EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 09 - Konok reménység

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Konok reménység

Az ország bemutatására készülve kisebbfajta közvélemény-kutatást végeztem ismerőseim között, hogy vajon mi jut eszükbe Chile nevének hallatán. A földrengéseken és a bányászok csodálatos szabadulásán túl az idősebbek szinte kivétel nélkül Augusto Pinochet tábornok nevét említették, aki közel tizenhét éven át vezette diktatórikus eszközökkel az országot, és tartotta rettegésben a népet. Uralma alatt katonái 2115 embert öltek meg, illetve közel harmincezer embert kínoztak meg.

Chile az utóbbi évtizedekben sokat szenvedett. Nem csupán a természeti katasztrófák sújtották népét, hanem a történelem, a közelmúlt politikai viharai is. Az imanap liturgiájában az asszonyok nem véletlenül jelölték meg felolvasásra szánt igeszakaszként Illés próféta és a sareptai özvegyasszony történetét. Emlékszünk rá: az anya fát gyűjtött, hogy az utolsó lepényt még megsüthesse magának és a fiának. Szerte az országban éhínség volt. Nála is már csak egy adag liszt akadt a cserépfazékban. Ekkor találkozott a prófétával, aki ennivalót kért tőle. Micsoda bátorság és hit kellett neki ahhoz, hogy az utolsó kenyerét oda merje adni! Aztán naponta átélhette a csodát: a lisztesfazék és az olajoskorsó nem ürült ki.

Chilében az isteni gondviselésnek ezt a valóságát élték át az emberek a Pinochet-rezsim alatt. Ott is özvegyasszonyok karolták fel a börtönbe juttatottak családját. Ők látták el az árvákat élelemmel, kenyérrel, és megtapasztalták: az a kevés, amijük van, elégséges. Sokan állítják, hogy ez az elszántság, egymás megsegítése, a bajokkal szembeni konok ellenállás járult hozzá ahhoz, hogy a Pinochet-rendszer bukása után az ország felemelkedett.

A Kitekintő.hu internetes újság 2009-ben ezért írhatott így: „A »rendszerváltás« óta az ország gazdasága meredeken növekszik, és egyre nagyobb Chile regionális szerepe is.” A Pinochet-rezsim bukása után, a politikai légkör enyhülésével elhárult a külföldi tőkebefektetések előli akadály. A növekedés 1990-től rendszeresen évi öt százalék feletti, gyakran hét-nyolc százalékos volt. Ezen az alapon megvalósulhattak azok a társadalmi-szociális jellegű intézkedések, amelyek nyomán számos chilei polgár élete jelentősen jobbra fordult, körülbelül egymillió lakos „emelkedett” a szegénységi küszöb fölé, és a chilei életszínvonal átlaga a legmagasabb lett Dél-Amerikában.

A gazdaság egyik leginkább exportképes ágazata a bányászat maradt. Chile továbbra is világelső a rézérc bányászatában; a nyersanyag részben érc, részben kohóréz formájában kerül exportra. Talán még a réznél is fontosabb a salétrom bányászata és exportja, amelynek piacán az ország egyeduralkodó. Világelső még a molibdén ércének kitermelésében is, ezenkívül bányásznak még nemesfémeket és kobaltot. A gazdaság számottevő nehéziparral büszkélkedhet, amelynek a fentebb felsoroltakon kívül némi szén, vasérc és vízi energia jelenti a bázisát.

A mezőgazdasága olyan erős, hogy képes a teljes országot ellátni élelmiszernövényekkel, bizonyos termékeket pedig még exportál is. A finom chilei borok számos fajtája fedezhető fel Magyarország leghétköznapibb bevásárlóközpontjainak polcain is. A tavaly januári földrengés sok kárt okozott a szőlőskertekben. Számos borgazdaságnak újra kellett kezdenie a növények telepítését, a gépek beszerzését. „Borzasztó volt néznem, hogyan nyeli el a föld a hordóimat. Két és fél millió liter bor lett a földrengés martalékává.” Pablo Morande gazda szavait a The Washington Post című napilap egyik tudósítója jegyezte fel néhány héttel a katasztrófa után, majd hozzátette: „De Pablo bátyjának északabbra fekszik egy kisebb gazdasága, az sértetlen maradt.”

Ez utóbbi mondat felidézi az ötezer ember megvendégelésének történetét, amely az idei imanap prédikációjának alapigéje. A tanítványok ott is számba veszik az adottságokat: öt kenyeret tudnak felmutatni és két halat. A helyzet emberileg reménytelen, de amikor hittel megosztják, amijük van, áldás lesz belőle. Tizenkét kosár telik meg a maradékokkal.

B. Pintér Márta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Apa hajléktalan
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Elfogadtatott egyházunk költségvetése
A negyvenhatodikkal újra négyen
Re­for­má­ci­ói em­lék­bi­zott­sá­gi ülés kül­ho­ni ven­dé­gek­kel
Keresztutak
Fontossági sorrend
Konok reménység
Miért hagyják el ma emberek az egyházat?
e-világ
Ne nézzük meg az e-mailjeinket!
Keresztény szemmel
Isten és az alkotmány
A hét témája
Mi fekszik a hatodik koporsóban?
A kommunizmus hősiességbe rejtett áldozatai
Észak-afrikai forrongások
Egyházak és alkotmányozás
Itt a farsang, áll a bál…
A magányos Buborék, avagy víziló az Alföldön
evél&levél
Adja meg Isten az együtt imádkozás örömteli élményét!
Élő szel­le­mi kap­cso­lat
Bizony nagy baj van…
Az egyházi nyugdíjvagyon védelmében
A közelmúlt krónikája
Nyolcvan éve szólalt meg először a Vatikáni Rádió
Minden vallás igaz?
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Gregorián az evangélikus templomban
Megért egy misét
Igereflektorok
A vasárnap igéje
„Akinek van füle a hallásra, hallja!”
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Énekes rigó
Kedves Gyerekek!
Cantate
Új világosság jelenék
A régi-új, mely örökké friss
Égtájoló
„Logopédusra” várva…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 09 Konok reménység

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster