EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 14 - Találkozás a Hídemberrel

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Találkozás a Hídemberrel

Eperjes Károly
A gróf Széchenyi István alakját és az 1820–60 közötti Habsburg Monarchiát megidéző nagyszabású történelmi film, a Hídember hamar ellentmondásos vélemények kereszttüzébe került. Foglalkozott vele a sajtó, a színi világ, a történészi kör, a politika és – a címszereplő halála (öngyilkossága?) kapcsán – az egyház is. A KÉSZ (Keresztyén Értelmiségi Szövetség) erzsébetvárosi csoportja az elmúlt vasárnap a filmbemutató egyéves évfordulója kapcsán találkozást szervezett Eperjes Károllyal, melynek a Rózsák terei Evangélikus Kollégium adott otthont.

Az előadó személyének kiválasztása nem volt véletlen. Eperjes Károly alakjában egy olyan öntudatos értelmiségi áll előttünk, aki hitvallását nem rejti véka alá, aki – gondolatainak közreadása közben – különleges belső erővel, bátran és határozottan evangélizál. Saját bevallása szerint így tesz kollégái körében is, s nem egy színészt sikerült már „megfertőznie”. Megszervezte a művészek szentségimádását, zarándoklatokat tart, rendszeres bibliaolvasó, és törekszik a napi megtérésre. Előadásában nemcsak történelmi ismeretekkel felvértezett színészként, de egyre tudatosabb keresztény emberként is megmutatta magát. Kritikusan és szigorúan értelmezi saját hitállását, őszintén vállalja korábbi – „kultúrkeresztény”; „vasárnapi templomban lő-dörgő”– korszakát.

Széchenyi Istvánnal való rokonszenve, a korra vonatkozó ismereteinek nagy része már a rendező, Bereményi Géza szerepfelkérése előtti időszakban gyökerezik. Eperjes Károly a Nagycenktől kb. 9 km-re fekvő Hegykőn született, Széchenyi egykori birtokán, és a Széchenyi-gimnáziumban érettségizett. A környéken még ma is nagy kultusza van az adakozó, áldozatkész reformernek. A megtisztelő, ámbár nehéz színészi feladatra nagy kedvvel vállalkozott, hiszen így gyermekkori példaképével tudott azonosulni.

A Hídember forgatásának kényszerű, két és fél éves késlekedése-késleltetése sokáig nagy fájdalma volt, de ma már kegyelemnek, kegyelmi időnek érzi ezt az időszakot. A várakozás idejét a felkészülésnek, Széchenyi István minél alaposabb megismerésének szentelte. Meglátogatta az emlékhelyeket, könyveket olvasott, levéltárakban kutatott, még olyan dokumentum is a kezébe került, amit évek óta történészek sem olvastak. Egy keresztény kutató tollából származó, a történelemtudomány süllyesztőjébe került forrásban találkozott először Széchenyi halálának (öngyilkosság vagy merénylet?) újabb megközelítésével. Őt meggyőzte a történész világos gondolatmenete, és a Széchenyiről folytatott tanulmányok is azt bizonyították számára, hogy „a legnagyobb magyar” nem önkezével vetett véget életének. A Széchenyi családot a vagyonelkobzástól való félelem, a történészeket és gondolkodókat pedig a politikai nyomás tartotta távol a véleménynyilvánítástól.

„Szamócát” részben keresztényi pálfordulása, másrészt Széchenyiről alkotott „merész gondolatai” miatt sokan bolondnak tartották. Igen, ezt a „címet” nagyon könnyű másokra ragasztani, ahogyan Széchenyi István újításait, hazája iránti aggodalmát, apátiáját is illeték ilyen jelzőkkel: „őrültség, bolondéria, elmeháborodottság”. Aki a hit és a ráció, az értelem és az érzelem harmóniájában akar élni, és még ki is meri mondani gondolatait, annak számolnia kell az ellenállással és a tagadással.

Az előadó Széchenyi alaposabb megismeréséhez négy olvasmányt ajánlott a hallgatóságnak. Megemlített két levelet (Széchényi Ferenc István fiához és Széchenyi István Béla fiához intézett sorait), melyek tanulságos keresztényi intelmek, a keresztény nevelés „tankönyvei”. Különleges adalék „Az önéletrajzrul” szóló írás, és talán a legérdekesebb Széchenyi személyes naplója. Eperjes ebben találta meg azt a mondatot, amely nemcsak színészi alakításában segítette, hanem életének útravalójává is vált. Nem véletlenül – a napló utolsó bejegyzései között ugyanis ez olvasható: „Zay cikke remek. Kár: Jobban szeretjük Magyarországot Istennél, üdvösségünknél is.” [1859. december 1., Döbling] Széchenyi István vallomása egy egész életen át tartó identitásküzdelem révbe jutását, a helyes sorrend – Isten, család, haza – megtalálását tükrözi.

Balogh Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Személyes vallomások I.
Élő víz
Várakozó emberek
Valahol ki van jelölve a helyed
Egyházunk egy-két hete
"Érted is, amit olvasol?"
EURIM
Krisztusi szót adj!
Vasi kántortalálkozó
Balassagyarmati teológusnap
Lelkésziktatás Nagycserkeszen
Hitünk és egészségünk
Gyermekek a múzeumban
Keresztutak
A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat felhívása
A keresztények helye és feladata a világban
"A tudás azt mondta: kivégeznek, de a hit azt: megmaradsz..."
Találkozás a Hídemberrel
Böjt - az áldozathozatal időszaka
Nyolc éve a Kaukázusban
Evangélikusok
Üt az óra - az idő halad
Egy elfelejtett egyházi író: Pásztor Pál
A Fasortól a világhírig
Egy temetés margójára
Gondolatok a Deák téri János-passió kapcsán
e-világ
Euthanázia elleni tüntetés
Egyetemes emberi összefogásra van szükség
Imádkozzatok egymásért!
Kegyes halál?
Keresztény szemmel
Tüskék
Lőparancs
Örökkévalóság
A sokra bízatás jutalma
Áldás és ölelés
Ötödik parancsolat
A hét témája
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Az "Evangélikus úrfelmutatás"-ról
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Olvasóink!
Gyónás
Zord komolysággal
Közlemények, nyilatkozatok
Déli Evangélikus Egyházkerület Egyházkerületi Bírósága - Indoklás
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Közösség Jézusban
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 14 Találkozás a Hídemberrel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster