ala­posan nyomon kö­ve­tett né­met lel­ki­pász­tor fi­gye­lem­re mél­tó, ko­moly ál­lam­biz­ton­sá­gi koc­ká­za­to­kat hor­do­zó „kém­fel­sze­re­lés­sel” éb­resz­tet­te fel a tit­kos­szol­gá­lat­nak egé­szen a rend­szer­vál­tá­sig fenn­ál­ló gya­nú­ját: rö­vid­nad­rág­ban, szan­dál­ban, ke­rék­pár­ral, egy fény­ké­pe­ző­gép­pel, a há­ti­zsák­já­ba rej­tett Bib­li­á­val, ter­mé­sze­te­sen fel­tű­nő­en jó orosznyelv-­is­me­ret­tel – és az orosz hí­vő em­be­rek szí­vét meg­in­dí­tó ora­tó­ri­um­éne­ke­si ké­pes­sé­gé­vel – jár­ta be a hi­va­ta­los tu­ris­ta­utak­hoz ké­pest igen­csak fél­re­e­ső te­rü­le­te­ket, mé­lyen bent Szi­bé­ria ha­tal­mas ren­ge­te­gé­ben. Püs­pö­ke nagy erő­fe­szí­té­se­ket tett, hogy a kém­gya­nú alól fel­men­tes­se, rend­kí­vül szo­ros meg­fi­gye­lé­se azon­ban ter­mé­sze­te­sen mind­ad­dig nem szűnt meg, amíg az NDK fenn­állt.

Ger­not Fried­rich, a sa­já­tos és ki­mon­dot­tan ve­szé­lyes misszi­ót tel­je­sí­tő tü­rin­gi­ai lel­kész és kép­zett éne­kes vo­nat­tal, au­tó­busszal, ke­rék­pár­ral, gya­log és stop­pal, út­ta­lan uta­kon ke­re­sett fel evan­gé­li­kus, bap­tis­ta, or­to­dox gyü­le­ke­ze­te­ket, hogy lel­ki­pász­to­ri be­szél­ge­té­sek­kel, aján­dék Bib­li­ák­kal, pré­di­ká­ci­ók­kal és ének­lés­sel épít­sen ki test­vé­ri kap­cso­la­to­kat az akkor a Szov­jet­unió te­rü­le­tén élő, a dik­ta­tú­ra ál­tal kis hí­ján el­tün­te­tett ke­resz­té­nyek­kel.

A rend­őr­ség és az ál­lam­biz­ton­sá­gi szer­vek ál­ta­li meg­fi­gye­lést, aka­dá­lyoz­ta­tást és fe­nye­ge­tett­sé­get könnyed emel­ke­dett­ség­gel és sok eset­ben hu­mor­ral ke­zel­te a szer­ző: nem egy eset­ben csak fur­fan­gos trük­kök­kel tud­ta ki­cse­lez­ni a nyo­má­ban lé­vő ál­lam­vé­del­mi tit­kos­szol­gák éber fi­gyel­mét. A ked­ves stí­lus­ban el­be­szélt szto­ri­kon azon­ban a múlt rend­szert is meg­élt ol­va­só csak úgy tud mo­so­lyog­ni, hogy köz­ben tud­ja, mi min­dent koc­káz­ta­tott út­jai so­rán a rö­vid­nad­rá­gos misszi­o­ná­ri­us.

Az ének­lő ván­dor ka­lan­dos uta­zá­sa­i­ról vissza­tér­ve – ele­in­te elő­adá­so­kon és él­mény­be­szá­mo­lók­ban el­me­sélt – tör­té­ne­te­it pa­pír­ra ve­tet­te. En­nek ered­mé­nye­kép­pen rend­kí­vül ta­nul­sá­gos kor­do­ku­men­tum szü­le­tett az 1990 előt­ti Ke­let-Eu­ró­pa leg­ke­mé­nyebb dik­ta­tú­rá­já­nak rej­tett val­lá­si éle­té­ről, egy több­szö­rö­sen ki­sebb­sé­gi lét­ben élő, di­asz­pó­rák­ba szét­szórt, el­nyo­mott kö­zös­ség­nek a hit élet­ben tar­tá­sá­ért ví­vott min­den­na­pi küz­del­me­i­ről – ar­ról a kor­ról, ami­kor a ke­le­ti tömb­ben eg­zisz­ten­ci­á­lis szem­pont­ból na­gyon ve­szé­lyes volt va­la­ki­nek ke­resz­tény­nek val­la­nia ma­gát.

A 20. szá­za­di tör­té­ne­lem egyik leg­ré­me­sebb dik­ta­tú­rá­já­nak pil­la­nat­ké­pe­it, a hi­tü­ket, em­ber­sé­gü­ket a fe­nye­ge­tett­ség el­le­né­re is meg­őr­ző ke­resz­té­nyek tör­té­ne­te­it ked­ves, ol­vas­má­nyos stí­lus­ban fel­idé­ző könyv újabb ­do­ku­men­tum azok so­rá­ban, ame­lyek a fe­lej­tés el­len szü­let­tek.

– p–or –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Zsi­ga bá­csi ál­mot lá­tott
Hol lakik az Isten?
Az élet nem ró­lam szól
Öröm­hír vagy rém­hír?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újra Köl­csey-ver­seny a Him­nusz szü­le­tés­nap­ján
Keresztutak
Egy­ség­ke­re­ső fi­a­ta­lok egy szebb jö­vő­ért
Tá­vol­ról sem a múlt be­teg­sé­ge!
Pápai példa
Ima­hét­zá­ró isten­tisz­te­let…
Öku­me­né ti­tok­no­ki szin­ten
Re­for­má­tus püs­pö­kök be­ik­ta­tá­sa
Biz­ton­ság­osabb otthonok
Ja­ne Hain­ing, a „skót Schind­ler”
Vic­tor­né Er­dős Esz­ter a Di­zse­ri-díj idei ki­tün­te­tett­je
Hogyan lesz az evangélikus lelkészből református püspök?
Evangélikusok
Trajtler Gábor kitüntetése
Szep­tem­ber vé­gén foly­tat­juk?
Két­száz éve szü­le­tett Szé­kács Jó­zsef, „az or­szág pap­ja”
Pres­bi­te­r testvérek, olvassuk mind töb­ben az Evan­gé­li­kus Éle­tet!
Ki­fes­tő
Or­dass
Mó­nus Lász­ló
Ket­ten Is­ten szol­gá­ló­le­á­nyai kö­zül
e-világ
Ol­vas, be­küld, kom­men­tál
Keresztény szemmel
El­hú­zó­dó rend­szer­vál­to­zás
Jegy­zet­la­pok
A hét témája
Tér­dep­lő Thá­lia
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Át­ad­ták a Sza­lé­zi Szent Fe­renc saj­tó­ösz­tön­dí­ja­kat
Ger­not Fried­rich: Fény­ké­pe­ző­gép­pel és Bib­li­á­val a Szov­jet­uni­ó­ban
Lel­kem köl­tő­je, Ady: is­mét ün­ne­pel­lek
A du­na­föld­vá­ri vár
Farsangi legyező
A vasárnap igéje
„Itt van Is­te­ne­tek!”
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Krisz­tus, menny, föld al­ko­tó­ja
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 05 Ger­not Fried­rich: Fény­ké­pe­ző­gép­pel és Bib­li­á­val a Szov­jet­uni­ó­ban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster