EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 43 - Szólj, bol­dog há­la­ének!

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Szólj, bol­dog há­la­ének!

Ke­rü­le­ti egy­ház­ze­nei ta­lál­ko­zó Kis­kő­rö­sön

El­ső íz­ben ren­de­zett egy­ház­ze­nei ta­lál­ko­zót a Dé­li Egy­ház­ke­rü­let. Az ok­tó­ber 17-én Kis­kő­rö­sön meg­tar­tott fesz­ti­vá­lon – mely­nek mot­tó­ja az Evan­gé­li­kus éne­kes­könyv 69. szá­mú éne­ké­nek e tu­dó­sítás címé­ben sze­rep­lő el­ső vers­so­ra volt – a klasszi­kus egy­ház­ze­nét mű­ve­lő gyü­le­ke­ze­ti és is­ko­lai ének­ka­rok mel­lett szá­mos ke­resz­tény könnyű­ze­nei együt­tes is be­mu­tat­ko­zott. A ren­dez­vény mű­vész ven­dé­gei Gryl­lus Dá­ni­el és Gryl­lus Vil­mos vol­tak.

Az egy­ház­ke­rü­let min­den szeg­le­té­ből ér­ke­zett részt­ve­vő­ket a há­zi­gaz­da kis­kő­rö­si gyü­le­ke­zet fú­vós­ze­ne­ka­rá­nak mu­zsi­ká­ja fo­gad­ta a temp­lom­ban. Lup­ták György es­pe­res Jel 15,1–4 alap­ján el­mon­dott nyi­tó­áhí­ta­tá­ban a győz­te­sek mennyei éne­ké­ről be­szélt, utal­va a la­tin köz­mon­dás­ra: „Mu­si­ca est pra­el­u­di­um vi­tae aeter­nae” – A ze­ne az örök élet elő­já­té­ka. Dr. Kincz­ler Zsu­zsan­na, az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem Egy­ház­ze­nei Tan­szé­ké­nek ad­junk­tu­sa Har­mó­ni­á­ba fog­lalt há­la­adás cím­mel tar­tott elő­adást.

A nyi­tó­al­ka­lom után a ta­lál­ko­zó prog­ram­ja pár­hu­za­mo­san két hely­szí­nen foly­ta­tó­dott: a temp­lom­ban a gyü­le­ke­ze­ti kó­ru­sok, a mű­ve­lő­dé­si ház­ban pe­dig a könnyű­ze­nei együt­te­sek kon­cert­je­i­re ke­rült sor. A fel­lé­pő­ket Ra­dos­né Len­gyel An­na egy­ház­ke­rü­le­ti fel­ügye­lő, il­let­ve La­czi Ro­land kis­kő­rö­si má­sod­lel­kész mu­tat­ta be a hall­ga­tó­ság­nak.

Az együt­te­sek igé­nye­sen össze­ál­lí­tott mű­so­ra­it to­vább szí­ne­sí­tet­te a ze­nei for­má­ci­ók vál­to­za­tos­sá­ga: a ve­gyes ka­ro­kon kí­vül meg­szó­lal­tak női és fér­fi­ka­rok épp­úgy, mint aho­gyan a könnyű­ze­nei szín­pa­don is hall­ha­tó volt „Új ének”-fel­dol­go­zá­so­kat elő­adó gyer­mek­kar, gos­pel-ének­együt­tes, mu­si­cal­éne­kes és sa­ját szer­ze­mé­nyek­kel ér­ke­ző hang­sze­res ka­ma­ra­együt­tes is.

Az ebéd­szü­net­ben a há­zi­gaz­dák íz­le­tes gu­lyás­le­ves­sel vár­ták ven­dé­ge­i­ket a gyü­le­ke­ze­ti ház­ban, majd to­váb­bi kon­cer­tek­kel foly­ta­tó­dott a dél­utá­ni prog­ram.

A zá­ró is­ten­tisz­te­le­ten – mely ke­re­tet adott a ta­lál­ko­zó gá­lá­já­nak is – Gáncs Pé­ter, a Dé­li Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke a 148. zsol­tár so­rai alap­ján hir­det­te Is­ten igé­jét. Mint mond­ta: az ének nem de­ko­rá­ció az is­ten­tisz­te­let me­ne­té­ben, ha­nem szer­ves ré­sze an­nak. Az ének nem csu­pán imád­ság, hi­szen éne­ke­ink szö­ve­ge evan­gé­li­um, ige. Ami­kor ki­sebb-na­gyobb kö­zös­sé­ge­ink­ben együtt éne­ke­lünk, ak­kor Is­ten-tisz­te­le­tet tar­tunk, és evan­gé­li­u­mot hir­de­tünk. „E nap cso­dá­la­tos él­mé­nye, hogy ki­csik és na­gyok kü­lön­bö­ző hang­szín­nel meg­áld­va és kü­lön­bö­ző hang­sze­rek­kel, esz­kö­zök­kel, kü­lön­bö­ző stí­lus­ban együtt ma­gasz­tal­juk az Urat. Így szü­le­tik új­já ez a zsol­tár a 21. szá­zad­ban” – fo­gal­ma­zott az ige­hir­de­tő.

A gá­lán a részt ve­vő kó­ru­sok kö­zös ka­ra is meg­szó­lalt, Gryl­lus Dá­ni­el és Gryl­lus Vil­mos pe­dig ko­rál- és zsol­tár­fel­dol­go­zá­so­kat adott elő, ezek egyi­két a szar­va­si Ben­ka Gyu­la Evan­gé­li­kus Ál­ta­lá­nos Is­ko­la ta­nu­ló­i­val kö­zö­sen (képünkön). Az al­ka­lom kü­lön­le­ges szín­folt­já­nak szá­mí­tott, ami­kor Zol­tai Sán­dor, a Bé­kés­csa­bai Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um, Mű­vé­sze­ti Szak­kö­zép­is­ko­la, Kol­lé­gi­um és Alap­fo­kú Mű­vé­szet­ok­ta­tá­si In­téz­mény ta­nu­ló­ja a Jé­zus Krisz­tus szu­per­sztár cí­mű rock­ope­ra egyik leg­szebb ári­á­ját, Jé­zus Ge­cse­má­né-kert­be­li imá­ját éne­kel­te el.

A zá­ró­al­kal­mon fel­csen­dü­lő kó­rus­mű­vek or­go­na­kí­sé­re­tét, va­la­mint Jo­hann Se­bas­ti­an Bach Jöjj, né­pek meg­vál­tó­ja cí­mű ko­rál­fel­dol­go­zá­sát és G-dúr pre­lú­di­um és fú­gá­ját Me­kis Pé­ter szó­lal­tat­ta meg.

A gá­la hang­fel­vé­te­lé­nek rész­le­tei a Dé­li Egy­ház­ke­rü­let hon­lap­ján (http://

del.lu­the­ran.hu) meg­hall­gat­ha­tók, a ta­lál­ko­zó­ról ok­tó­ber 25-én össze­ál­lí­tást su­gá­roz a Ma­gyar Te­le­ví­zió.

S. A.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mo­soly­gós hét­fő reg­gelt!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Vil­lám­be­szél­ge­té­sek
„Akarsz-e meg­gyó­gyul­ni?”
Egyházunk egy-két hete
„Fur­csán öl­töz­te­tett meny­asszony”
Temp­lom­ju­bi­le­um és kulcs­kér­dés Bán­kon
Szólj, bol­dog há­la­ének!
Lu­the­rá­nus röp­lab­da­ku­pa
Péteri gyermeknap
Pedagógusok találkoztak Szombathelyen
Ká­ván meg­be­csül­ték a ki­csit
Keresztutak
Gálaest­ pro­tes­táns kör­ben
Pus­ka­por és imád­ság
Veszt­fá­li­ai lá­to­ga­tók
Áramdíj-támogatás MÖSZ módra
Van ki­út: vissza Is­ten­hez
Lá­tó­kör­ben a vak gye­re­kek is
Kö­zös köz­le­mény
Evangélikusok
Ma Lu ther kér dez ne
Be­mu­tat­ko­zik a Győr-Mén­fő­csa­na­ki Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
Fo­tel­ből Pál apos­tol sem tu­dott misszi­o­nál­ni
Le­het-e pro­fit­ori­en­tált a gyó­gyí­tás?
Aki szegény, az a legszegényebb
A hét témája
Glo­ria vic­tis! – Di­cső­ség a le­győ­zött­nek!
Ok­tó­be­ri gon­do­la­tok
Le­het­ne akár a mi pa­punk is…
Is­ten­hez kö­tő­dő cso­da
Gyu­fa­láng
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Szo­net­tek a vissza­lo­pott idő­ről
Kö­szö­net a se­gít­sé­gért… – jó­té­kony­sá­gi hang­ver­seny Kő­sze­gen
A vasárnap igéje
Is­ten csend­je
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
Az is­ten­tisz­te­let ál­lan­dó éne­kei
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 43 Szólj, bol­dog há­la­ének!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster