EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 14 - A Fasortól a világhírig

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

A Fasortól a világhírig

100 éve született Neumann János

Vannak évfordulók, melyek nem csupán nekünk üzennek, hanem szerte a világon mindenkihez szólnak – nem-egyszer úgy, hogy akire emlékezünk, akinek egykori alkotását, gondolatainak megvalósulását látjuk, szinte életünk része lesz. Ám az csak ritkán jut eszünkbe, hogy az illető mely ország szülöttje volt, és honnan indult világhódító útjára. Így vagyunk Neumann Jánossal (John von Neumann) is, akinek munkássága mérföldkövet jelentett a számítástechnika történetében.

„100 éve született Neumann János. Mérföldkövek a számítástechnika történetében” címmel nyílt kiállítás március 27-én a Magyar Természettudományi Múzeumban, az Országos Műszaki Múzeum, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, illetve a Magyar Informatikatörténeti Múzeum Alapítvány rendezésében. A sok dokumentumot és tárgyat bemutató tárlat Neumann János pályájának nagy állomásait íveli át, de emléket állít többek közt Kempelen Farkasnak, Jedlik Ányosnak, Kozma Lászlónak, Nemes Tihamérnek, Kalmár Lászlónak, Juhász Istvánnak és azoknak a még köztünk élő mérnököknek, természettudósoknak is, akik a számítás- technika fejlesztésének útján Neumann János méltó örököseinek vallhatják magukat.

*

A neves tudós 1903. december 28-án született Budapesten, s 1913-ban íratták be szülei a Fasori Evangélikus Gimnáziumba, „amely akkor a világ egyik legjobb gimnáziuma volt”.

A patinás intézmény valóban rászolgált e megfogalmazásra mind tanáraival – például Mikola Sándorral, Rátz Lászlóval –, mind diákjaival – köztük Wigner Jenővel, Neumann Jánossal –, valamint értékteremtő, értékhordozó szellemiségével.

Neumann János matematika iránti fogékonysága, tehetsége korán kitűnt. A gimnázium V. osztályában elnyerte a „legjobb matematikus jutalmazására” alapított díjat.

1921-ben érettségizett. A fasori gimnázium dísztermében május 23-án megtartott írásbelin magyar irodalomból a „Vörösmarty és a romanticizmus” című tételt dolgozta ki, melyet másodikként adott be osztálytársai közül. A másnapi latindolgozatban Cicerót fordított, s május 25-én került sor a matematikaérettségi megírására. 8 óra 35 perckor kezdtek hozzá a feladatok megoldásához, s Neumann János 9 óra 45 perckor szépen kidolgozott dolgozatát leadta a felügyelő tanárnak. (Társai 12 óra 25 perc után követték.) Kitűnő eredménnyel érettségizett.

Édesapja mérnöki pályára szánta, ő matematikus szeretett volna lenni. Rendhagyó módon döntött: 1921-ben beiratkozott a budapesti tudományegyetemre, illetve a berlini egyetemre, majd Zürichben folytatta tanulmányait.

A budapesti tudományegyetemen az iskolateremtő Fejér Lipót (1880– 1959) tanítványaként matematikából doktorált, és megszerezte vegyészmérnöki diplomáját is. Ezt követően ösztöndíjas lett Göttin-genben.

1930-ban az Amerikai Egyesült Államokban, Princetonban lett vendégprofesszor. A II. világháború alatt Los Alamos-ban bekapcsolódott az első atombomba építésébe, és 1955-ben tagja lett az USA öttagú atomenergia-bizottságának.

Tudományos pályafutásának kezdetén halmazelmélettel, a kvantummechanika matematikai kérdéseivel foglalkozott. Az ő nevéhez fűződik a játékelmélet kidolgozása is.

Érdeklődése fokozatosan a nagy sebességű elektronikus számítások lehetőségei felé fordult. 1944-től részt vett a pennsylvaniai egyetemen folyó ENIAC- (Elec-tronic Numerical Integrator and Computer) programban. A számítógép logikai tervezésében kiemelkedő érdemeket szerzett. Az elkészült gépet munkatársai Neumann iránti tiszteletből „Jonniac”-nak nevezték el. Élete utolsó szakában tudo- mánypolitikai kérdésekkel is foglalkozott. Tudományos munkásságának elismeréséül átvehette D. Eisenhower amerikai elnöktől a Szabadság Érdemrendet.

  1. február 8-án halt meg. Sírja a princetoni temetőben van, alig 100 méterre barátjától, egykori fasori diáktársától, a Nobel-díjas Wigner Jenőétől.

*

A Neumann-kiállításra – gazdag képanyaggal – olvasmányos kiadványt jelentetett meg az Országos Műszaki Múzeum, melynek fotóit is a szerző, Kovács Győző válogatta.

Egy fasori diák valamikor elindult a világhír felé – most pedig az egykori fasori diákra emlékezik a világ születésének 100. évfordulóján. A mai Fasori Evangélikus Gimnázium padjában ülők között is ott lehetnek az egykori nagy elődök méltó követői. Bízunk benne, hogy reményeinket igazolják a következő esztendők.

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a VIII., Ludovika tér 6. alatt. Nyitva: kedd kivételével naponta 10–18 óráig.

Dr. Németh József


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Személyes vallomások I.
Élő víz
Várakozó emberek
Valahol ki van jelölve a helyed
Egyházunk egy-két hete
"Érted is, amit olvasol?"
EURIM
Krisztusi szót adj!
Vasi kántortalálkozó
Balassagyarmati teológusnap
Lelkésziktatás Nagycserkeszen
Hitünk és egészségünk
Gyermekek a múzeumban
Keresztutak
A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat felhívása
A keresztények helye és feladata a világban
"A tudás azt mondta: kivégeznek, de a hit azt: megmaradsz..."
Találkozás a Hídemberrel
Böjt - az áldozathozatal időszaka
Nyolc éve a Kaukázusban
Evangélikusok
Üt az óra - az idő halad
Egy elfelejtett egyházi író: Pásztor Pál
A Fasortól a világhírig
Egy temetés margójára
Gondolatok a Deák téri János-passió kapcsán
e-világ
Euthanázia elleni tüntetés
Egyetemes emberi összefogásra van szükség
Imádkozzatok egymásért!
Kegyes halál?
Keresztény szemmel
Tüskék
Lőparancs
Örökkévalóság
A sokra bízatás jutalma
Áldás és ölelés
Ötödik parancsolat
A hét témája
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Az "Evangélikus úrfelmutatás"-ról
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Olvasóink!
Gyónás
Zord komolysággal
Közlemények, nyilatkozatok
Déli Evangélikus Egyházkerület Egyházkerületi Bírósága - Indoklás
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Közösség Jézusban
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 14 A Fasortól a világhírig

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster