EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 24 - Zöld Kör Bu­dán

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Zöld Kör Bu­dán

Ke­resz­tény el­kö­te­le­zett­ség ci­vil for­má­ban

Év ele­jén cé­lul tűz­tük ki, hogy ro­va­tunk­ban igyek­szünk mi­nél több gya­kor­la­ti pél­dát be­mu­tat­ni ar­ra, egy-egy kö­zös­ség mit tesz, mit te­het kör­nye­ze­te, a te­rem­tett vi­lág meg­óvá­sa ér­de­ké­ben. Most egy kis öku­me­ni­kus ki­te­kin­tés­re hív­juk az ol­va­só­kat. A bu­da­pes­ti Vil­lá­nyi úti Szent Im­re Plé­bá­ni­á­hoz szo­ro­san kap­cso­ló­dó Zöld Kör te­vé­keny­sé­gé­ről a cso­port ve­ze­tő­jét, Ne­mes Gá­bort kér­dez­tük.

– A Zöld Kör a Szent­im­re­vá­ro­si Egye­sü­let (SZIE) egyik szak­osz­tá­lya. Mi­kor és ho­gyan ala­kult? Ho­gyan kap­cso­ló­dik a Szent Im­re Plé­bá­ni­á­hoz?

– Ma­ga az egye­sü­let 1991-ben jött lét­re. 2004-ben érett meg a hely­zet, hogy ön­ál­ló szak­osz­tá­lya le­gyen a kör­nye­zet­vé­de­lem­nek. Ket­ten ala­pí­tot­tuk, je­len­leg pe­dig négy-öt fő dol­go­zik ak­tí­van a te­rem­tés­vé­de­lem te­rü­le­tén, ez te­hát a mag. Sok­gyer­me­kes édes­anyák, édes­apák va­gyunk. Ér­de­kes mó­don a fi­a­ta­labb kor­osz­tályt még nem si­ke­rült meg­nyer­ni ma­gunk kö­zé, bár egy-egy ren­dez­vény al­kal­má­val so­kan csat­la­koz­nak: idő­seb­bek és fi­a­ta­lok egy­aránt. A plé­bá­ni­á­val szo­ros a kap­cso­lat, iga­zá­ból az egye­sü­le­ti for­ma egyik elő­nye, hogy így pá­lyá­za­to­kon is részt ve­he­tünk.

– Mi­lyen te­vé­keny­sé­get vé­gez a kör, mi­lyen prog­ra­mo­kat szer­vez­nek?

– A cso­port mun­ká­ja na­gyon sok­ré­tű. Pá­lyá­za­tok írá­sa, be­szél­ge­té­sek a te­rem­tett vi­lág­ról, kon­fe­ren­cia szer­ve­zé­se, fa­ül­te­tés, ke­rék­pár­tá­ro­ló el­he­lye­zé­se, táj­fu­tás öko­ló­gi­ai to­tó­val egy­be­köt­ve, kü­lön­díj ado­má­nyo­zá­sa a fo­tós kör ré­szé­re, a SZIE-bál meg­ren­de­zé­sé­nek „zöl­dí­té­se”, pub­li­ká­ci­ók a he­lyi lap­ban, „szom­szé­do­lás”, vagy­is más plé­bá­ni­án elő­adás és be­szá­mo­ló a mun­kánk­ról – ezek mind-mind fon­tos fel­ada­tok szá­munk­ra.

– A ka­to­li­kus egy­ház – an­nak kap­csán, hogy negy­ven­éves a Föld nap­ja – te­rem­tés­vé­del­mi ak­ció­na­pot hir­de­tett. Önök is be­kap­cso­lód­tak eb­be va­la­mi­lyen mó­don?

– Igen. Ez al­ka­lom­ból hir­det­tük meg – im­má­ron má­so­dik al­ka­lom­mal – az úgy­ne­ve­zett cse­re­be­re­na­pot, ami­kor min­den­ki sza­ba­don hoz­ha­tott-vi­he­tett tár­gya­kat. So­kan csak hoz­tak: töb­ben így aján­dé­koz­ták el el­hunyt sze­ret­te­ik ha­gya­té­ká­nak egy ré­szét, lát­va, hogy jó hely­re ke­rül. Biz­tat­tunk azon­ban min­den­kit ar­ra is, hogy egy-egy tárgy ki­vá­lasz­tá­sá­val má­so­kat is meg­lep­het­nek. Aján­dé­kot vi­he­tünk a szom­széd­nak is, aki­vel eset­leg ép­pen össze­vesz­tünk.

– Idén be­kap­cso­lód­nak a szep­tem­ber 26-ára ki­tű­zött öku­me­ni­kus te­rem­té­si ün­nep szer­ve­zé­sé­be…

– Cé­lunk el­ső­sor­ban he­lyi ügyek szol­gá­la­tá­ra irá­nyul. Hi­tünk sze­rint: „A hí­vő em­ber szá­má­ra – le­gyen bár­mely nagy vi­lág­val­lás kö­ve­tő­je is – a kör­nye­zet­vé­de­lem egyet je­lent a te­rem­tett vi­lág meg­őr­zé­sé­vel. A Zöld Kör cél­ja, hogy el­ső­sor­ban a SZIE tag­sá­ga, a plé­bá­nia kö­zös­sé­ge, egy (még) kör­nye­zet­tu­da­to­sabb élet­for­ma ki­ala­kí­tá­sá­nak gon­do­la­tá­val azo­no­sul­jon, és en­nek meg­fe­le­lő­en él­jen, úgy az óvo­dá­ban/is­ko­lá­ban, mint a mun­ka­he­lyen, sa­ját ott­ho­ná­ban, de a temp­lom és a plé­bá­nia fa­lai kö­zött is. A Te­rem­tő pa­ran­csa a te­rem­tett em­ber fe­lé, hogy a Föl­det »mű­vel­je és őriz­ze«, és »ural­kod­jék« raj­ta, mely egyet je­lent a jó gaz­da sá­fár­ko­dá­sá­val a rá­bí­zott ja­vak­kal, nem pe­dig a ja­vak rö­vid tá­vú fel­élé­sé­vel. Cé­lun­kat kör­nye­zet­vé­del­mi/te­rem­tés­vé­del­mi ak­ci­ók, hit­tan­órák, kon­fe­ren­ci­ák szer­ve­zé­sé­vel, sa­ját kör­nye­zet­kí­mé­lő élet­for­mánk meg­élé­sé­vel kí­ván­juk el­ér­ni.”

Ide­je azon­ban, hogy tá­gít­suk a kört, ezért idén a hely­szín biz­to­sí­tá­sá­val a szak­osz­tály részt vál­lal a szep­tem­ber 26-ára meg­hir­de­tett öku­me­ni­kus te­rem­tés­ün­ne­pi al­ka­lom le­bo­nyo­lí­tá­sá­ban. Ko­ráb­ban is volt pél­da az öku­me­ni­kus együtt­mű­kö­dés­re temp­lo­munk­ban, de most elő­ször ke­rül sor öku­me­ni­kus jel­leg­gel kö­zös imád­ság­ra ki­mon­dot­tan a te­rem­tés di­csé­re­té­re. Fon­tos szá­munk­ra, hogy az ak­ti­vi­tást Szent Fe­renc pél­dá­ja nyo­mán az el­mél­ke­dő imád­ság is ki­egé­szít­se.

JCsCs


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Lu­ci Fer­kó a pa­ra­di­csom­ban
Keresztutak
Civil kurázsi
Te­rem­té­si ün­nep
Kör­nye­zet­ba­rát élet­vi­tel – fenn­tart­ha­tó tár­sa­da­lom
Be­ik­tat­ták az új finn érseket
Te­rem­tésün­ne­pek öku­me­ni­kus elő­ké­szí­té­se
Bi­zony­ság­té­tel Krisz­tus­ról ma
Sze­gény gaz­dag Eu­ró­pa
Gondozók lelki házban
Csu­csom­i evan­gé­li­zá­ciós esték
„Mi egy csa­lád va­gyunk…”
Mo­son­ma­gyar­óvá­ri­ak a Bar­ca­ság­ban
Ró­mai em­lé­kek nyo­má­ban
Di­a­ko­nisszák­ra em­lé­kez­tünk
Evangélikusok
Adytól Heideggerig és tovább…
e-világ
Az or­szág há­zá­ból az Is­ten há­zá­ba
Zöld Kör Bu­dán
Keresztény szemmel
Re­mény­ség és il­lú­zi­ók
Szét­szag­ga­tott or­szág
Eme­se ál­ma és egy püs­pök ál­mat­lan­sá­ga
A hét témája
Ké­nyel­mes, bő ka­bát
És jött a Sajó!
evél&levél
Kirchen­tag re­for­má­tus szem­mel
„Pi­ciny­ke gyü­le­ke­zet is tud ün­ne­pel­ni”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Irány­vál­tás – Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek meg­té­ré­se
Szó­tör­té­né­sek
Aszó­di si­ke­rt hozott Erkel és kora
A vasárnap igéje
Is­ten emész­tő tűz
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Jöj­je­tek, Is­ten Fia hív
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 24 Zöld Kör Bu­dán

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster