EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 05 - Ol­vas, be­küld, kom­men­tál

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Ol­vas, be­küld, kom­men­tál

Az Egy­ház és vi­lág­há­ló ro­vat a ke­resz­tény té­mák mel­lett meg­kí­sé­rel ki­csit tá­vo­labb te­kin­te­ni és olyan in­ter­ne­tes pro­jek­tek­ről is be­szá­mol­ni, ame­lyeknek ugyan nincs egy­há­zi vo­nat­ko­zá­suk, de hasz­nál­hatók misszi­ós cé­lok­ra. Vagy egy­sze­rű­en csak alap­öt­le­tük és tech­ni­kai meg­ol­dá­suk le­het irány­mu­ta­tó azok­nak a fej­lesz­tők­nek, akik egy­há­zi vagy gyü­le­ke­ze­ti hon­la­pot mű­köd­tet­nek. Az utób­bi idő­ben lett di­va­tos mé­dia­ki­fe­je­zés a link jour­nal­ism, vagy­is ami­kor egy cikk vagy lap nem át­vesz anya­go­kat, ha­nem csak hi­vat­ko­zik rá­juk. A ne­ten er­re az alap­elv­re több kö­zös­sé­gi ol­dal is épült; ezek kö­zül most az egyik leg­szín­vo­na­la­sab­bat mu­tat­juk be. (N. B.)

A Pro­pel­ler.hu az el­ső ma­gyar kö­zös­sé­gi hír­gyűj­tő ol­dal. A web­lap a vi­lág­ra nyi­tott, ér­dek­lő­dő ol­va­sóra számít, aki szí­ve­sen meg­oszt­ja él­mé­nye­it a töb­bi fel­hasz­ná­ló­val: ta­lál egy cik­ket bár­me­lyik ma­gyar nyel­vű hír­por­tá­lon vagy blo­gon (ol­vas), ame­lyet hoz­zá­ad a Pro­pel­ler tar­tal­ma­i­hoz (be­küld), majd vi­ta­in­dí­tó hoz­zá­szó­lás­ként el­mond­ja ró­la a vé­le­mé­nyét (kom­men­tál). A fél éve in­dult Pro­pel­ler.hu-t na­pon­ta tíz­ezer em­ber lá­to­gat­ja, bár az ün­ne­pi idő­szak­ban ez a szám a húsz­ez­ret is el­ér­te.

Az egy­sze­rű re­cept to­váb­bi össze­te­vő­je a szer­kesz­tői gár­da – mely­nek e so­rok író­ja is tag­ja –, hi­szen a tar­tal­mak nem öm­leszt­ve, lis­ta­sze­rű­en tűn­nek fel az ol­da­lon: a ro­vat­ol­da­lak és a cím­lap is ké­zi szer­kesz­tés ered­mé­nye­ként jön­nek lét­re, ki­emel­ve és ese­ten­ként ké­pek­kel il­luszt­rál­va az ak­tu­á­li­san leg­fon­to­sabb és leg­ér­de­ke­sebb tar­tal­ma­kat.

Ki dön­ti el, mi a fon­tos?

Egy hír vagy cikk két­fé­le mó­don ke­rül­het cím­lap­ra. Az új ame­ri­kai el­nök be­ik­ta­tá­sa vagy a gáz­krí­zis vé­ge ti­pi­ku­san olyan tör­té­né­s, ame­ly sú­lyával rög­tön meg­ugor­ja a mér­cét. Ilyen­kor – csak­úgy, mint a ha­gyo­má­nyos szer­kesz­té­sű új­sá­gok és web­la­pok ese­té­ben – a szer­kesz­tők dön­te­nek, és a címlapra teszik az ál­ta­luk fon­tos­nak vélt té­mát.

A cím­lap­ra ke­rü­lés má­sik út­ja az, ami­kor a fel­hasz­ná­lók gon­dol­ják egy – akár ál­ta­luk be­kül­dött – té­má­ról, hogy fon­tos. Amint a szer­kesz­tők meg­lát­ják, hogy a kö­zös­ség tag­jai kö­zül so­kan szól­nak hoz­zá egy nem­rég be­kül­dött anyag­hoz, vagy egy­sze­rű­en csak so­kan ol­vas­sák, ak­kor rög­tön ki­emelt hely­re ke­rül az ol­da­lon. El­vég­re hi­á­ba nem tűnt elő­ször ér­de­kes­nek a szer­kesz­tő sze­mé­ben, a fel­hasz­ná­ló­kat va­la­mi­ért na­gyon ér­dek­li, te­hát még­is­csak fon­tos.

Fi­gyel­met ér­dem­lő pe­dig ép­pen úgy le­het a nagy új­sá­gok va­la­me­lyik hí­re, mint egy kis blog be­jegy­zé­se. Egyen­lő eséllyel in­dul a lá­to­ga­tott­sá­gért min­den be­kül­dött hír, csu­pán az dön­ti el, mennyi­re ér­de­kes, hogy a kö­zös­ség fel­figyel-e rá, vagy nem. A blo­gok szer­zői ép­pen ezért sze­re­tik a Pro­pel­lert: akár több­ez­res ol­va­sott­sá­got is hoz­hat egy-egy ér­de­kes be­jegy­zé­sük­nek az, ha va­la­ki be­kül­di az ol­dal­ra.

Csak az aj­tót mu­tat­ja meg, belép­nünk nekünk kell raj­ta

A Pro­pel­ler­re nem ke­rül be az egész cikk. A cím mel­lett csak né­hány fi­gye­lem­fel­kel­tő mon­dat – mely sok­szor az írás el­ső pár so­ra – ol­vas­ha­tó az ol­da­lon, il­let­ve egy hi­vat­ko­zás az ere­de­ti for­rás­ra. A fel­hasz­ná­lók je­len­tős ré­sze to­vább­kat­tint er­re, el­ol­vas­sa a tel­jes cik­ket, majd vissza­tér a Pro­pel­ler­re, hogy ott vi­tas­sa meg a té­mát. És éppen ez utób­bi je­len­ség az, ami mi­att né­hány na­gyobb ol­dal nem ked­ve­li a hír­gyűj­tő­ket.

Ni­csak, ki be­szél!

Mi­vel a kö­zös­sé­gi hír­gyűj­tő egyik erős­sé­ge ne­vé­ből adó­dó­an ép­pen a kö­zös­ség, ki­emel­ten hang­sú­lyos a hoz­zá­szó­lá­sok mi­nő­sé­ge. A dest­ruk­tív, kö­zös­ség­rom­bo­ló, ne­tán gyű­löl­kö­dő hoz­zá­szó­lá­sok­nak nem sok he­lyük van a Pro­pel­le­ren – ezek­re kü­lö­nö­sen fi­gyel a szer­kesz­tő­csa­pat.

Az épí­tő jel­le­gű kom­men­tá­rok kö­zött vi­szont az utób­bi idő­ben pár ér­de­ke­sebb név is fel­buk­kant, a Sztár­Kom­ment ke­re­té­ben ugyan­is egy-egy hé­tig is­mert em­be­rek is szem­lé­zik és kom­men­tál­ják a be­kül­dött hí­re­ket. A sort a té­vés-rá­di­ós Ják­só Lász­ló nyi­tot­ta, majd – ép­pen e lapszám meg­je­le­né­se­kor – Kun­c­ze Gá­bor foly­tat­ja. Ják­só egyéb­ként jó vé­le­ménnyel volt a Pro­pel­le­ren ki­ala­kult kö­zös­ség­ről, mert bár sok he­lyen azt ta­pasz­tal­ta, hogy a hoz­zá­szó­lók fél­nek a cikk­író vagy ép­pen más hoz­zá­szó­lók vá­la­sza­i­tól (te­hát vi­tat­koz­ni nem sze­ret­nek, csak a sa­ját vé­le­mé­nyü­ket el­mon­da­ni), ad­dig ezen az ol­da­lon ér­tel­mes pár­be­szé­dek­kel ta­lál­ko­zott.

Ba­logh Csa­ba


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Zsi­ga bá­csi ál­mot lá­tott
Hol lakik az Isten?
Az élet nem ró­lam szól
Öröm­hír vagy rém­hír?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újra Köl­csey-ver­seny a Him­nusz szü­le­tés­nap­ján
Keresztutak
Egy­ség­ke­re­ső fi­a­ta­lok egy szebb jö­vő­ért
Tá­vol­ról sem a múlt be­teg­sé­ge!
Pápai példa
Ima­hét­zá­ró isten­tisz­te­let…
Öku­me­né ti­tok­no­ki szin­ten
Re­for­má­tus püs­pö­kök be­ik­ta­tá­sa
Biz­ton­ság­osabb otthonok
Ja­ne Hain­ing, a „skót Schind­ler”
Vic­tor­né Er­dős Esz­ter a Di­zse­ri-díj idei ki­tün­te­tett­je
Hogyan lesz az evangélikus lelkészből református püspök?
Evangélikusok
Trajtler Gábor kitüntetése
Szep­tem­ber vé­gén foly­tat­juk?
Két­száz éve szü­le­tett Szé­kács Jó­zsef, „az or­szág pap­ja”
Pres­bi­te­r testvérek, olvassuk mind töb­ben az Evan­gé­li­kus Éle­tet!
Ki­fes­tő
Or­dass
Mó­nus Lász­ló
Ket­ten Is­ten szol­gá­ló­le­á­nyai kö­zül
e-világ
Ol­vas, be­küld, kom­men­tál
Keresztény szemmel
El­hú­zó­dó rend­szer­vál­to­zás
Jegy­zet­la­pok
A hét témája
Tér­dep­lő Thá­lia
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Át­ad­ták a Sza­lé­zi Szent Fe­renc saj­tó­ösz­tön­dí­ja­kat
Ger­not Fried­rich: Fény­ké­pe­ző­gép­pel és Bib­li­á­val a Szov­jet­uni­ó­ban
Lel­kem köl­tő­je, Ady: is­mét ün­ne­pel­lek
A du­na­föld­vá­ri vár
Farsangi legyező
A vasárnap igéje
„Itt van Is­te­ne­tek!”
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Krisz­tus, menny, föld al­ko­tó­ja
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 05 Ol­vas, be­küld, kom­men­tál

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster