EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 07 - Eszmecsere az erőszakról

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Eszmecsere az erőszakról

Eszme + csere. Érdemes a szót kimondani. Emberek fognak megjelenni a szemünk előtt, akik fontos, mindegyiküket érintő témában megosztják egymással a gondolataikat. Eszme + csere. Bizonyos nyugalmat áraszt a szó. Valószínűleg végig fogják hallgatni az én mondandómat is. Nem fojtják belém a szót. Sőt figyelni is fognak rám, mint ahogy én is őrájuk, hiszen azért találkoztunk, hogy kicseréljük a gondolatainkat. Nem azért, hogy egy lesöpörje vagy erőszakkal a saját nézetére térítse a többit. Eszmecsere. A résztvevők azt gondolják, gazdagodhatnak a többiek gondolatai, eszméi által, és ők is gazdagíthatják a többieket.

Fontos ez a szó és a gondolkodásmód, amelyet kifejez. Fontos, mert általában nincs türelmünk meghallgatni egymást. Nem feltételezzük a másikról, hogy bármi hasznosat mondhat nekünk. Nem is érdekel minket, hogy mit gondol; a személye és a hovatartozása már eldönti: semmi közünk egymáshoz. Vajon miért felejtettünk el eszmét cserélni még az egyházban is? A miénkben is. Miért halljuk a másik szavai mögött a saját rejtett előfeltételezésünket? Biztos, hogy igazunk van? Nem kellene eszmecserét tanulnunk? Nyugodtan, jóízűen, de legfőképpen egymásról jót feltételezve.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológiai Tanszékén működik egy kutatócsoport. A léte önmagában is érdekes, mivel tagjai a Magyar Tudományos Akadémia és az EHE közös munkacsoportját alkotják. Ilyen együttműködés azért nem egészen hétköznapi dolog. Jó érzéssel töltheti el az embert. A munkaterületük is érdeklődésre tarthat számot, mert elsősorban szociáletikai kérdésekkel foglalkoznak, vagyis olyan témákkal, amelyekben sokszor és joggal várjuk, hogy egyházunk állást foglaljon. Protestáns hagyományainknak kevéssé felel meg a szinte kötelező, kinyilatkoztatásszerű állásfoglalás, joggal várhatjuk viszont egyházunktól, hogy segítsen társadalmi kérdésekben gondolkodni. Mutasson rá tipikusan keresztény megközelítésekre, és adjon szellemi muníciót olyan társadalmi problémákkal kapcsolatban, amelyek között a mindennapjaink telnek.

Az Eszmecsere kötetek első tagjaként jelent meg egy kis kötet, amelyben az erőszak témakörében segít gondolkodni az MTA–EHE-kutatócsoport. A téma aktualitását egyáltalán nem szükséges bizonyítanunk, hiszen a közlekedéstől a tömegkommunikáción át a családi otthonokig át- meg átjárja az életünket. A kötet a legkülönfélébb nézőpontokból vizsgálja az erőszak kérdését. Hogyan tudjuk jó célra fordítani a bennünk rejlő erőszak erejét? – ezt kérdezi a pszichológus. Mit tud mondani az erőszakról a kereszténység, amelynek Istene úgy győzte le a halált, hogy erőszak áldozatává vált? – ezen a gondolkodik a teológus. Ezután speciális területekre kalauzol a könyv: az egyháztörténet egy olyan korszakába, amely bővelkedik az erőszak minden formájában az exkommunikációtól – azaz az egyházból való kiközösítéstől – a fegyveres erőszakig. Hogyan foglalkozzunk a nevelés összefüggésében, a hitoktatásban az erőszakkal? – ez a következő nézőpont. Majd egy rendőr tábornok ír arról, hogy miként válnak erőszak áldozatává az időskorúak. Végül az erőszakmentes magatartás lehetőségén gondolkodik a könyv.

Érdekes összeállítást tartalmaz a kötet második fele: különféle egyházi, ökumenikus szervezetek nyilatkozatait közli az erőszak témájáról.

Kezünkben van tehát egy könyv, amely mai egyéni és társadalmi életünk egy fontos kérdését világítja meg keresztény szemszögből. Aki fél óra alatt minden szellemi erőfeszítés nélkül kezébe akarja ragadni a valamennyi helyzetre érvényes keresztény receptet az agresszió összefüggésében, annak nem ajánlom ezt a kötetet. Jó szívvel ajánlom viszont mindenkinek, aki szeretné keresztény módon mérlegelni, mit is jelent az a tény, hogy akár áldozatként, akár elkövetőként nap mint nap találkozunk az erőszak megnyilvánulásaival. Kiemelten és jó szívvel hívom fel erre a könyvre olyan gyülekezeti közösségek figyelmét, amelyekben folyik eszmecsere keresztény életünk aktuális kérdéseiről, vagy amelyek szeretnének elindítani ebben a témában asztali beszélgetéseket. Eszmecsere részesévé válni jó, és bármikor bele lehet kapcsolódni.

Szabóné Mátrai Marianna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Szolgálat előtti imádságok
Élő víz
PIN-kód
A kút
„Home edition”
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Templomszentelés Erdőkertesen
Televíziós kamerák rögzítette Tamás-mise
Felügyelői munkaközösség alakult
Nézzünk szembe a múlttal!
Felsőoktatási nap a líceumban
Keresztutak
Imádkozzunk és ünnepeljünk együtt a világ egyházaival!
„Isten, kegyelmed szerint formáld át a világot!”
Imádság átformálódásért
Tények és adatok az EVT 9. nagygyűléséről
Dél-Afrika múltja
Egy főpap dossziéja
A MÖSZ Csömörön
Evangélikusok
Összefogás a jövőben is
„Megvan az ideje a hallgatásnak, és megvan az ideje a beszédnek”
Szigethy Sándorra emlékezünk
In memoriam Danhauser László
e-világ
Utcai valóság(os)só
Keresztény szemmel
Karikatúraháború
Szolgálhatjuk a közjót
Az evangélikus pálinka
A hét témája
Hát mégiscsak van ökumené?!
Nem mindegy, hogy mi következik a „de” után
evél&levél
Ellenszélben?
Levél egy családi istentiszteletről
A közelmúlt krónikája
Háromszázharminc éve szabadultak a gályarab prédikátorok
Remeték, barátok, boncok, dervisek
Konferencia a köztársaság eszméjéről
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Eszmecsere az erőszakról
Ózon fesztivál – koncert a békéért
Hogy is írjuk?
Munkatársunk a nyomdászkonferencián
Kelt almafánk
A vasárnap igéje
Jézus Krisztus irgalmas szabadsággal gazdálkodik
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 07 Eszmecsere az erőszakról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster