EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 6 - Volt kántortanítóról neveztek el tantermet Soltvadkerten

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Volt kántortanítóról neveztek el tantermet Soltvadkerten

Volt kántortanítóról neveztek el...
Egy évvel ezelőtt az Oktatási Minisztérium elindított egy programot azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a helyi közösségek által kiválónak tartott pedagógusok emlékének megőrzésében. Az "Iskolai emlékezet" programra jelentkező iskolák ahhoz kaphatnak támogatást, hogy egy-egy tanárnak emléktáblát emeljenek, vagy tiszteletére emlékoklevelet készítsenek. A minisztérium elsősorban a már elhunyt nevelők szellemi örökségének ápolásához ad segítséget, de a még élő pedagógusok hírnevének öregbítéséhez is szívesen hozzájárul. Ez utóbbinak azok is tanúi lehettek, akik Soltvadkerten részt vettek Szakács László "tanteremnévadóján"... Képünk bal szélén a névadó.

Felemelő ünnepség keretében avatták fel a soltvadkerti Kossuth Lajos Általános Iskolában a "Szakács László biológia- és természetismeret-tantermet". A tanító úr közel fél évszázados pályája során olyan maradandó szellemi értéket hozott létre, amely számos állami és helyi elismerés után egy ilyen köznapi, de sokak számára nagyon fontos teremnévadáshoz vezetett. A legmeghatóbb az volt, hogy az ünnepségen a 89 esztendős névadó is részt vett. Az iskolába feleségével, valamint két fiával, testvérével, rokonaival és tisztelőivel érkezett. A műsort adó gyerekek is sejthették, hogy itt most valami különleges esemény készül: a jelenlevők meghatott arca sok mindent elárult...

Szakács László soltvadkerti pályafutása 1937-ben kezdődött, amikor Pápáról megérkezett a gyülekezetbe Sikter András lelkészhez. Az evangélikus iskola egyik osztályát bízták rá, emellett a többi tanítóval váltva kántori teendőket is ellátott. Feladata volt még a vasárnap délutáni missziós, valamint az énekkari foglalkozások vezetése is. Mindezeken túl 1938-tól 64 éven át ő végezte a helyi meteorológiai megfigyelőállomás által mért adatok lejegyzését is.

Szakács László tanítási módszere több szempontból is megelőzte korát: Soltvadkerten az ő kezdeményezésére indult a szaktantermi rendszer, és ő szorgalmazta az iskolai gyakorlókert létrehozását is. Ez utóbbi segítségével minden tanuló elsajátította a modern kertészeti, illetve a szőlő- és gyümölcstermesztési technológiákat. Nagy kár, hogy ez a gyakorlókert a hanyag utókor és a más dolgok iránt érdeklődő fiatalság miatt talán örökre a múlté lett.

Amikor Szakács László a 70-es évek végén nyugállományba vonult, véget ért egy fejezet az iskola történetében. Az intézményből lassanként eltűntek a régi tanárok és az országos irányvonalnak megfelelően a férfi pedagógusok is. A nyugdíjas tanító úr azonban nem pihent. Noha az énekkar vezetését idővel befejezte, a kis szőlő és a kert lekötötte minden idejét. Szorgosan végezte a meteorológiai méréseket, és publikált, ahol lehetett. Na meg mesélt az utcán mindenkinek, aki csak meghallgatta. Mesélt a régi evangélikus oktatásról, az államosításról, amikor azt hitték, vége a világnak. A régi gyülekezeti életről, a német istentiszteletekről, az énekkar finnországi útjáról, a pedagógiáról és a földtörténeti táblázatról, amelynek azóta lába kélt...

Az ünnepségen a 89 éves tanteremnévadót két olyan tanítványa köszöntötte, akik ma már ugyancsak nyugdíjasként élik alkotó életüket.

  • Számunkra örök példa Laci bácsi szorgalma és tudása - mesélte Gszelmann Ádám, aki jelenleg is tanít a kiskunhalasi református gimnáziumban. - Meghatározó számomra az, ahogyan ő a gyerekekkel bánt, és amiképpen átadta tudását.

Starkné Koltai Margit az egyik első tanítványa volt Laci bácsinak. Mint elmondta, ma is őrzi azt a kis naplót, amelyet felnőtt fejjel kapott meg idős tanítójától. Ebben mindegyik tanítványáról - így róla is - készült egy folyamatos jellemzés, melyben a diákok pozitív és még javításra szoruló vonásait vette sorra a nevelő.

Az idős pedagógus beszédében kiemelte: "Az én életcélom a munkára való nevelés volt. Az a munkára való nevelés, amely ma olyannyira hiányzik! Hogy nemcsak táncból és érvényesülésből áll az élet, hanem olyan munkából, amelyet szeretettel végzünk, merthogy szeretünk dolgozni! Tudják, mit jelent az, amikor az ember örömöt talál abban, hogy a növény, amelyet elvetett, kicsírázik, és szárba szökken? De tudok az állattanból is példát mondani: méhészként figyeltem meg, hogy azokat a kis méheket, amelyek éppen kikeltek, az idősebbek hogyan fogadták. A méhecskének odanyújtotta a csápját az egyik öreg, és a kicsi rögtön tudta, mit kell cselekednie! Sajnos nekünk nincs mindig ilyen csápunk, hogy minden gyereket így fogadjunk..."

Szakács László ezután könnyek között mondott köszönetet feleségének, két fiának, testvérének és volt tanítványainak azért, hogy január 26-ra megszervezték ezt az ünnepséget, és elhozták őt szerettei közé.

Ifj. Káposzta Lajos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Vallomás a szent zenéről
Élő víz
Egymás terhét hordozva
Példaképek
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Lelkészevangélizáció az északi kerületben
Felkészülés
Lelkésziktatás a hűség városában
Révfülöpön ülésezett a liturgiai bizottság
Szárnyasoltár a Deák téren
Keresztutak
A titokzatos Pietro
Teológiai szeminárium Augsburgban
Panama múltja
Evangélikusok
Volt kántortanítóról neveztek el tantermet Soltvadkerten
Szebik Imre püspökünk 65 éves
Búcsú az
NYITOTT AJTÓ 1.
Erősíteni kell a lélek gyertyalángját
Fiatal egyháztörténész - világi egyetemről
e-világ
Februári világnapok
Hálózati Dunántúli Harangszó
Elvonási tünetek
A csatorna
Az emlékév
Szamizdat
Bajza Józsefre emlékeztek szülőfalujában
Gyász, kérdőjelek, tanulságok
Keresztény szemmel
Ki lehet Jézus tanítványa?
Teológiai látásunk és értékelésünk a természet világáról
"Az lett a teremtmények neve. amit Ádám adott nekik" (1Móz 2,19-20)
"Szemeimmel tanácsollak téged"
A hét témája
A konyhaszék világgá megy
Fokföldi Ibolya szolgálata
Mary hálója
evél&levél
Miért fénylett Salamon töke?
Pontosítás
A közelmúlt krónikája
Hazafias versek szavalóinak versenye Orosházán
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A pokol bugyraiban
Megtalálták Pozsonyban Pázmány Péter könyvtárát
A vasárnap igéje
A hit az igaz istentisztelet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 6 Volt kántortanítóról neveztek el tantermet Soltvadkerten

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster