EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 24 - Irány­vál­tás – Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek meg­té­ré­se

Kultúrkörök

A hó­nap köny­ve

Hozzászólás a cikkhez

Irány­vál­tás – Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek meg­té­ré­se

A Lu­ther Ki­adó és a Her­me­ne­u­ti­kai Ku­ta­tó­köz­pont 2009-ben meg­je­lent kö­zös ki­ad­vá­nya an­nak a ma­ga ne­mé­ben egye­dül­ál­ló be­szél­ge­tés­so­ro­zat­nak az alap­ján ké­szült, ame­lyet Fa­bi­ny Ti­bor, a Ká­ro­li Gás­pár Re­for­má­tus Egye­tem tan­szék­ve­ze­tő pro­fesszo­ra kez­de­mé­nye­zett Irány­vál­tás cím­mel.

Az elő­adá­sok nem tit­kolt cél­ja a so­kak szá­má­ra ide­ge­nül hang­zó „bi­zony­ság­té­tel” in­tel­lek­tu­á­lis meg­újí­tá­sa volt. A 2008 őszén el­hang­zott so­ro­zat ke­re­té­ben négy je­les egye­te­mi ta­nár vál­lal­ko­zott ar­ra, hogy kö­zön­ség előtt őszin­tén, de az in­tim szfé­ra meg­őr­zé­se mel­lett vall­jon meg­té­ré­sé­nek él­mé­nyé­ről, meg­ossza éle­te irány­vál­tá­sá­nak tör­té­ne­tét. (Az elő­adá­sok­ról az Evan­gé­li­kus Élet Meg­té­ré­sek cím­mel már ko­ráb­ban is tu­dó­sí­tott.)

A so­ro­zat négy elő­adó­ja a hu­mán tu­do­má­nyok négy kü­lön­bö­ző te­rü­le­té­nek je­les kép­vi­se­lő­je volt: Dér Ka­ta­lin, Ko­czisz­ky Éva, Bé­ké­si Sán­dor és az öt­let­gaz­da, Fa­bi­ny Ti­bor. A négy sze­mély „meg­for­du­lá­sa”, ma­ga a meg­té­rés min­den­ki ese­té­ben más, kö­zös vo­ná­so­kat azon­ban fel­fe­dez­he­tünk.

Nyil­ván­va­ló, hogy min­den em­ber éle­té­ben van­nak olyan sza­ka­szok, ami­kor va­la­mi­fé­le vál­to­zás­ra vá­gyik, ki­üre­se­dett­nek ér­zi az éle­tét. Vagy egy­sze­rű­en csak úgy ta­pasz­tal­ja, hogy a sa­ját szak­má­ja te­rü­le­tén el­ér­te az összes le­het­sé­ges célt, ki­ví­vott min­den el­is­me­rést: va­la­mi még­is hi­ány­zik az éle­té­ből. So­kan ek­kor új pá­lyát vá­lasz­ta­nak, át­ér­té­ke­lik éle­tü­ket, em­be­ri kap­cso­la­ta­i­kat…

Ha­son­ló ese­mé­nyek tör­tén­tek a négy sze­méllyel is. Dér Ka­ta­lin a klasszi­ka-fi­lo­ló­gi­á­tól a Bib­li­á­hoz for­dult. Meg­té­ré­se előtt na­gyon be­teg volt, tes­ti-lel­ki prob­lé­mák gyö­tör­ték. Ahogy ő fo­gal­ma­zott: „a lé­tem volt be­teg”. Egy hús­vét­va­sár­na­pon azon­ban fel­éb­red­vén Is­ten szólt hoz­zá, és on­nan­tól kezd­ve min­den meg­vál­to­zott…

Ko­czisz­ky Éva ré­gi pá­lyá­ját és tu­do­má­nyos mun­kás­sá­gát ér­té­kel­te át, szak­mai ér­dek­lő­dé­sét újí­tot­ta meg. A lét­el­mé­let­től ju­tott el az Élet ta­nú­sá­gá­ig. Bé­ké­si Sán­dor – ere­de­ti szak­má­ját te­kint­ve rajz­film­ren­de­ző, gra­fi­kus – hi­va­tá­sát azon­ban teo­ló­gus­ként, a teo­ló­gi­ai esz­té­ti­ká­ban ta­lál­ta meg. Az ő irány­vál­tá­sa: a mű­vé­szi ér­zé­keny­ség hit ál­ta­li át­ren­de­ző­dé­se. Fa­bi­ny Ti­bor a lel­kész­gye­re­kek­től so­kak ál­tal „au­to­ma­ti­ku­san” el­várt egy­há­zi szol­gá­lat he­lyett an­gol–könyv­tár sza­kos „vi­lá­gi” böl­csész­ként kezd­te tu­do­má­nyos kar­ri­er­jét. Bár an­gol iro­dal­már­ként ma is több egye­tem je­les ta­ná­ra, új­ra fel­fe­dez­vén a Bib­li­át, ér­dek­lő­dé­se fo­ko­za­to­san a teo­ló­gia és a her­me­ne­u­ti­ka fe­lé for­dult. Ahogy a be­szél­ge­tés­ben fo­gal­ma­zott, az ő éle­te ar­ra a fo­lya­mat­ra pél­da, hogy „az egy­ház­ból nem­csak ki­nő­ni, ha­nem be­le­nő­ni is le­het”.

A négy tu­dós négy egy­más­tól el­té­rő élet­tör­té­ne­tét egy fon­tos for­du­ló­pont kö­ti össze: mind­annyi­an fel­nőtt­ként, ko­moly tu­do­má­nyos ta­nul­má­nyok­kal és mun­kás­ság­gal a há­tuk mö­gött tér­tek meg. A tör­té­ne­tek kö­zött ta­lál­ko­zunk Pál apos­to­li, drá­mai, gyó­gyí­tó for­du­lat­tal és au­gus­ti­nu­si hosszú út­tal is, mind­amel­lett, hogy e né­hány tör­té­net is rá­döb­ben­ti az ol­va­sót a Te­rem­tő út­ja­i­nak sok­szí­nű­sé­gé­re. A tör­té­ne­tek ins­pi­rá­ló üze­ne­te, hogy nem csu­pán több irány­ból és sok­fé­le­kép­pen le­het meg­ér­kez­ni a for­du­ló­pont­hoz. Az irány, ha egy lesz is az út, még­is sok­fé­le ma­rad.

A könyv min­den gon­dol­ko­dó em­ber szá­má­ra ak­tu­á­lis kér­dé­se­ket vet fel: Ho­gyan to­vább? Mit je­lent egy ér­tel­mi­sé­gi szá­má­ra az irány­vál­tás? Ho­gyan ke­rül új hely­re, új meg­vi­lá­gí­tás­ba az iro­da­lom, a fi­lo­zó­fia vagy az esz­té­ti­ka? Ho­gyan for­má­lód­nak az em­ber tu­laj­don­sá­gai, kap­cso­la­tai, cél­jai? Mi foly­tat­ha­tó, és mi nem ke­resz­tény em­ber­ként? Ho­gyan vál­to­zik meg a ke­resz­ténnyé lett ér­tel­mi­sé­gi ér­dek­lő­dé­se, vi­lág­ké­pe, mun­ká­ja? Ho­gyan fér meg hit és gon­dol­ko­dás? Mi­ként ér­tel­me­ző­dik új­ra az ad­dig fel­hal­mo­zott tu­dás?

Négy sze­mé­lyes meg­té­rés­tör­té­net a múlt­ból és négy hi­te­les hit­val­lás a je­len­ből. Ke­resz­ténnyé vál­ni és ke­resz­tény­nek ma­rad­ni ér­tel­mi­sé­gi­ként. A könyv Ri­to­ók Zsig­mond aka­dé­mi­kus aján­lá­sá­val és az ere­de­ti be­szél­ge­té­sek­ről ké­szült fel­vé­te­le­ket tar­tal­ma­zó DVD-mel­lék­let­tel kap­ha­tó az evan­gé­li­kus köny­ves­bolt­ban.

A. Sz.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Lu­ci Fer­kó a pa­ra­di­csom­ban
Keresztutak
Civil kurázsi
Te­rem­té­si ün­nep
Kör­nye­zet­ba­rát élet­vi­tel – fenn­tart­ha­tó tár­sa­da­lom
Be­ik­tat­ták az új finn érseket
Te­rem­tésün­ne­pek öku­me­ni­kus elő­ké­szí­té­se
Bi­zony­ság­té­tel Krisz­tus­ról ma
Sze­gény gaz­dag Eu­ró­pa
Gondozók lelki házban
Csu­csom­i evan­gé­li­zá­ciós esték
„Mi egy csa­lád va­gyunk…”
Mo­son­ma­gyar­óvá­ri­ak a Bar­ca­ság­ban
Ró­mai em­lé­kek nyo­má­ban
Di­a­ko­nisszák­ra em­lé­kez­tünk
Evangélikusok
Adytól Heideggerig és tovább…
e-világ
Az or­szág há­zá­ból az Is­ten há­zá­ba
Zöld Kör Bu­dán
Keresztény szemmel
Re­mény­ség és il­lú­zi­ók
Szét­szag­ga­tott or­szág
Eme­se ál­ma és egy püs­pök ál­mat­lan­sá­ga
A hét témája
Ké­nyel­mes, bő ka­bát
És jött a Sajó!
evél&levél
Kirchen­tag re­for­má­tus szem­mel
„Pi­ciny­ke gyü­le­ke­zet is tud ün­ne­pel­ni”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Irány­vál­tás – Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek meg­té­ré­se
Szó­tör­té­né­sek
Aszó­di si­ke­rt hozott Erkel és kora
A vasárnap igéje
Is­ten emész­tő tűz
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Jöj­je­tek, Is­ten Fia hív
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 24 Irány­vál­tás – Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek meg­té­ré­se

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster