EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 24 - Sze­gény gaz­dag Eu­ró­pa

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Sze­gény gaz­dag Eu­ró­pa

Egy­há­zi hoz­zá­já­ru­lás a sze­gény­ség és szo­ci­á­lis ki­re­kesz­tés le­győ­zé­sé­hez

Az Eu­ró­pai Par­la­ment és az unió kor­má­nya, az Eu­ró­pai Bi­zott­ság a sze­gény­ség és a tár­sa­dal­mi ki­re­kesz­tés el­le­ni küz­de­lem eu­ró­pai évé­nek nyil­vá­ní­tot­ta 2010-et. Ez­zel ki­fe­jez­te, hogy a tár­sa­dal­mi szo­li­da­ri­tás meg­erő­sí­té­se, va­la­mint a sze­gény­ség és ki­re­kesz­tés meg­szün­te­té­se to­vább­ra is fon­tos cél­ja az Eu­ró­pai Uni­ó­nak. Ez a tet­sze­tő­sen meg­erő­sí­tett el­kö­te­le­zett­ség ugyan­ak­kor an­nak be­is­me­ré­sét is je­len­ti, hogy az Eu­ró­pai Unió tag­ál­la­mai kö­zöt­ti gaz­da­sá­gi és tár­sa­dal­mi kü­lönb­ség az el­múlt évek­ben nem­csak hogy nem csök­kent, ha­nem oly­kor nö­ve­ke­dett is.

A fe­szült­sé­gek­kel és el­lent­mon­dá­sok­kal ter­helt szo­ci­á­lis és gaz­da­sá­gi hely­zet­ben az EU 2020 el­ne­ve­zé­sű eu­ró­pai uni­ós stra­té­gi­ai do­ku­men­tum­hoz, an­nak vi­ta­prog­ram­já­hoz sok­fé­le­kép­pen kap­cso­lód­nak az eu­ró­pai egy­há­zak. Ezek so­rá­ban fon­tos do­ku­men­tum a je­len írás cí­mét vi­se­lő, né­met nyel­vű ta­nul­mány­gyűj­te­mény, amely a Tár­sa­dal­mi igaz­sá­gos­ság cí­mű – Hei­del­berg­ben meg­je­le­nő – egy­há­zi év­könyv­so­ro­zat ne­gye­dik kö­te­te.

A könyv fő té­má­ja, il­let­ve fő kér­dé­se az, ho­gyan le­het­ne át­hi­dal­ni az új sza­ka­dé­kot Ke­let- és Nyu­gat-Eu­ró­pa kö­zött. E té­ma­kör­ben a sze­gény­ség, ki­re­kesz­tett­ség, ki­lá­tás­ta­lan­ság, fenn­tart­ha­tat­lan­ság gaz­da­sá­gi-tár­sa­dal­mi oka­i­ról és kö­vet­kez­mé­nye­i­ről, va­la­mint az er­re adan­dó teo­ló­gi­ai, eti­kai, egy­há­zi ref­le­xi­ók­ról ol­vas­ha­tunk.

A kö­tet be­ve­ze­tő ta­nul­má­nyá­nak már a fő­cí­me is vá­laszt su­gall a kér­dés­re, amely sze­rint az eu­ró­pai szo­ci­á­lis in­teg­rá­ció leg­fon­to­sabb fel­té­te­le az, hogy ne ál­doz­zák föl a sze­gény­ség el­le­ni küz­del­met a ver­seny és a nö­ve­ke­dés ol­tá­rán. Más szó­val „az eu­ró­pai szo­ci­á­lis in­teg­rá­ció ne le­gyen töb­bé alá­ren­del­ve egy olyan gaz­da­sá­gi in­teg­rá­ci­ó­nak, ame­lyet a ver­seny ha­tá­roz meg”. (A be­ve­ze­tő ta­nul­mány – amely­re ref­le­xi­ó­kat is szí­ve­sen vá­runk az oi­ku­me­ne@me­ot.hu e-mail cím­re – tel­jes ter­je­del­mé­ben ma­gya­rul is ol­vas­ha­tó a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csá­nak hon­lap­ján: http://www.me­ot.hu.)

A ta­nul­mány­kö­tet – amely köz­li az öku­me­ni­kus ta­nács szo­ci­ál­eti­kai bi­zott­sá­gá­nak Fa­za­kas Sán­dor teo­ló­gi­ai ta­nár ve­ze­té­sé­vel írt ta­nul­má­nyát is: Ke­resz­tény szo­li­da­ri­tás fe­le­ke­ze­ti szí­nek nél­kül cím­mel – ün­ne­pé­lyes be­mu­ta­tá­sá­ra a kö­zel­múlt­ban ke­rült sor az Eu­ró­pai Par­la­ment­ben.

A szo­ci­ál­eti­ka iránt el­kö­te­le­zett teo­ló­gu­sok és egy­há­zi szak­em­be­rek mint­egy nyolc­van­fős cso­port­ja pa­nel­be­szél­ge­té­sek for­má­já­ban ele­mez­te az eu­ró­pai gaz­da­sá­gi, szo­ci­á­lis és öko­ló­gi­ai je­len­sé­ge­ket és ezek össze­füg­gé­se­it. A négy te­ma­ti­kus ülés té­má­ja a kö­vet­ke­ző volt: Sze­gény­ség és mun­ka; Igaz­sá­gos­ság és szo­ci­á­lis ko­hé­zió Kö­zép- és Ke­let-Eu­ró­pá­ban; Fenn­tart­ha­tó fej­lő­dés; A lissza­bo­ni szer­ző­dés szo­ci­á­lis di­men­zi­ó­ja. A Kö­zép- és Ke­let-Eu­ró­pá­val fog­lal­ko­zó pa­nel­be­szél­ge­tés mo­de­rá­to­ri sze­re­pé­re a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csá­nak fő­tit­ká­ra – e so­rok író­ja – nyert fel­ké­rést.

A két­na­pos ta­nács­ko­zás az el­mon­dot­ta­kon túl élet­re hív­ta a CALL Net­work el­ne­ve­zé­sű mun­ka­kö­zös­sé­get, amely an­nak ér­de­ké­ben te­remt la­za együtt­mű­kö­dé­si fó­ru­mot, hogy az eu­ró­pai egy­há­zak szak­em­be­rei olyan kér­dé­sek­ben cse­rél­je­nek vé­le­ményt és ta­pasz­ta­la­tot, mint a fog­lal­koz­ta­tás, szo­ci­á­lis biz­ton­ság, ki­re­kesz­tés, sze­gény­ség stb., s hogy meg­vizs­gál­ják mind­ezek eti­kai di­men­zi­ó­ját.

E rend­sze­res és mód­sze­res szak­mai te­vé­keny­ség kap­csán az egy­há­zak még job­ban be­kap­cso­lód­hat­nak ab­ba az eu­ró­pai in­téz­mé­nyek ál­tal foly­ta­tott vi­ta­prog­ram­ba, amely egy „igaz­sá­gos, fenn­tart­ha­tó és okos eu­ró­pai gaz­da­ság” meg­va­ló­sí­tá­sá­ért fá­ra­do­zik az előt­tünk lé­vő év­ti­zed­ben.

A meg­be­szé­lé­sen a Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház kép­vi­se­lő­je­ként részt ve­vő Lő­rincz Sza­bolcs a CALL Net­work ve­ze­tő, ko­or­di­ná­ci­ós tes­tü­le­té­ben, e so­rok író­ja pe­dig a Val­lás a köz­élet­ben el­ne­ve­zé­sű mun­ka­cso­port­ban vál­lalt to­váb­bi együtt­mű­kö­dést.

Dr. Bóna Zoltán


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Lu­ci Fer­kó a pa­ra­di­csom­ban
Keresztutak
Civil kurázsi
Te­rem­té­si ün­nep
Kör­nye­zet­ba­rát élet­vi­tel – fenn­tart­ha­tó tár­sa­da­lom
Be­ik­tat­ták az új finn érseket
Te­rem­tésün­ne­pek öku­me­ni­kus elő­ké­szí­té­se
Bi­zony­ság­té­tel Krisz­tus­ról ma
Sze­gény gaz­dag Eu­ró­pa
Gondozók lelki házban
Csu­csom­i evan­gé­li­zá­ciós esték
„Mi egy csa­lád va­gyunk…”
Mo­son­ma­gyar­óvá­ri­ak a Bar­ca­ság­ban
Ró­mai em­lé­kek nyo­má­ban
Di­a­ko­nisszák­ra em­lé­kez­tünk
Evangélikusok
Adytól Heideggerig és tovább…
e-világ
Az or­szág há­zá­ból az Is­ten há­zá­ba
Zöld Kör Bu­dán
Keresztény szemmel
Re­mény­ség és il­lú­zi­ók
Szét­szag­ga­tott or­szág
Eme­se ál­ma és egy püs­pök ál­mat­lan­sá­ga
A hét témája
Ké­nyel­mes, bő ka­bát
És jött a Sajó!
evél&levél
Kirchen­tag re­for­má­tus szem­mel
„Pi­ciny­ke gyü­le­ke­zet is tud ün­ne­pel­ni”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Irány­vál­tás – Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek meg­té­ré­se
Szó­tör­té­né­sek
Aszó­di si­ke­rt hozott Erkel és kora
A vasárnap igéje
Is­ten emész­tő tűz
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Jöj­je­tek, Is­ten Fia hív
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 24 Sze­gény gaz­dag Eu­ró­pa

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster