EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 05 - Ki­fes­tő

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Ki­fes­tő

Rég­óta kí­sért egy kép­zet: egy­há­zunk 1945 utá­ni tör­té­ne­tét úgy „hasz­nál­juk”, mint egy nagy, kol­lek­tív ki­fes­tő­köny­vet. A kon­tú­rok (sze­mé­lyek, tör­té­né­sek) adot­tak, és ki-ki to­vább szí­ne­zi őket a ma­ga em­lé­kei, ta­pasz­ta­la­tai, ér­de­ke, vé­le­mé­nye vagy tu­dá­sa alap­ján. Mér­ték­adó szín­alap­anya­gok ezek, szín­tar­tó­sá­guk azon­ban csak ak­kor sza­va­tolt, ha ki­áll­ják a ko­ra­be­li írott for­rá­sok­kal va­ló össze­ve­tés pró­bá­ját is.

A „szín” szó so­ka­dik le­xi­ká­lis je­len­té­se: sok­szí­nű­ség, vál­to­za­tos­ság. Kö­zel húsz éve fog­lal­ko­zom egy­ház­tör­té­ne­ti ku­ta­tás­sal, de úgy tű­nik, még min­dig nem va­gyok elég edzett, ma is ké­pes va­gyok meg­döb­ben­ni. Pél­dá­ul a Kál­dy-kor­szak egy­szí­nű egy­há­zi saj­tó­ján: a Lel­ki­pász­tor egy­szó­la­mú teo­ló­gi­á­ján, az Evan­gé­li­kus Élet egyet­len vo­nal men­tén ha­la­dó ün­ne­pi ve­zér­cik­ke­in, a lap se­szí­nű, fan­tá­zi­át­lan szer­kesz­té­sén, a cikk­írók igen szűk, zárt kö­rén, a vér­sze­gény írá­so­kon, a fa­kó fo­tó­kon. At­tól az egy­há­zi kor­szak­tól sem­mi sem állt messzebb, mint az ár­nyalt, szí­nes gon­dol­ko­dás. Az egy­ház tag­ja­i­nak meg­íté­lé­sé­ben sem. Mint­ha a pa­let­tán csak a fe­ke­te és a fe­hér lé­te­zett vol­na.

Jog­gal vár­ha­tó el azon­ban, hogy a dik­ta­tú­ra kor­lá­tai és le­he­tő­sé­gei kö­zött élt egy­há­zat a kö­vet­ke­ző kor­szak em­be­rei – mi – en­nél sok­szí­nűb­ben lás­sunk. Még ak­kor is (vagy még in­kább), ha ko­ráb­ban en­nek épp az el­len­té­te va­ló­sult meg. Szük­sé­ges Kál­dy Zol­tán sze­mé­lyi­sé­gé­nek, egy­ház­ve­ze­tői mun­ká­já­nak ár­nyalt meg­is­me­ré­se.

Tör­té­nész­pró­bá­ló fel­adat azon­ban sze­mé­lyén to­vább­lép­ve, ha­son­ló igénnyel vé­le­ményt for­mál­ni a kor­szak egé­szé­ről. A tel­jes kép­hez kü­lö­nö­sen fon­tos­nak tar­tom meg­is­mer­ni azon lel­ké­szek és vi­lá­gi­ak szol­gá­la­tát is, akik passzív hall­ga­tá­suk­kal vagy ak­tív köz­re­mű­kö­dé­sük­kel, de ma­guk is hoz­zá­já­rul­tak a Kál­dy-kor­szak fenn­tar­tá­sá­hoz, for­má­lá­sá­hoz és mű­köd­te­té­sé­hez. Akik meg­ad­ták a szí­nét!

Egy kor­szak nem tár­ha­tó fel kor­rek­ten a szub­jek­tív él­mé­nyek nél­kül. Ezek visz­nek színt, ele­ven­sé­get a pa­pír­ala­pú, fe­ke­te-fe­hér is­me­re­tek­be. Az ira­tok mel­lé oda kell ál­lí­ta­ni azok tu­dá­sát, akik Kál­dy Zol­tánt „pa­pucs­ban” is is­mer­ték. De kol­lek­tív egy­há­zi em­lé­ke­ze­tünk nem süllyeszt­he­ti el azo­kat az em­lé­ke­ket sem, ame­lyek az író­asz­ta­la mö­gül íté­le­tet osz­tó, lel­ké­szek és csa­lád­juk eg­zisz­ten­ci­á­lis lé­tét meg­ha­tá­ro­zó, meg­kér­dő­je­lez­he­tet­len po­ten­tát püs­pök ké­pét őr­zik.

Az ed­dig elő­ke­rült ál­lam­biz­ton­sá­gi ira­tok egy­elő­re ha­tá­ro­zot­tan ez utób­bit erő­sí­tik. A püs­pö­két, aki a bel­ügyi ira­tok sze­rint sa­ját egy­há­zá­ban fel­vál­lal­ta az alap­ve­tő­en és mind­vé­gig egy­ház­el­le­nes ideo­ló­gi­á­jú párt- és ál­lam­ha­ta­lom szem­pont­ja­i­nak és ér­de­ke­i­nek kép­vi­se­le­tét. A püs­pö­két, aki az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) aka­ratának és a bel­ügyi in­ten­ci­óknak a kö­vet­ke­ze­tes vég­re­haj­tó­ja lett. A há­ló­za­ti je­len­té­sek ugyan­ak­kor több eset­ben is ar­ról ta­nús­kod­nak, hogy e vég­re­haj­tás ré­szé­ről nem volt min­den eset­ben ma­ra­dék­ta­lan.

Gáncs Pé­ter püs­pök úr cik­ké­ben (EvÉlet, 2009. január 4.) hi­vat­ko­zott a tény­fel­tá­ró bi­zott­ság mun­ká­já­ra is. Mint az ál­lam­biz­ton­sá­gi ira­tok fel­tá­rá­sá­ra lét­re­ho­zott egy­há­zi bi­zott­ság egyik tör­té­nész tag­ja ma­gam is ele­mi szak­mai és eti­kai kö­ve­tel­mény­nek ér­zem az ár­nyalt lá­tás­mó­dot. Az egy­ko­ri ÁEH és az ál­lam­biz­ton­sá­gi szer­vek fo­lya­ma­to­san fel­tárt ira­tai er­re jó le­he­tő­sé­get is ad­nak. Míg ed­dig job­bá­ra egy­há­zi kö­zel­múl­tunk „szí­nét” is­mer(het)tük, ezek a do­ku­men­tu­mok ken­dő­zet­le­nül, pő­rén mu­tat­ják meg a „visszá­ját”. So­kak meg­le­pő szí­ne­vál­to­zá­sa fe­dez­he­tő fel: né­há­nyak­ról ki­de­rül, hogy fe­ke­te he­lyett in­kább szür­kék – jel­leg­te­le­nül vagy „szür­ke emi­nen­ci­ás­ként” –, egye­sek „csak” ró­zsa­szí­nű­ek. Van­nak még a várt­nál is mély­vö­rö­seb­bek, szin­te már fe­ke­ték. Má­sok pe­dig saj­nos még­sem egé­szen fe­hé­rek…

Az ár­nya­lás túl­zott buz­gal­má­ban azon­ban vi­gyáz­zunk, ne­hogy a szí­nek ke­re­sé­se szí­nez­ge­tés­sé, át­má­zo­lás­sá, ne­tán ma­sza­to­lás­sá vál­jék! A nagy igye­ke­zet­ben az ere­de­ti kör­vo­na­lak el­mo­sód­hat­nak, s vé­gül el­vész a lé­nyeg. Ahogy gye­re­ke­in­ket is fi­gyel­mez­tet­jük: „Ne menj ki a vo­nal­ból!” Mert a lé­nyeg a kon­túr.

Mi­rák Ka­ta­lin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Zsi­ga bá­csi ál­mot lá­tott
Hol lakik az Isten?
Az élet nem ró­lam szól
Öröm­hír vagy rém­hír?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újra Köl­csey-ver­seny a Him­nusz szü­le­tés­nap­ján
Keresztutak
Egy­ség­ke­re­ső fi­a­ta­lok egy szebb jö­vő­ért
Tá­vol­ról sem a múlt be­teg­sé­ge!
Pápai példa
Ima­hét­zá­ró isten­tisz­te­let…
Öku­me­né ti­tok­no­ki szin­ten
Re­for­má­tus püs­pö­kök be­ik­ta­tá­sa
Biz­ton­ság­osabb otthonok
Ja­ne Hain­ing, a „skót Schind­ler”
Vic­tor­né Er­dős Esz­ter a Di­zse­ri-díj idei ki­tün­te­tett­je
Hogyan lesz az evangélikus lelkészből református püspök?
Evangélikusok
Trajtler Gábor kitüntetése
Szep­tem­ber vé­gén foly­tat­juk?
Két­száz éve szü­le­tett Szé­kács Jó­zsef, „az or­szág pap­ja”
Pres­bi­te­r testvérek, olvassuk mind töb­ben az Evan­gé­li­kus Éle­tet!
Ki­fes­tő
Or­dass
Mó­nus Lász­ló
Ket­ten Is­ten szol­gá­ló­le­á­nyai kö­zül
e-világ
Ol­vas, be­küld, kom­men­tál
Keresztény szemmel
El­hú­zó­dó rend­szer­vál­to­zás
Jegy­zet­la­pok
A hét témája
Tér­dep­lő Thá­lia
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Át­ad­ták a Sza­lé­zi Szent Fe­renc saj­tó­ösz­tön­dí­ja­kat
Ger­not Fried­rich: Fény­ké­pe­ző­gép­pel és Bib­li­á­val a Szov­jet­uni­ó­ban
Lel­kem köl­tő­je, Ady: is­mét ün­ne­pel­lek
A du­na­föld­vá­ri vár
Farsangi legyező
A vasárnap igéje
„Itt van Is­te­ne­tek!”
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Krisz­tus, menny, föld al­ko­tó­ja
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 05 Ki­fes­tő

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster