EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 6 - Elvonási tünetek

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Elvonási tünetek

A honatyák többsége rábólintott Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter százhúszmilliárd forintos megtakarítási tervére. Draskovics úr ezután bejelentette, hogy takarékossági intézkedések meghozatalára kéri a bíróságokat, az ügyészségeket, a számvevőszéket, az államapparátus különféle intézményeit, valamint a történelmi egyházakat. Joggal feltételezhető, hogy ez a felkérés nem ad sok választási lehetőséget a felkérteknek. A megtakarítási terv árnyékában akár utasításnak is tekinthető.

Ismerünk példát a történelemből arra, hogy akinek volt valamije, attól elvették. Az egyházaktól is. Később, a rendszerváltozás tájékán az elvett tulajdon egy részét visszaadogatták. Úgy tűnik, egyesek mostanában úgy gondolják, ismét van mit elvenni az egyházaktól. Persze ha az egyházak olyan jól állnak anyagilag, ahogyan e miniszteri bejelentés sejteti (hiszen takarékoskodni csak akkor lehet, ha van miből), akkor igazán érthetetlen, hogy a különféle felekezetek miért nyújtottak be 270 támogatási igényt rekonstrukciós beruházásaikra. Jó lenne tudni, az állami takarékosok vajon miért nem puhatolóznak az egyházi intézmények fenntartási, felújítási nehézségei felől? Miért nem érdeklődnek: mi az oka annak, hogy nincs elegendő lelkipásztor a településeken? Miért nem tudakolják, hogy a lelkészek, a papok többsége miért él szerény körülmények között? Igazán megtehetnék ezt. Ha másért nem, legalább a látszat kedvéért.

Egészen véletlenül aznap, amikor a sajtó beszámolt a kijelölt pénzügyminiszter bejelentéséről, az egyik, baloldalközeli napilapban írás jelent meg ezzel a címmel: "A párthoz kötődő egyház: célpont". (A véletlenek már csak ilyenek.) A cikk többek között arról értekezik, hogy az előző kormány miniszterelnökének legelfogadhatatlanabb eszköze a történelmi egyházaknak juttatott állami támogatás politikai tőkére váltása volt. A cikkíró szerint az egyház és az állam kapcsolatának szempontjából kívánatos megoldást "késlelteti minden kalandor politikus, aki a szekularizáció abszurd tagadásával próbálja pártjának szavazótáborát vallásos tömegekkel feltölteni".

Nem tudjuk, hogy az a sajátos csőlátás, amely ebből az írásból is kitűnik, mennyire terjedt el politikai körökben, és mennyire befolyásolja a történelmi egyházakkal kapcsolatos döntéseket. Azt azonban tudjuk, hogy az egyházak megfélemlítésének, háttérbe szorításának, ellehetetlenítésének több évtizedes hagyománya van (hogy a távolabbi múltba most ne tekintsünk). Nyugodt lelkiismerettel állítjuk, hogy a történelmi egyházaknak nincsenek politikai ambícióik, és nem érdekeltek a társadalom megosztásában. Jól szemlélteti ezt Szebik Imre püspök véleménye is, amely éppen tizenkét évvel ezelőtt jelent meg egy napilapban: "Az egyház nem kívánja kettéosztani a világot, hanem úgy tekint az emberekre, mint akik elhívottak a hitre, akiknél csak idő kérdése, hogy mikor felelnek az isteni közeledésre."

Az egyházakat nem először vádolják politikai szándékú magatartással. Annak ellenére, hogy a vádaskodók is tudják: ez összeférhetetlen lenne szolgálatukkal, szellemiségükkel, belső szabályozásukkal, de a hatályos törvényekkel és az államhoz fűződő jó viszony fenntartásának igényével is.

Nem tudunk arról, hogy egyházaink elutasították volna a feléjük nyújtott baráti kezet. Arról viszont tudunk, hogy a politika résztvevői egymástól eltérő módon viseltetnek irányukban. Erről azonban nem az egyházak tehetnek, hanem az eltérő módon viselkedő pártok, illetve politikusok. Éppen ezért ma párthoz kötődő egyházról beszélni ostobaság.

Ami pedig a pártok szavazótáborát illeti, engedtessék meg kikérni magunknak itt egyet és mást. Nekünk, honi választópolgároknak, akik történetesen közel érezzük magunkat valamelyik történelmi egyházhoz, alapvető állampolgári jogunk, hogy szavazatunk "odaítélésekor" figyelembe vegyük: a politikai pártok milyen magatartást tanúsítottak a történelmi egyházakkal kapcsolatos döntések meghozatalakor. Senki nem vitathatja el azt a jogunkat, hogy arra a politikai erőre szavazzunk, amely intézkedéseivel támogatta egyházainkat, illetve azt, hogy megvonjuk szavazatunkat attól, amely korlátozó lépésekre ragadtatta magát. Ehhez pedig megint csak nincs közük a történelmi egyházaknak. Ehhez kizárólag a politikai élet szereplőinek van közük. Azoknak, akik négyévente ácsingóznak a szavazataink után.

Végezetül hadd emlékeztessük az említett cikk szerzőjét - mint az egyházak állami támogatásának politikai tőkehozadékával kapcsolatos elmélet hirdetőjét - egy apróságra, amely elkerülte a figyelmét: a legutóbbi választásokat nem az az erő nyerte meg, amelyet írásában pellengérre állít.

És ha már írása címében a célpontot ilyen frappánsan megnevezte, érdekelne bennünket az is: ki lesz az elkövető, és mi az indíték?

Bánó Attila


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Vallomás a szent zenéről
Élő víz
Egymás terhét hordozva
Példaképek
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Lelkészevangélizáció az északi kerületben
Felkészülés
Lelkésziktatás a hűség városában
Révfülöpön ülésezett a liturgiai bizottság
Szárnyasoltár a Deák téren
Keresztutak
A titokzatos Pietro
Teológiai szeminárium Augsburgban
Panama múltja
Evangélikusok
Volt kántortanítóról neveztek el tantermet Soltvadkerten
Szebik Imre püspökünk 65 éves
Búcsú az
NYITOTT AJTÓ 1.
Erősíteni kell a lélek gyertyalángját
Fiatal egyháztörténész - világi egyetemről
e-világ
Februári világnapok
Hálózati Dunántúli Harangszó
Elvonási tünetek
A csatorna
Az emlékév
Szamizdat
Bajza Józsefre emlékeztek szülőfalujában
Gyász, kérdőjelek, tanulságok
Keresztény szemmel
Ki lehet Jézus tanítványa?
Teológiai látásunk és értékelésünk a természet világáról
"Az lett a teremtmények neve. amit Ádám adott nekik" (1Móz 2,19-20)
"Szemeimmel tanácsollak téged"
A hét témája
A konyhaszék világgá megy
Fokföldi Ibolya szolgálata
Mary hálója
evél&levél
Miért fénylett Salamon töke?
Pontosítás
A közelmúlt krónikája
Hazafias versek szavalóinak versenye Orosházán
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A pokol bugyraiban
Megtalálták Pozsonyban Pázmány Péter könyvtárát
A vasárnap igéje
A hit az igaz istentisztelet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 6 Elvonási tünetek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster