EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 05 - Krisz­tus, menny, föld al­ko­tó­ja

ÉnekKincsTár

Hozzászólás a cikkhez

Krisz­tus, menny, föld al­ko­tó­ja

A víz­ke­resz­ti idő­szak utol­só va­sár­nap­já­val zá­rul le a meg­tes­te­sü­lés nagy ün­nep­kö­re. A víz­ke­reszt ün­ne­pe utá­ni va­sár­na­pok mind­egyi­ke epi­fá­nia foly­ta­tá­sá­nak te­kint­he­tő, mert Krisz­tus ki­rály­ként je­le­nik meg az evan­gé­li­um el­be­szé­lé­se sze­rint. Jé­zus is­te­ni ter­mé­sze­té­nek je­lei mu­tat­koz­nak meg víz­ke­reszt­kor, a „há­rom cso­dá­val éke­sí­tett szent na­pon” és az ez­ után kö­vet­ke­ző ese­mé­nyek­ben is, a mai va­sár­na­pon pe­dig az Atya egy­ér­tel­mű bi­zony­ság­té­te­lét hall­juk a ki­vá­lasz­tott ige­sza­ka­szok­ban: „Ez az én sze­re­tett Fi­am, aki­ben gyö­nyör­kö­döm…” (Mt 17,1–9; 2Pt 1,16–21)

Az ün­nep gra­du­ál­éne­ke a 9. szá­zad­ban ke­let­ke­zett, is­me­ret­len szer­ző­től szár­ma­zó Rex Ch­ris­te, fac­tor om­ni­um – Krisz­tus, menny, föld al­ko­tó­ja (EÉ 358) him­nusz. Dal­la­mát éne­kes­köny­vünk­ben a – szin­tén a him­nusz mű­fa­já­hoz tar­to­zó – Csil­la­gok­nak al­ko­tó­ja (EÉ 359) ének­től köl­csön­zi.

A leg­ko­ráb­bi ada­tok az el­ső ez­red­for­du­ló ide­jé­ből iga­zol­ják a Krisz­tus, menny, föld al­ko­tó­ja him­nuszt, ek­kor mint a szen­ve­dés ide­jé­re va­ló éne­ket köz­lik. A him­nu­szok alap­ve­tő­en az ima­órák (zso­lozs­ma) ré­szei, kö­zü­lük né­hány még­is he­lyet ka­pott olyan mi­sék­ben, me­lyek­nek a fel­épí­té­se rend­ha­gyó. A Rex Ch­ris­te, fac­tor om­ni­um a nagy­csü­tör­tö­ki li­tur­gi­á­ban kör­me­ne­ti him­nusz­ként ta­lál­ha­tó meg né­met és ma­gyar vi­dé­ken is.

Mai fő­é­ne­künk egyik ér­de­kes­sé­ge, hogy anya­nyel­vi for­dí­tá­sai vi­szony­lag ké­sőn, a 19. szá­zad­ban ké­szül­tek. Lu­ther ma­ga „na­gyon jó him­nusz­nak” (op­ti­mus hym­nus) tar­tot­ta ezt az éne­ket, még­sem for­dí­tot­ta le né­met­re. La­tin nyel­vű az a két ko­rál­fel­dol­go­zás is, ame­lyek meg­örö­kí­tet­ték je­len­lé­tét az evan­gé­li­kus ének­re­per­to­ár­ban. Az egyik J. S. Bach négy­szó­la­mú ko­rál­ja (BWV 335), a má­sik pe­dig J. H. Sche­in 1627-es Can­ti­o­na­lé­já­ban ma­radt fönn. Mind­két mű a him­nusz ere­de­ti dal­la­mát dol­goz­za föl.

En­nek az ének­nek a má­sik ér­de­kes vo­nat­ko­zá­sa, hogy köz­ve­tett for­má­ban a szö­ve­gé­hez tar­to­zó sa­ját dal­la­ma is meg­ta­lál­ha­tó éne­kes­köny­vünk­ben. A kö­zép­kor­ban a Rex Ch­ris­te, fac­tor om­ni­um Eu­ró­pa-szer­te az egyik leg­ked­vel­tebb him­nusz volt, több dal­lam- és szö­veg­va­ri­án­sa ma­radt fönn. A 12–14. szá­zad fo­lya­mán a szö­veg­ben meg­je­len­tek ref­ré­nes be­tol­dá­sok; ilyen, a him­nusz dal­la­má­ra éne­kelt tol­da­lék­ként kap­cso­ló­dott a fő­szö­veg­hez a Laus ti­bi Ch­ris­te, qui pa­te­ris ref­rén­vers – vagy­is: Di­cső­í­tünk, Krisz­tus, aki szen­ved­tél (EÉ 199). A mai fő­é­nek­nek e „le­szár­ma­zott­ja” ön­ál­ló­sult, és a Rex Ch­ris­te, fac­tor om­ni­um dal­la­má­val össze­kap­cso­lód­va a re­for­má­ció ko­rá­tól kezd­ve fon­tos ré­szé­vé vált a pro­tes­táns ének­kincs­nek is.

A mai va­sár­nap fő gon­do­la­ta Krisz­tus is­te­ni di­cső­sé­gé­nek ki­nyi­lat­koz­ta­tá­sa, ez­zel ke­ret­be fog­lal­ja a víz­ke­reszt és a rá ­kö­vet­ke­ző va­sár­na­pok üze­ne­tét. Eb­ben az idő­szak­ban hét­ről hét­re el­hang­zik a ke­gye­lem­hir­de­tés­ben: „ Is­ten meg­kö­nyö­rült raj­tunk a Jé­zus Krisz­tus ál­tal, aki­ben az Ige test­té lett, itt élt kö­zöt­tünk, és aki­nek lát­tuk di­cső­sé­gét, mint az Atya egy­szü­lött­jé­nek di­cső­sé­gét.”

Az em­ber­ré lett Krisz­tus­ban ma­ga Is­ten je­lent meg a föl­dön, hogy majd hús­vét­kor bűn­bo­csá­na­tot ad­jon az em­be­rek­nek. Ezt a gon­do­la­tot hang­sú­lyoz­za a mai va­sár­nap­ra vá­lasz­tott gra­du­ál­ének: „Krisz­tus, menny, föld al­ko­tó­ja, / A hí­vők­nek Meg­vál­tó­ja, / Hall­gass meg, ha té­ged ál­dunk, / S tró­nod­hoz száll imád­sá­gunk! // Ádám­ban mi mind vét­kez­tünk, / Kár­ho­zat­ra ezért es­tünk; / De te ke­reszt­fán meg­hal­tál, / És né­künk éle­tet ad­tál. // Di­cső­sé­ged­ből le­jöt­tél, / Mi tes­tünk­be fel­öl­töz­tél; / S kik a bűn út­já­ra té­rünk, / Sok nagy kínt szen­ved­tél ér­tünk. // Fog­ság­ból meg­sza­ba­dul­tunk, / Se­be­id­del meg­gyó­gyul­tunk; / Bűn­től, ha­lál­tól, ó, ál­dott, / Meg­vál­tot­tad a vi­lá­got.” (1–4. vsz.)

A zá­ró két stró­fa már a kö­vet­ke­ző nagy ün­nep fé­nyét ve­tí­ti elő­re: „Ke­reszt­fád ki­rá­lyi trón lett, / Er­re a föld meg­resz­ke­tett; / Lel­ked ég­be szállt, szent Föl­ség, / S el­sö­té­te­dett a föld s ég. // A menny­ben meg­di­cső­ül­tél, / Is­ten­nek jobb­já­ra ül­tél; / Ott a te ki­rá­lyi szé­ked, / On­nan kor­mány­zod né­ped.” Ámen.

Bar­ta-Gom­bos Ari­kán


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Zsi­ga bá­csi ál­mot lá­tott
Hol lakik az Isten?
Az élet nem ró­lam szól
Öröm­hír vagy rém­hír?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újra Köl­csey-ver­seny a Him­nusz szü­le­tés­nap­ján
Keresztutak
Egy­ség­ke­re­ső fi­a­ta­lok egy szebb jö­vő­ért
Tá­vol­ról sem a múlt be­teg­sé­ge!
Pápai példa
Ima­hét­zá­ró isten­tisz­te­let…
Öku­me­né ti­tok­no­ki szin­ten
Re­for­má­tus püs­pö­kök be­ik­ta­tá­sa
Biz­ton­ság­osabb otthonok
Ja­ne Hain­ing, a „skót Schind­ler”
Vic­tor­né Er­dős Esz­ter a Di­zse­ri-díj idei ki­tün­te­tett­je
Hogyan lesz az evangélikus lelkészből református püspök?
Evangélikusok
Trajtler Gábor kitüntetése
Szep­tem­ber vé­gén foly­tat­juk?
Két­száz éve szü­le­tett Szé­kács Jó­zsef, „az or­szág pap­ja”
Pres­bi­te­r testvérek, olvassuk mind töb­ben az Evan­gé­li­kus Éle­tet!
Ki­fes­tő
Or­dass
Mó­nus Lász­ló
Ket­ten Is­ten szol­gá­ló­le­á­nyai kö­zül
e-világ
Ol­vas, be­küld, kom­men­tál
Keresztény szemmel
El­hú­zó­dó rend­szer­vál­to­zás
Jegy­zet­la­pok
A hét témája
Tér­dep­lő Thá­lia
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Át­ad­ták a Sza­lé­zi Szent Fe­renc saj­tó­ösz­tön­dí­ja­kat
Ger­not Fried­rich: Fény­ké­pe­ző­gép­pel és Bib­li­á­val a Szov­jet­uni­ó­ban
Lel­kem köl­tő­je, Ady: is­mét ün­ne­pel­lek
A du­na­föld­vá­ri vár
Farsangi legyező
A vasárnap igéje
„Itt van Is­te­ne­tek!”
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Krisz­tus, menny, föld al­ko­tó­ja
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 05 Krisz­tus, menny, föld al­ko­tó­ja

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster