EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 07 - Imádkozzunk és ünnepeljünk együtt a világ egyházaival!

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Imádkozzunk és ünnepeljünk együtt a világ egyházaival!

A II. világháború pusztítása, emberirtása, azt követően a bizalmatlanság mentén polarizálódó, igazságtalanságokban bővelkedő világ zűrzavara közepette keresték Isten kegyelmes rendjét az elkötelezett keresztények az Egyházak Világtanácsa alakuló ülésén 1948 augusztusában Amszterdamban. Az azóta eltelt közel hatvan esztendőben az immáron több mint félmilliárd keresztény hívőt magában foglaló ökumenikus világszervezet sokféle módon igyekezett hozzájárulni a sajgó sebek gyógyulásához, miközben természetesen sokféleképpen mutatkoztak rajta is az emberi gyarlóság jegyei.

A közelgő 9. nagygyűlés előtt emlékezünk és emlékeztetünk arra, hogy milyen nehézségek közepette és mégis milyen lelkesedéssel, elkötelezettséggel és reménységgel vettek részt az első gyűlésen a Magyarországi Református Egyháznak és a Magyarországi Evangélikus Egyháznak mint alapító egyházaknak a küldöttei.

A nehézségekkel, az 1948-ban eluralkodó diktatúra tiltásaival elsősorban az evangélikus egyház szembesült. Erre Benczúr László evangélikus lelkész így emlékezik vissza: „A nagygyűlésre Magyarországi Evangélikus Egyházunk is meghívást kapott, delegátusunk azonban nem utazott el Amszterdamba. A küldöttség vezetője, Ordass Lajos püspök ugyanis nem kapta meg a kiutazási engedélyt. Helyette mást nem volt hajlandó megjelölni az akkori egyházi vezetőség, így a többiek kiutazását sem engedélyezték.” Sajátos, félhivatalos státusban azonban jelen voltak Vajta Vilmos és Jánosi Lajos evangélikus lelkészek, így a Magyarországi Evangélikus Egyház is. Benczúr Lászlónak pedig elévülhetetlen érdemei vannak a nagygyűlés után összeállított ökumenikus anyag szerkesztésében és megőrzésében, amelyet az 50 éves az Ökumenikus Tanács Magyarországon című könyv (kiadta a MEÖT, Budapest, 1993) harmadik fejezete teljes terjedelmében közöl.

A Magyarországi Református Egyház delegációját Ravasz László püspök vezette, aki a világgyűlést világzsinatnak nevezte. Ez önmagában is jelzi a hozzá fűzött reményeket és elvárásokat. A gyűlés jelentőségéről később így ír: „Felejthetetlen az az egyetemes kilátás, amely az amszterdami zsinat csúcsáról tárul elénk.” Szabó Imréné, Szabó Éva mint ifjúsági küldött volt jelen a nagygyűlésen; negyvenöt évvel később, 1993-ban így emlékezett viszsza: „Az EVT 1948. évi amszterdami gyűlését teljesen áthatotta a nagy világégés utáni találkozás lehetősége és öröme. Bár bizonyos integrálódás megtörtént – döntések születtek –, de inkább egy ünnepe volt ez a világháború szörnyűségei után a világkeresztyénségnek.”

Azóta sok mindenben változott a világ. Sok seb begyógyult, sok megmaradt, és sok új sebünk is van. Ez utóbbiak gyógyulásra várnak. Ünnepre is szükségünk van. Isten kegyelmes jelenlétének és egymást elfogadó szeretetünknek a megünneplésére. Ennek lesz nagy és felemelő alkalma a brazíliai Porto Alegrében február 14. és 23. között tartandó 9. nagygyűlés.

A szervezők a világ ma is elesett állapotának és az ember bűnös állapotának tudatában imádságban fogalmazták meg a nagygyűlés mottóját és témáját: „Isten, kegyelmed szerint formáld át a világot!” Ehhez az imádsághoz való csatlakozásra hívja fel a tagegyházak, így gyülekezeteink híveit is alábbi üzenetében Samuel Kobia, a szervezet főtitkára.

Ehhez az imádsághoz csatlakoznak magyar nyelven és minket képviselve személyes jelenlétükkel is a magyarországi és szlovákiai református egyház, illetve a Magyarországi Evangélikus Egyház delegátusai: Tarr Zoltán zsinati tanácsos (Budapest), Balog Margit egyetemi adjunktus (Debrecen), Erdélyi Géza püspök (Rimaszombat), Gáncs Péter püspök és hitvese (Budapest). Segítő szolgálattevőként Fedor Mónika római katolikus diák vesz még részt Magyarországról a nagygyűlésen.

A mai vasárnapon hordozzuk különösen is imádságunkban a világkereszténység közös bizonyságtételét, azon belül a magyar kereszténység Isten kegyelmében való megújulását, s személy szerint imádkozzunk azokért a magyar testvéreinkért, akik az előttünk álló napokban Isten kegyelmének világot átformáló jelenlétéért imádkoznak, és annak hívő elfogadásáért fáradoznak a távoli Brazíliában.

Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Szolgálat előtti imádságok
Élő víz
PIN-kód
A kút
„Home edition”
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Templomszentelés Erdőkertesen
Televíziós kamerák rögzítette Tamás-mise
Felügyelői munkaközösség alakult
Nézzünk szembe a múlttal!
Felsőoktatási nap a líceumban
Keresztutak
Imádkozzunk és ünnepeljünk együtt a világ egyházaival!
„Isten, kegyelmed szerint formáld át a világot!”
Imádság átformálódásért
Tények és adatok az EVT 9. nagygyűléséről
Dél-Afrika múltja
Egy főpap dossziéja
A MÖSZ Csömörön
Evangélikusok
Összefogás a jövőben is
„Megvan az ideje a hallgatásnak, és megvan az ideje a beszédnek”
Szigethy Sándorra emlékezünk
In memoriam Danhauser László
e-világ
Utcai valóság(os)só
Keresztény szemmel
Karikatúraháború
Szolgálhatjuk a közjót
Az evangélikus pálinka
A hét témája
Hát mégiscsak van ökumené?!
Nem mindegy, hogy mi következik a „de” után
evél&levél
Ellenszélben?
Levél egy családi istentiszteletről
A közelmúlt krónikája
Háromszázharminc éve szabadultak a gályarab prédikátorok
Remeték, barátok, boncok, dervisek
Konferencia a köztársaság eszméjéről
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Eszmecsere az erőszakról
Ózon fesztivál – koncert a békéért
Hogy is írjuk?
Munkatársunk a nyomdászkonferencián
Kelt almafánk
A vasárnap igéje
Jézus Krisztus irgalmas szabadsággal gazdálkodik
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 07 Imádkozzunk és ünnepeljünk együtt a világ egyházaival!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster