EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 6 - A csatorna

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A csatorna

A Panama-csatorna

Az ország viharos történetének talán legdöntőbb eseménye a csatorna megépítése volt. A gondolat először ötszáz évvel ezelőtt, még V. Károly császár uralkodása idején fogalmazódott meg. Ahhoz ugyanis, hogy a kontinensek között folyó kereskedelem igazán megindulhasson, szükség volt egy, az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő csatorna megépítésére. Ez persze hatalmas befektetetést igényelt volna. De más akadály is felmerült. V. Károly utódja, II. Fülöp "evangéliumi" alapot is talált az építés ellen: "Amit Isten összekötött, azt ember el ne válassza" - mondotta. Így a csatorna megépítése századokig halasztódott.

Amikor azonban 1848-ban aranyat találtak Kaliforniában, kitört az aranyláz. Évente harmincezer ember utazott Kalifornia keleti partvidékére abban a reményben, hogy ott majd meggazdagodik. Bár 1855-ben megépült az országon átvezető vasútvonal, az azon való szállítás nagyon sokba került volna. Égetően szükségessé vált tehát a csatorna megépítése, hiszen az megrövidíti az utazást, és olcsóbbá is teszi a fuvarozást.

A 19. században aztán történt valami, ami döntőnek bizonyult az ügyben. Egy porosz tudós, Alexander Humboldt tudományos kutatást végzett az úgynevezett Spanyol-Amerika vidékén. Sokan ezt a kutatást tartják Amerika második felfedezésének. Maga Jefferson, az Egyesült Államok elnöke is kapcsolatba lépett a tudóssal, hogy megismerje kutatásai eredményeit. Ezzel aztán Amerika érdeklődése is a csatorna építése felé fordult. Végül is a tervezését a világhírű francia mérnökre, Ferdinand de Lespersre bízták. (Ő tervezte a Szuezi-csatornát is.) 1880-ben a franciák kezdték meg az építést. Munka közben azonban kiderült, hogy az előzetes számításokba több hiba is csúszott. A munkásokat malária és sárgaláz pusztította. A járványoknak mintegy harmincezer ember esett áldozatul. A vállalkozók is csődbe jutottak, sőt hatalmas botrány tört ki a pénz kezelése körül. Az események egész Franciaország gazdasági életét megrázták. (A panama szó mai jelentése is innen származik.)

1903-ban az ország függetlenné vált Kolumbiától. Roosevelt elnöksége alatt, 1904-ben pedig John Walker irányításával ismét megindult az építkezés - új lendülettel, de most már amerikai irányítással. Hatalmas mennyiségű földet kellett megmozgatni ahhoz, hogy a csatornát szintbe hozzák. Csak a földmunka 223 millió dollárba került. 75 000 munkást alkalmaztak, akik közül 25 ezren baleset vagy járvány áldozatai lettek. A dolgozókat hátrányos megkülönböztetések is érték: az ázsiai és afrikai munkások kevesebb bért kaptak, mint a fehérek, és szociális körülményeik is rosszabbak voltak.

A függetlenné vált ország anyagi fellendülést várt a csatorna felépítésétől: abban bíztak, hogy Panama lesz a világ kereskedelmi hajózásának központja. Ez végül így is lett, ám borsos árat kellett fizetni érte: közben az ország Amerikától függő állammá vált. Lassan Amerika az ország kül- és belpolitikájába is beleszólt. A csatorna megépülése után az USA 14 katonai objektumot épített annak övezetébe, és az őslakosságot kitiltotta onnan.

A Panama-csatorna a Szuezi után a második leghosszabb vízi út, a hossza 81,6 kilométer. A munkálatok 10 évet vettek igénybe. 1914 augusztusában került sor az ünnepélyes megnyitásra, ekkor hangzott el az ünnepi beszédben: a csatorna a világ javára ("pro mundi beneficio") épült. Ez a jelszó később a panamai zászlóra is felkerült.

S valóban: a csatorna nem csupán az országnak hozott fellendülést, hanem az egész világnak. Évente több mint 14 ezer hajó halad át rajta mintegy 20 millió tonna áruval. Az USA 60%-ban használja ki, de olyan országok is szállítanak rajta, mint Japán, Kína vagy Tajvan.

A látogatót rabul ejti az, hogy a csatorna milyen harmonikusan illeszkedik bele a természetbe. Nem egy "betonteknő" tárul az utazó szeme elé, amely zavarja a táj szépségét. A csatorna tavakkal, folyókkal és szigetekkel van összekötve, partjain dús és háborítatlan növényzet virul. Az állatvilága is élő és maradandó. A csatorna így tulajdonképpen természetvédelmi területté is vált.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Vallomás a szent zenéről
Élő víz
Egymás terhét hordozva
Példaképek
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Lelkészevangélizáció az északi kerületben
Felkészülés
Lelkésziktatás a hűség városában
Révfülöpön ülésezett a liturgiai bizottság
Szárnyasoltár a Deák téren
Keresztutak
A titokzatos Pietro
Teológiai szeminárium Augsburgban
Panama múltja
Evangélikusok
Volt kántortanítóról neveztek el tantermet Soltvadkerten
Szebik Imre püspökünk 65 éves
Búcsú az
NYITOTT AJTÓ 1.
Erősíteni kell a lélek gyertyalángját
Fiatal egyháztörténész - világi egyetemről
e-világ
Februári világnapok
Hálózati Dunántúli Harangszó
Elvonási tünetek
A csatorna
Az emlékév
Szamizdat
Bajza Józsefre emlékeztek szülőfalujában
Gyász, kérdőjelek, tanulságok
Keresztény szemmel
Ki lehet Jézus tanítványa?
Teológiai látásunk és értékelésünk a természet világáról
"Az lett a teremtmények neve. amit Ádám adott nekik" (1Móz 2,19-20)
"Szemeimmel tanácsollak téged"
A hét témája
A konyhaszék világgá megy
Fokföldi Ibolya szolgálata
Mary hálója
evél&levél
Miért fénylett Salamon töke?
Pontosítás
A közelmúlt krónikája
Hazafias versek szavalóinak versenye Orosházán
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A pokol bugyraiban
Megtalálták Pozsonyban Pázmány Péter könyvtárát
A vasárnap igéje
A hit az igaz istentisztelet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 6 A csatorna

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster