EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 14 - Imádkozzatok egymásért!

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Imádkozzatok egymásért!

Napjainkban a keresztények közös imádsága lehet az egyetlen fegyver, amellyel a békéért „harcolhatunk”. Ez a négy fohász nem „mintaimádság”, és nem helyettesítheti az egyéni, személyes könyörgést, de közös nevező lehet, amelyet minden kedves Olvasó figyelmébe ajánlunk, tudván azt, hogy „nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének” (Jak 5,16b).

Imádság az ország vezetőiért

„Minden lélek engedelmeskedjék a felső hatalmasságoknak, mert nincsen hatalmasság, hanem csak Istentől, és amely hatalmasságok vannak, az Istentől rendeltettek.” (Róm 13,1)

Örökkévaló Isten, édes Atyánk, az emberi közösség rendjét Te alkottad úgy, hogy hordozzuk egymás terhét, hogy egyik élet a másikért felelős legyen előtted. Kormányokat, vezetőket Te állítottál a nép fölé, hogy ezrekért feleljenek egyszer. Mivel a magasságban járókhoz van legközelebb a mélység, mivel a legnagyobb súlyt hordozók roskadhatnak le leghamarább, bizakodással és szeretettel emelem föl imádságom szavát elöljáróinkért, vezetőinkért, bennünket kormányzó hatóságainkért. Mutasd meg nekik napról napra, hogy az ő uralkodásuk a mindenkiért való szolgálatban áll. Óvd meg őket attól, hogy elbizakodjanak. Hiúságot és dicsekedést távoztass el a szívükből. A Sátán tőreit, amelyeket útjuk elé vetett, semmisítsd meg előttük hatalmas kézzel. Hűséges sáfárokként számoljanak el a reájuk bízott kincsekkel és a reájuk bízott lelkekkel. Akik törvényt hoznak nekünk, érezzék meg a Te akaratodat. Akik ítélnek bennünket, a Te országod törvényeit olvassák el, és írják szívünkbe. Akik parancsolnak nekünk, örök parancsaidnak engedelmeskedjenek. Akik előttünk járnak, legyen azoknak fényes példaadás az életük. Úgy járjanak közöttünk, mint pásztorok, védelmezők, bölcsek. Ha kell, tudják feláldozni az életüket, ha kell, tudják fájdalom nélkül átadni a vezetést azoknak, akiket helyükre küldesz. Teljék meg a szívük Jézus bölcsességével. Legyen a mi Urunk az ő pásztoruk és kormányzójuk. Ámen.

Könyörgés a világpolitika kormányzóiért

„Tartassanak könyörgések, imádságok, esedezések, hálaadások minden emberekért, királyokért és minden méltóságban levőkért, hogy csendes és nyugodalmas életet éljünk, teljes istenfélelemmel és tisztességgel.” (1Tim 2,1–2)

Teremtő Isten, gondviselő Atyám, az egész emberi nemzetséget azért sarjasztottad ki egy közös gyökérből, hogy minden élet összetartozzék az emberiség óriás fáján. A világ nyomorúságaiból és szenvedéseiből, íme, hatalmasan elénk állítottad ezt az igazságot, hogy egy nép sem lehet boldog önmagában. A győztes és a legyőzött együtt szenvednek, és amit távoli országokban cselekszenek sok ezer mérföldnyi messzeségben, emberek békességében vagy nyomorúságában hajt ki annak gyümölcse. Atyám, kicsiny életemet hatalmassá és erőssé tetted azzal, hogy tusakodhatok előtted a világ népeinek vezetőiért, akiknek egy szavára százezrek fegyvere lehet véres, egy tiszta indulatára milliók kezébe kerül kenyér. Gyarló, szegény és hű emberek, akikre ilyen óriási terhet tettél, ó, hadd roskadozzanak naponta felelősségük súlyától. Tanácskozó termeikből lássanak messze világrészek népeire, milliókra is, akiknek pusztulását az ő kezükből vennéd számon először, s akiknek boldog örvendezésével őket jutalmazod meg. Emberfölötti munkájuk elvégzésére küldj hozzájuk emberfölötti bölcsességet. Szentlelked igazítsa ajkukat, parancsolja írásaikat, tisztítsa meg szívüket az elfogultságtól és a gyarlóságtól. Minden nép a Te néped. Legyenek a békesség, az igazság munkásai. A Krisztus által kérlek. Ámen.

Esedezés a háború ellen

„Akkor monda Jézus: Tedd helyére szablyádat, mert akik fegyvert fognak, fegyverrel kell veszniök.” (Mt 26,52)

Uram, irgalomnak és szeretetnek Istene, a háború véres fellegeit Szentlelked erejével távoztasd el tőlünk. Uram, Te mondottad: aki embervért ont, annak vére ember által ontassék ki. Uram, adj bölcsességet a népek vezetőinek. Rettentsd vissza őket az irtózatos öldökléstől. Véres százezrek teteme álljon eléjük. Elpusztult városok és nyomorgó árvák jajszava sikoltson feléjük. Fékezd meg a pusztító indulatokat milliók szívében. Mutasd meg, hogy a kiontott vért nem lehet lemosni többé annak a kezéről, akire reáhullott. Értesd meg mindenkivel, hogy a háborúban csak a bűn győz, és mindenki veszít. A fegyver semmi kérdést meg nem old, csak új sebeket támaszt. Uram, ne engedd, hogy hitvesek elszakadjanak hitvesüktől, hogy apák elhagyják gyermekeiket, hogy a házakat siralom járja át, és a termő mezőkön véres tetemek heverjenek, sőt inkább hozd el az igazságnak és a szeretetnek a lelkét minden néphez. Hatalmas kézzel törd össze a büszkélkedőt és a jogtalankodót. Állj azok mellé, akik a békesség törvényeit követik. Ne engedd eltiporni a gyengét, ha igazságban jár. Alázd meg a hatalmast, ha az erőszak az igazsága. Könyörülj ezen a bűnös és ellened lázadó emberiségen. Szent Fiad vére reáhullott erre a földre, ó, hadd hajtson ki általa a békesség és a jóság kenyerének magvetése. Add, hogy a Te szent országodért millió és millió lélekből szálljon most könyörgés. Választottaid láthatatlan seregei találkozzanak most előtted. Szent Fiad vezesse őket az igazság és a békesség áldott harcára. Ámen.

Idegen népekért

„Hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon…, és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.” (Fil 2,10–11)

Örökkévaló Isten, a Te közellétedben minden seregek együtt zengik dicsőségedet. Örök összhangban a szent közösségben áldanak Téged, mert mindnyájan Téged látnak, és betöltöd egész lényüket jelenléted boldog örömével. Tudom, hogy ott van békesség, ahol Te vagy, ott van összhang, ahol terólad szólnak, ott vannak közel egymáshoz a Te teremtményeid, ahol Tehozzád közel vannak. Az a Te akaratod Atyám, hogy minden térd meghajoljon egyszer a mi Urunk Jézus Krisztus előtt. Egymással háborúzó és egymást gyűlölő népekért könyörgök, Krisztus lelkének terjedéséért, hadd értsék meg, hogy ők is testvérek, együvé tartoznak, hogy nincs már győztes és legyőzött, mert véres háborúkban mindenki veszít, és a vad fékevesztett indulatok rombolva gázolnak át minden nép lelkén. Hívd elő, Atyám, minden nép legjobbjainak szíve mélyéről ezt a közös éneket s ennek nyomán a testvéri érzést. Hadd fejtse ki minden nép önmagából azt a szépséget, amit külön csak reá bíztál, hogy vele gazdagabb legyen a világ; hadd mondja el minden nép azt az üzenetet, amivel neki kell szebbé tenni a világtörténelmet. Adj háborúság helyett békét, visszavonás helyett megértést, gyűlölség helyett szeretetet, rombolás helyett kölcsönös építést, közös megalázkodást előtted. Hajoljon meg minden térd Jézus Krisztus előtt. Hadd tekintsék a népek egymást úgy, ahogy Te nézed őket, hiszen Te vagy mindegyik Atyja és Megváltó Ura a Krisztusért. Ámen.

Az imádságok Muraközy Gyula „A Sionnak hegyén… Imádságok és elmélkedések” című könyvéből származnak, melyet a Református Zsinati Iroda Sajtóosztálya adott ki 1978-ban.

Garai András válogatása


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Személyes vallomások I.
Élő víz
Várakozó emberek
Valahol ki van jelölve a helyed
Egyházunk egy-két hete
"Érted is, amit olvasol?"
EURIM
Krisztusi szót adj!
Vasi kántortalálkozó
Balassagyarmati teológusnap
Lelkésziktatás Nagycserkeszen
Hitünk és egészségünk
Gyermekek a múzeumban
Keresztutak
A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat felhívása
A keresztények helye és feladata a világban
"A tudás azt mondta: kivégeznek, de a hit azt: megmaradsz..."
Találkozás a Hídemberrel
Böjt - az áldozathozatal időszaka
Nyolc éve a Kaukázusban
Evangélikusok
Üt az óra - az idő halad
Egy elfelejtett egyházi író: Pásztor Pál
A Fasortól a világhírig
Egy temetés margójára
Gondolatok a Deák téri János-passió kapcsán
e-világ
Euthanázia elleni tüntetés
Egyetemes emberi összefogásra van szükség
Imádkozzatok egymásért!
Kegyes halál?
Keresztény szemmel
Tüskék
Lőparancs
Örökkévalóság
A sokra bízatás jutalma
Áldás és ölelés
Ötödik parancsolat
A hét témája
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Az "Evangélikus úrfelmutatás"-ról
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Olvasóink!
Gyónás
Zord komolysággal
Közlemények, nyilatkozatok
Déli Evangélikus Egyházkerület Egyházkerületi Bírósága - Indoklás
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Közösség Jézusban
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 14 Imádkozzatok egymásért!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster