EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 6 - Szamizdat

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Szamizdat

Olvasom a 168 Órát. Rajk László azt mondja, hogy a szamizdatkultúra 1990-ben lezárult. Neki elhiszem. Nyilván érezte a különbséget. Valaha nagy kockázatot vállaltak azzal, hogy titokban kinyomtatták és terjesztették az egytömbű államhatalom által nemkívánatosnak tartott gondolataikat. Most pedig bármi megjelenhet - ha akad, aki állja a költségeit. Mégis folyamatosan úgy érzem, hogy nem valósult meg a gondolat igazi szabadsága. Ennek egyik magyarázata éppen az, hogy bármi nyomtatásba kerülhet - csupán csak pénz kérdése. A sületlenségek, a hazugságok, a tartalmatlan és buta betűhalmazok pedig éppen annyira megfojtják az érdemi gondolatokat, mint egy diktatórikus hatalmi gépezet jól működő cenzúrája. Az önmagára és gondolkodására igényes ember nagy gonddal ki tudja ugyan választani a számára fontosat, csakhogy ezzel máris elindult az elszigetelődés útján, hiszen a nagy tömegek reklámszeméten, olvashatatlan brosúrákon és áltudományos szenzációkon szocializálódnak.

A másik magyarázat szerint a szabadsággal létrejöttek a nyilvánosság különféle érdekcsoportjai. Az egymással szimpatizáló szerzők hallgatólagos szövetségben állnak. A különféle műhelyeknek megvan a maguk sajátos aurájuk, és bár olvasóként rokonszenvesnek találhatja valaki az egyiket vagy a másikat, ha nem tartozik egy bizonyos nómenklatúrába, akkor gondolhat bármilyen nagyszerűt, és fogalmazhatja meg bármilyen jól is azt, írása továbbra sem fog beleférni egyetlen - akár általa nagyra tartott - lap "profiljába" sem. Vagy ha mégis, akkor csakis azért, mert a szerkesztők úgy érzik, felhasználhatják őt céljaik érdekében. Az olvasóközönség megerősödik amúgy is kialakult meggyőződésében, viszont épp azokhoz nem jutnak el a lényeges gondolatok, akiknek a legnagyobb szükségük lenne arra, hogy azok alapján felülvizsgálják nézeteiket. Ha el is olvassák őket, akkor azt azzal a beállítódással teszik, hogy azok az írások egy másik érdekcsoport ideológiáját képviselik.

Egy újabb álláspont szerint minden szakmai testületnek, céhnek kialakult egy belső hierarchiája. Léteznek érinthetetlen "szent tehenek", akik bármit leírhatnak, senki nem mer beléjük kötni - a tudomány művelése címén nyöszöröghetnek akár trivialitásokat vagy gyermeteg közhelyeket is, mégis kötelező ámulattal illik fogadni azokat. Nagy úr a dilettantizmus és a szellemi igénytelenség! És mivel az ismeretek rettentően felaprózódtak, egyre kevesebben vannak, akik akár csak egy dologhoz is igazán értenek. A többség mindig laikus marad, és mivel a szellemi dolgok igazából mindig csak keveseket érdekelnek, ezért attól sem kell tartani, hogy - mint a futballpályán - kifütyülik, megdobálják a játékosokat. Az általános ellaposodás pedig azzal is együtt jár, hogy az eredeti gondolatokat, a releváns fölvetéseket minden további nélkül semmibe lehet venni. Nem lesz tömeg, amely utcára vonulna, mert valakinek a tanulmányát nem közölte egyetlen illetékes (vagy inkább illetéktelen) szaklap, értelmiségi fórum, vagy novellája nem kapott helyet egyetlen irodalmi periodikában sem.

Természetesen előbb-utóbb minden nyomtatásba kerülhet, ha másként nem, hát "saját kiadásban" - azaz szamizdatban. Ennek azonban általában nem jó az üzenete. Tudjuk, mennyi csacskaság jelenik meg puszta magamutogatásból, paranoid küldetéstudatból. Hány fahangú fiúcska és lányka véli magát megasztárjelöltnek, hány fűzfapoéta tartja magát elhallgattatott vátesznek, hány amatőr természetbúvár véli úgy, hogy megfogalmazta a világegyenletet. Érthető hát az általános érdektelenség és közöny, amely a fontosnak és érdekesnek kikiáltott gondolatokat övezi. Pedig lehetnek igazán fontosak és érdekesek is köztük. Mint pár szem tiszta búza az ocsúban. Persze aki már megtalálta azt a kört, ahol rendszeresen publikálhat, ahol elismerik, szívesen hallgatják és olvassák, az méltán érezheti úgy, hogy elérte célját. Kérdés, hogy vajon gondolatszabadság-e ez, vagy egy újfajta gettó? Mert arról a bizsergető jó érzéssel járó reménységről már le kell mondanunk, amely 1990 előtt még fűthette a demokratikus ellenzék tagjait, hogy "egyszer csak megdől ez a rohadt rendszer".

Bartha István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Vallomás a szent zenéről
Élő víz
Egymás terhét hordozva
Példaképek
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Lelkészevangélizáció az északi kerületben
Felkészülés
Lelkésziktatás a hűség városában
Révfülöpön ülésezett a liturgiai bizottság
Szárnyasoltár a Deák téren
Keresztutak
A titokzatos Pietro
Teológiai szeminárium Augsburgban
Panama múltja
Evangélikusok
Volt kántortanítóról neveztek el tantermet Soltvadkerten
Szebik Imre püspökünk 65 éves
Búcsú az
NYITOTT AJTÓ 1.
Erősíteni kell a lélek gyertyalángját
Fiatal egyháztörténész - világi egyetemről
e-világ
Februári világnapok
Hálózati Dunántúli Harangszó
Elvonási tünetek
A csatorna
Az emlékév
Szamizdat
Bajza Józsefre emlékeztek szülőfalujában
Gyász, kérdőjelek, tanulságok
Keresztény szemmel
Ki lehet Jézus tanítványa?
Teológiai látásunk és értékelésünk a természet világáról
"Az lett a teremtmények neve. amit Ádám adott nekik" (1Móz 2,19-20)
"Szemeimmel tanácsollak téged"
A hét témája
A konyhaszék világgá megy
Fokföldi Ibolya szolgálata
Mary hálója
evél&levél
Miért fénylett Salamon töke?
Pontosítás
A közelmúlt krónikája
Hazafias versek szavalóinak versenye Orosházán
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A pokol bugyraiban
Megtalálták Pozsonyban Pázmány Péter könyvtárát
A vasárnap igéje
A hit az igaz istentisztelet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 6 Szamizdat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster