EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 14 - Ötödik parancsolat

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Ötödik parancsolat

Ne ölj! – mondja Mózes által az Úr. Jézus pedig azt mondja, hogy „aki haragszik atyjafiára, méltó arra, hogy ítélkezzenek felette, aki pedig azt mondja atyjafiának: Ostoba! – méltó a főtörvényszéki eljárásra; aki pedig azt mondja: Bolond! – méltó a gyehenna tüzére”. Sokáig azt hittem, hogy Jézus átértelmezi, újrafogalmazza a törvényt. Ő maga is alapot adott erre, hiszen a Hegyi beszédben többször elhangzik a fordulat: „Megmondatott a régieknek… Én pedig azt mondom nektek…”

Lám, milyen mély meglátás, hogy Urunk a szívben rejtőző haragot és gyűlöletet tartja a gyilkosság igazi okának! – gondoltam. Most azonban úgy látom, hogy Jézus valójában csak arra mutatott rá, ami e parancsolatnak az eredeti értelme volt. Hiszen mi másért kellene paranccsá tenni ezt az egyébként oly nyilvánvaló igazságot, ha nem azért, mert a Törvényadó jól tudta: bizony adódnak élethelyzetek, amelyekben egyik ember eljuthat odáig, hogy kezet emel a másikra. Az ember már csak ilyen. Érdekeink olykor ütköznek a másokéval. Nézeteinkkel néha magunkra maradunk. Véleményünk nem válik közösségi szándékká. Megaláztatásaink, testi-lelki próbatételeink közepette pedig óhatatlanul indulatok gerjednek szívünkben. Hangos szó, emelt hangú veszekedés, egymás minősítése, saját álláspontunk foggal-körömmel való védelme – akár hazugság árán is, sőt: ha lehetőség van rá, akár a másik élete árán is.

Mit mond a parancs? Soha ne engedd meg magadnak a gondolatot, hogy embertársad létét, élethez való jogát, személyének a tiéddel egyenlő értékét megkérdőjelezd! Nincs az az érdek, nincs az az ügy, amely bárkit feljogosítana arra, hogy valakit csökkent értékűnek, kártékonynak, feleslegesnek tartson, azaz puszta tárgyként, eszközként, netán akadályként tekintsen rá. „Ha haragusztok is, ne vétkezzetek: a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek” – írja Pál az efezusiaknak.

A parancsolatok többsége tilalom. A nyugalom napjának megszentelésére és a szülők tiszteletére vonatkozó felszólításon kívül minden további parancs valami megnevezett rosszra vonatkozik, arra, amitől megóvni szándékozik. Rossz, ha másban bízol az egy Istenen kívül. Ne tedd! Rossz, ha az Ő szent nevét hiábavaló módon emlegeted. Ne tedd! Rossz, ha az Isten által teremtett élet ellen cselekszel. Ne tedd! Mégis, e tiltó parancsok is a jóra irányulnak. Ne legyen más istened! Miért? Mert van igazi, akiben bízhatsz! Van Isten, aki nem csap be, akit nem kell cserélgetned rendszerváltásonként, netán kormányzati ciklusonként. Ne vedd hiába Istened nevét! Miért? Azért, hogy mindig őszinte áhítattal fordulhass hozzá. Hogy soha ne veszítse el jelentését, és ne válhasson felesleges töltelékszóvá ez a kifejezés: „Istenem!”

Ne ölj! Ezzel kapcsolatban nem az a kérdés kívánkozik ide, hogy miért ne öljek. Sokkal inkább az: vajon hogyan tudnám hatékonyabban védelmezni az életet – másokét, önmagamét, minden élőlényét? Mit tehetnék azért, hogy anyák és apák soha ne bánjanak szemétre való hulladékként saját születendő gyermekükkel? Mit tehetnék azért, hogy alantas ösztönöktől vezérelve, puszta indulatból senki ne törjön jótevője életére? Mit tehetnék azért, hogy a beteg, munkaképtelen embereket sehol se lássák felesleges koloncnak, élősködőnek? Mit tehetnék azért, hogy soha senki ne kerülhessen olyan mély kétségbeesésbe, hogy eldobja magától az életét? Mit tehetnék azért, hogy helyi és világméretű háborúk soha ne fenyegessék immáron az emberiség egészének puszta fennmaradását?

Kissé messzire szárnyaltak a gondolataim. Talán a „mit tehetnék” kérdés is túlzottan fellengzős, de legalábbis naiv. Legtöbbször ugyanis nem áldozatos tet- teinkre van szüksége a világnak, sokkal inkább arra, hogy kevesebb áldozatot mutassunk be. Inkább fogadjuk el Jézusnak egyszer s mindenkorra érvényes és hatékony áldozatát. Egy meghalt mindenkiért. Élhetünk. Hagyjunk élni másokat is!

Bartha István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Személyes vallomások I.
Élő víz
Várakozó emberek
Valahol ki van jelölve a helyed
Egyházunk egy-két hete
"Érted is, amit olvasol?"
EURIM
Krisztusi szót adj!
Vasi kántortalálkozó
Balassagyarmati teológusnap
Lelkésziktatás Nagycserkeszen
Hitünk és egészségünk
Gyermekek a múzeumban
Keresztutak
A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat felhívása
A keresztények helye és feladata a világban
"A tudás azt mondta: kivégeznek, de a hit azt: megmaradsz..."
Találkozás a Hídemberrel
Böjt - az áldozathozatal időszaka
Nyolc éve a Kaukázusban
Evangélikusok
Üt az óra - az idő halad
Egy elfelejtett egyházi író: Pásztor Pál
A Fasortól a világhírig
Egy temetés margójára
Gondolatok a Deák téri János-passió kapcsán
e-világ
Euthanázia elleni tüntetés
Egyetemes emberi összefogásra van szükség
Imádkozzatok egymásért!
Kegyes halál?
Keresztény szemmel
Tüskék
Lőparancs
Örökkévalóság
A sokra bízatás jutalma
Áldás és ölelés
Ötödik parancsolat
A hét témája
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Az "Evangélikus úrfelmutatás"-ról
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Olvasóink!
Gyónás
Zord komolysággal
Közlemények, nyilatkozatok
Déli Evangélikus Egyházkerület Egyházkerületi Bírósága - Indoklás
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Közösség Jézusban
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 14 Ötödik parancsolat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster